A titkos grafológiai elemzés mítosza

A titkos grafológiai elemzés mítosza

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / A titkos grafológiai elemzés mítosza

A grafológus mindent tud. Mindent lát, érez – és ezt el is mondja részletesen a munkáltatónak. Vagy mégsem? Titkos-e a rólunk készülő elemzés?

A második legmakacsabb tévhit az, hogy a grafológus és a cég titkos paktumot köt, hogy mindenféle titkokat tudjanak meg a pályázó intim magánéleti titkairól. Képzeljük el, hogy a furmányos HR-es, vagy a ravaszdi cégvezető holmi aljas trükkel kicsalt kézírás mintákat visz el egy Nokiás dobozba rejtve egy titkos helyre és ott arról suttognak, hogy Szabó szaktárs tényleg csalja-e a feleségét! Ez talán egy kis költségvetésű magyar szappanoperában megállná a helyét, ám a valóság egészen más. Gondolkodjunk Gáspár Kati grafológussal!  

A pályázati folyamat koreográfiájában úgy tud beszerezni egy jelentkezőtől kézírást egy vállalat, ha erre megkéri a pályázót. A pályázónak joga van ellent mondani. Ám ha ellent mond, akkor akár ki is eshet a válogatási folyamatból, ami nem biztos hogy cél. Azt tapasztaltam, hogy sokan attól ijednek meg, hogy a grafológus mindenféle olyan intimitásokat tár fel a vállalat vezetői előtt, amit az illető egyébként nem kívánna közölni magáról. Ezért szerencsés, hogyha a pályázó vagy találkozik a grafológussal, például az írásminta vétel idején, vagy ha alapos tájékoztatást kap arról, hogy mi történik pontosan az írásával.  

Tévhit, hogy a vállalatnak kötelessége volna kiadni az íráselemzés eredményét a pályázónak, de annak tartalmi lényegét illik ismertetni legalább szóban a pályázóval. A pályázó a grafológustól – térítés ellenében – ugyanúgy kérhet elemzést magáról, akár részletesebbet is, mint a vállalatnak készült analízis.  

A grafológus csak akkor elemezheti a kézírást, ha az adott írás anyag: Megfelel a grafológiai elemzés követelményeinek (optimális íráskörülmények közt íródott, sima lapra, minőségi íróeszköz használatával, legalább egy oldalnyi összefüggő szöveg, mely tartalmaz aláírást)

Az elemzéshez mellékelték, vagy a szövegbe írták a jóváhagyást a grafológiai elemzés elvégzésére. Ismeri az író személy alapvető adatait (kezesség, jellemző betegségek, melyek az írásminta keletkezést befolyásolhatják, a pályázó neme, életkora) Ezen három tényező hiányában az elemzés azonnal legalitását veszti. Ezért a grafológiai elemzés nem tartható titokban és ennek értelme sem volna, hiszen a vállalt nehezen kaphatna értékelhető elemzést a pályázótól fondorlatok árán.  

Mi érdekli a vállalatot?

A lehető legritkább esetben Szabó szaktárs magánélete. A vállalat jobbára tudja, mik azok a készségek, képességek jellemvonások, amiket elvárna a pályázótól. Ezt közli a grafológussal. A kiválasztási folyamatnál olyan tényezőket vizsgálnak, amik az adott pozíció betöltéséhez szükségesek, s melyekkel egészen biztosan rendelkezünk akkor, hogyha az adott területen gyakorlatunk van, illetve ha a pályázott posztra rátermett, azt a típusú munkát kedvelő emberek vagyunk. Ha benne vagyunk a kiválasztottak körében és a grafológiai elemzéshez szükséges minta adását ezért nem érdemes megtagadni, hiszen semmi olyasmi nem derülhet ki rólunk amit ne vállalnák egy stadionnyi ember előtt is.

Figyelem: A grafológus nem adhat információt olyan dolgokról, melyek a munkakör betöltése szempontjából nem relevánsak, még akkor sem, ha a vállalat kéri. Ilyenek a szexuális életre vonatkozó témák, a korai traumák, a szülőkkel való viszony, és egyéb intim kérdések. Jó hír, hogy a vállalatokat ezek a dolgok egyáltalán nem is szokták érdekelni!   Ha ennek ellenére sem szívesen adunk írást, kérjük, hogy beszélhessünk a grafológussal, mielőtt az elemezné a kézírásunkat. A válasza valószínűleg megnyugató lesz. Az írásból sok minden kiderül, de a grafológus nem mindenható. Hogy meddig terjednek kompetenciájának határai?

www.grafologus.hu/tanfolyam

VIDEO Melyik színt utálod a legjobban?

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!