Tippek a szobanövények tavaszi átültetéséhez

Tippek a szobanövények tavaszi átültetéséhez

Címlap / Otthon / Kert és terasz / Tippek a szobanövények tavaszi átültetéséhez

Egy-két évenként a növények veszítenek frissességükből, megkopnak, vagy kinövik a cserepüket, és egy nagyobbra van szükségük. Ilyenkor jót tesz nekik az átültetés, amit tavasszal, tápanyagokban és nedvességben gazdag, friss és porhanyós virágfölddel érdemes elvégezni. 

Az új cserép

Az eredetinél alig nagyobb cserepet válassz.

Ne várd meg, amíg a növény túlságosan kinövi a helyét, mert az átültetés egyébként is megviseli, és így még nehezebb alkalmazkodnia az új helyéhez.

Ha piszkos a cserép, akkor sikáld ki alaposan. Az új agyagcserepet ültetés előtt egy éjszakára áztasd be vízbe.


Egy kis plusz: Kreatív kézműves tartók szobanövényekhez


Az égetett agyagcserép aljára rakjál törött cserép- vagy tégladarabkákat, és erre a törmelékre teríts egy vékony földréteget, mielőtt belehelyezed a földlabdát.

A műanyag cserép aljára nem kell törmelék.

Eltávolítás

Hacsak nem nőtte ki a növény a cserepet, akkor egy tiszta, a korábbival megegyező nagyságúba ültesd a növényt. Öntözd meg a növényt egy órával az átültetés előtt.

A várakozási idő letelte után ütögesd ki a földlabdát óvatosan a cserépből.

Ha nem mozdulna, akkor egy kés lapját húzd körbe a cserép és a földlabda között, és a másik kezeddel emeld le a cserepet.

Távolítsd el a régi törmelékeket. Az összetapadt gyökerek egy részét óvatosan bontsd ki.

A rothadt részeket vágd le, óvatosan, hogy a teljes gyökérzet ne károsodjon.

Áthelyezés

Most következik a növény belehelyezése a cserépbe. A friss földkeveréket egy kicsit nedvesítsd meg. Állítsd a földlabdát a cserépbe, és a körülötte lévő helyet lassan, vigyázva töltsd ki a nedves földdel.

Nyomkodd le a hüvelykujjaddal, és töltsd utána, amíg a felszíne eléri a szár tövét. Néhányszor kocogtasd enyhén a cserepet az asztalhoz, hogy a föld szemcséi összetömörödjenek.

Öntözd meg a növényt, és egy hétig tartsd árnyékos helyen. A leveleket naponta permetezd meg, hogy ne lankadjanak le. Ha letelt a tíz nap, állítsd vissza a növényt az eredeti helyére. 

Egyes növényeknél elegendő lehet a részleges talajcsere. Például ha nem akarod fölöslegesen megzavarni a növényt az átültetéssel, mert elég nagy a régi cserép is.

Ez esetben tavasszal távolíts el felülről egy 3-5 cm vastagságú réteget, és pótold a helyét friss földkeverékkel. 

Agyag vagy műanyag

Ültetőedénynek műanyag vagy agyag virágcserepet szoktunk használni. Mindkettőben egyformán szépen fejlődnek a növények.

Inkább az öntözés szempontjából különböznek, ezért lehetőleg ne cserélgesd őket, vagy ha mégis, akkor az öntözési szokásaidon változtatnod kell. 

Az agyagcserép előnyei közé tartozik, hogy nem szokott felborulni, mert nehéz. Porózussága miatt nem vizenyősödik el benne a föld. Vele szemben a műanyag cserép értelemszerűen nem törik el, ha leesik. Könnyen tisztán tartható.

A benne lévő növény kevesebb locsolást igényel, mint az agyagedénybe ültetett.

Vízáteresztő képesség

Léteznek más anyagból készült ültetőedények is, például fajansz, fa, üveggyapot.

Bármelyiket választod, a legfontosabb szempont mindig az, hogy jó legyen a vízáteresztő képessége.

A cserép alján legyen lyuk, ellenkező esetben fúrj rá egyet. Egy nagy virágláda alját nem célszerű kifolyónyílással ellátni.

Viszont ha egy kis cserépen nincs lyuk, akkor nehéz lesz a virággondozás, mert a földje elvizenyősödhet, és ez a növény pusztulását okozza. 

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!