Ezért adja be több nő a válókeresetet, mint férfi

Ezért adja be több nő a válókeresetet, mint férfi

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Ezért adja be több nő a válókeresetet, mint férfi

A KSH adatai szerint Magyarországon a „feleségek több mint kétszer akkora arányban szeretnék felbontani házasságukat és kezdeményezik az eljárást a bíróságoknál, mint a férjek. A rendszerváltáskor kialakult 70–30% körüli arány 2017-re csak kismértékben változott. Az utóbbi években a férjek aktívabbak lettek a házasság felbontását illetően. A kezdeményezők aránya kismértékben ugyan, de emelkedő irányzatot mutat 1990-hez képest. A 2017. évi mintegy 65–35%-os arány a rendszerváltás óta a legalacsonyabb a kezdeményező feleségek és a legmagasabb a házasság felbontását kérő férjek körében.”

A jelenség általánosan is megfigyelhető a nyugati világban

A BBC cikke szerint, ha a válás kezdeményezéséről van szó, egyértelmű minta figyelhető meg abban, hogy ki mondja ki a végső szót. A nyugati heteroszexuális kapcsolatokban a válások nagy részét a nők indítják el.

Konkrétan az Egyesült Államokban például egyes becslések szerint ez az arány 70%; és ez egészen 90%-ra emelkedik, ha a főiskolai végzettségű nők válási statisztikáit nézzük. Az Egyesült Királyságban az ONS statisztikák szerint 2019-ben Angliában és Walesben a válások 62%-ában nők nyújtottak be papírokat.

Ahogy Heidi Kar, az egyesült államokbeli Oktatásfejlesztési Központ pszichológusa és a családon belüli erőszak szakértője kifejti, nem véletlen, hogy a válások számának emelkedése egybeesett a nők felszabadulásával.

A gazdasági függetlenség hatása

A gazdasági függetlenség elengedhetetlen ahhoz, hogy egy nő megkísérelje elhagyni a házasságát, akár egyedül, akár gyermekekkel, akiket el kell tartania. Rendkívül nehéz a nők számára a házasságból való kilépés, hacsak nincs módjuk egyedül pénzt keresni” – mondja. „Ezen kívül, mivel a nemi szerepek bonyolultabbá válnak, ahogy a nők kezdik elnyerni az anyagi függetlenséget, természetesen több házassági konfliktus is felmerül.

Más szóval, a nők munkaerőpiacra lépése először tette lehetővé számukra, hogy elhagyják a boldogtalan házasságot.

Többé nem voltak anyagilag kötelezve arra, hogy bántalmazó párkapcsolatban vagy olyan kapcsolatokban maradjanak, ahol nem elégítették ki szükségleteiket. Így a nők nagyobb arányban kezdték el a válásokat kezdeményezni.

Az érzelmi intelligencia

Mindazonáltal a megnövekedett gazdasági függetlenség önmagában nem magyarázza meg, hogy a nők miért kezdeményeznek sokkal nagyobb valószínűséggel válást, mint férjeik. Ennek ellenére a válást kezdeményező nők aránya tovább nőtt – és az okok sokrétűek.

Sok nő számára előfordulhat, hogy a házasságkötéssel kapcsolatos elvárásaik nem felelnek meg a valóságnak. A szakértők szerint a nőknek gyakran nagyobb elvárásaik vannak azzal kapcsolatban, hogy egy partner hogyan fogja kielégíteni érzelmi szükségleteiket. Az esküvő után pedig mindez csalódáshoz vezethet.

vladans/istockphoto.com

Gilza Fort-Martinez, egy floridai, konfliktusmegoldásra szakosodott párterapeuta is megosztotta álláspontját. Szerinte mivel a férfiakat általában úgy szocializálják, hogy alacsonyabb érzelmi intelligenciával rendelkezzenek, mint a nők, ez oda vezethet, hogy a női partnerek támogatás nélkül érzik magukat. Az érzelmekkel kapcsolatos munka nagy részét egyedül kell a kapcsolatba tenniük.

Az érzelmi intelligenciának köszönhetően a nők jobban ráhangolódtak a problémákra és a „vörös zászlókra”. Emellett hajlamosak arra, hogy elsődleges kommunikátorok és empatizánsok legyenek. Ez azt is jelenti, hogy ők lehetnek az elsők, akik felvetik a problémákat – ami végül váláshoz vezethet.

A nők általában kevesebb érzelmi haszonra tesznek szert a házasságból, ami vonzóbbá teheti számukra a szingli életet.

Míg a házas férfiak többféle előnyben részesülnek – beleértve a hosszabb életet és a jobb keresetet –, a nők általában nem részesülnek ugyanolyan társadalmi előnyökből kapcsolataik révén. Ehelyett ők viselik a háztartási és gyermeknevelési munka terhét, ami „leterheltté és stresszessé teheti” a dolgozó nőket – mondja Fort-Martinez.

Támogatási rendszer

A nőknek általában több közeli barátjuk van, mint a férfiaknak (sőt, az Egyesült Államokban a férfiak 15%-a mondja azt, hogy egyáltalán nincsenek szoros baráti kapcsolataik). Ennek köszönhetően jobb támogatási rendszerük van mind a házassági kérdések megvitatására, mind pedig az egyedülálló létbe történő átmenet terheinek enyhítésére. Az is lehetséges, hogy ezek a barátságok a válást hihetőbb megoldásnak tüntetik fel. A kutatások szerint, ha egy közeli barát elválik, az emberek válási esélyei 75%-kal nőnek.

Tegyük ehhez hozzá, hogy a válási ügyek túlnyomó többségében a nők kapják a gyermekek elsődleges felügyeleti jogát, így a nők úgy érezhetik, hogy kevesebb vesztenivalójuk van a válókereset benyújtásakor, mint a férfiak. És bizonyos tekintetben igazuk van – a bizonyítékok azt mutatják, hogy a férfiak jóléte sokkal drámaibban romlik közvetlenül a válás után, mint a nőké.

Forrás

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást