Dekor / Otthon

5+1 titok lakberendezőktől a bútorok elrendezéséről – Óriási változást idézhetsz elő velük!

5+1 titok lakberendezőktől a bútorok elrendezéséről – Óriási változást idézhetsz elő velük!

Gondolatban talán egyszerűnek tűnik berendezni egy lakást, de gyakorlatban már nem biztos, hogy minden jól mutat egymás mellett. Épp ezért érdemes megfogadni az alábbi titkokat, amiket a lakberendezők is előszeretettel alkalmaznak, hogy kellemes hangulata legyen a helyiségnek.

1. Megfelelő színek

Az egyik legfontosabb szabály bútorok és kiegészítők választásánál, hogy döntened kell egy bizonyos színpaletta mellett. Azaz körülbelül három, nagyon maximum négy színt érdemes kiválasztanod, és ezeket kombinálni egymással.

A rendetlenség érzetet növeli az, ha a szivárvány minden színe megjelenik egy szobában, de ha például a kék-szürke-fehér-barna árnyalatok dominálnak, sokkal letisztultabb lesz a végeredmény. Ennek előnye, hogy nem baj, ha a bútorok stílusukban nem feltétlenül passzolnak egymáshoz, hiszen a színek egybeolvadnak, és megteremtik az egység érzetét – azaz a vintage is bepasszolhat a modern mellé.

Ha viszont nem akarsz kizárólag egy skálán belül mozogni, válassz ki egy élénk színt, amiben a párnákat, vázát, esetleg képkeretet szerzed be, hogy feldobják a hangulatot. Ennél a lényeg a “kevesebb több” elvében rejlik!

Képek: 1, 2

2. Ne felejtsd el a plafont!

Egy szoba berendezésénél sokan a bútorokra, falakra, padlóra gondolnak, a plafont pedig elfelejtik. Pedig sokszor épp ezért nem érzed elég hangulatosnak a helyiséget! Nem muszáj a fehér falak mellé fehér plafont választani: nyugodtan válassz ide inkább fát, egy eltérő árnyalatot (ami lehetőség szerint azért passzoljon a bútorokhoz), vagy akár tapétát, burkolólapokat!

Sőt, az álmennyezet szigetek, díszlécek is rengeteget dobnak a hangulaton, pláne, ha kis LED fényekkel dobod fel. Azt is el kell döntened, csillárt, vagy modernebb stílusú villanyt szeretnél beszerelni. Van, amikor a régies darab jól összepasszol az újszerűvel, de összességében érdemes inkább egy-egy stíluson belül maradni.

Képek: 1, 2, 3

3. Ne csak a fal mellé pakolj

Az egyik leggyakoribb hiba, amit szinte mindenki elkövet a lakás berendezésénél, az az, hogy szorosan a falakhoz igazítja a bútorokat. Azonban ez bezártabbá teszi a helyiséget, noha épp az lenne a cél, hogy szellősebb hatása legyen. Persze ez nem jelenti azt, hogy mindennek a szoba közepén kell lennie, de a lakberendezők egyik leghatékonyabb trükkje az, hogy egy kicsit elhúzzák a faltól a kanapét.

Ez az apróság rengeteget számít az összhatásban, és tágasabbá varázsolja a helyiséget is. Nyugodtan húzd el a faltól az asztalt is, tegyél egy dísztárgyat a szőnyeg közepére: a lényeg, hogy ne csak a négy fal mellé, szorosan pakolj!

Képek: 1, 2, 3

4. Legyen hely a mozgásra!

A lakberendezők szerint szintén sokan elkövetik azt a hibát, hogy egy nagyobb helyiségbe rengeteg bútort és dísztárgyat tesznek be. Lehet, hogy van hely a kanapén nyolc párnának, mellette pedig legalább két asztalnak, de ha nincs szabad hely körbejárni ezeket, máris kényelmetlenné válik a dolog.

Szerintük fontos, hogy a leggyakrabban használt útvonal, amit megteszel a szobában, minimum 90 centi széles legyen, hogy egymás mellett két ember kényelmesen elférjen. Azaz ha a konyhából sétálsz át a kanapéhoz, hagyj bőven szabad teret a mozgásra!

Sőt, a legideálisabb, ha körülbelül 45 centiméter van a kanapé, a székek és a dohányzóasztal között, hogy optikailag nagyobb legyen a helyiség!

Képek: 1, 2, 3

5. Az aranymetszés

Az ókori épületeken, reneszánszbeli alkotásokon is visszatükröződik az aranymetszés. Ez egy olyan arányosság, ami egyensúlyt teremt a szimmetria és az asszimmetria között, és a lakberendezők a munkájuk során is szívesen alkalmazzák. A dolog viszonylag egyszerű. A falat oszd el gondolatban egyharmadra és kétharmadra, majd ennek függvényében rendezd be úgy, hogy például a kétharmados részre kerüljön egy fotel lámpával, az egyharmadosba pedig egy függőleges irányú polc.

De egyébként bármilyen bútort választhatsz, a lényeg, hogy az arányok megmaradjanak, és úgy töltsék ki a szobát. Meglepő, de különleges egyensúlyt teremt ez a helyiségben!

Képek: 1, 2, 3

6. Padló és szőnyeg

Akár azzal is optikailag nagyobbá varázsolhatod a szobákat, ha ugyanazt a padlót használod mindenhová (persze ez alól a fürdőszoba kivétel lehet). A lényeg, hogy ha például egy bizonyos típusú fapadló megy végig a nappalin, a hálón és az előszobán is, sokkal tágasabbnak érzed majd az otthonodat. Sőt, ha a nappaliból az előtér között boltív van, akár ide is helyezhetsz szőnyeget, a két szoba közé, hogy egybekösse őket.

Apróságnak tűnik, de ez is megnöveli a térérzetet, és azt fogod érezni, hogy nem néhány kisebb szobád van, hanem több egybefüggő, nagyobb! Apropó szőnyeg, a lényeg a méretezésen van: ha túl kicsit választasz, teljesen elveszik a szobában, ezért érdemes inkább némileg nagyobbat beszerezni.

Képek: 1, 2, 3

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást