Tippek a lakás hűtéséhez kánikulában

Tippek a lakás hűtéséhez kánikulában

Címlap / Otthon / Tippek a lakás hűtéséhez kánikulában

A nyári hőségben a lakásban gyakran elviselhetetlen a meleg. Íme néhány ötlet arra, hogyan teheted kellemesen hűssé az otthoni környezeted klímaberendezés nélkül is.

Árnyékolás

Ha az ablakokat besötétíted, megakadályozod, hogy a sugárzó hő behatoljon a lakásba. Nagyon sokat segít ebben a redőny és a reluxa, de annyi rést érdemes hagyni ezeken, hogy ne kelljen mesterséges fényforrást használni, amely többnyire szintén melegítő hatású. 

A sötétítő függöny vagy szalagfüggöny is megfelel, de jobb, ha a sötétítő anyag egészen közel van az ablaküveghez. Megteheted, hogy valamilyen textilt feszítesz belülről az ablakkeretre. Az anyag világos legyen, hogy visszaverje a sugarakat, és ne gyűjtse magába.
A padlón levő vastag szőnyegek is hajlamosak magukba szívni és tárolni a meleget, úgyhogy ezeket is érdemes nagy hőség idején feltekerni. Az ablakra akasztott sötétítő anyag hűtő hatását fokozhatod, ha be is nedvesíted. Ha még tökéletesebb fény- és hővisszaverést akarsz elérni, tehetsz az ablakra – akár kívülről is – alufóliát vagy egyéb jól tükröző anyagot.

Szellőztetés

Nappal mellőzzük az ablakok nyitva tartását, mert beáramlik a forró levegő.

Késő este, éjjel és reggel szellőztess, szélesre tárt ablakokkal, hogy minél jobban kihűljön a lakás.

Ha nappal mégis szellőztetni akarsz, válaszd a hűvös oldalon levő ablakokat.

Ventilátor és klíma

A légkondicionálóval ellentétben a ventilátor nem hűti a levegőt. Azért érezzük hűvösnek a ránk fújt levegőt, mert a bőrünk közvetlen közelében levő meleg légréteget szétfújja, elősegítve ezzel a párolgást is, ami hűsítőleg hat. 

Ha az esti és reggeli szellőztetésnél az ablakhoz állítjuk, gyorsíthatjuk a hűvösebb levegő beáramlását a lakásba. Ventilátorokkal segíthetjük a klímaberendezés által lehűtött levegő szétáramlását is a lakás olyan helyeire, ahova csak nehezen tudna eljutni. 
A mobil klímát viszont áttehetjük minden olyan helyre, ahol biztosítható a meleg levegő kivezetése a lakásból.

Hűsítő folyadék kívül és belül

Egy langyos fürdő a kádban vagy egy hűsítő zuhanyozás közvetlenül is és a nedvesség párolgása által is hűt. A hideg, energiaszegény üdítők is jó hatással vannak, viszont az alkohol melegít

Nemcsak az italunkat, hanem egy műanyag zacskóban a ruhadarabjainkat, pl. a hálóinget vagy pizsamát is betehetjük a hűtőbe egy kis időre, mielőtt felvesszük.

Elektromos berendezések kikapcsolása

Az árammal működő berendezések legtöbbje melegszik működés közben, amivel a környezetét is fűti.

Ezért nagy melegben még inkább figyelj arra, hogy csak addig legyenek bekapcsolva, ameddig feltétlenül szükséges. Ha lehet, teljesen áramtalanítsd őket, mert a készenléti üzemmód is termel valamennyi hőt.

Az épület hőszigetelése

A panelházak hőszigetelő réteggel való bevonása sokat segít a falak átmelegedése ellen. Ha családi házban laksz, a fal külső festéséhez világos színt válassz, mert az visszaveri a hőt.
Segít a falak kúszónövénnyel való befuttatása is, mivel a növények nemcsak árnyékolnak, hanem vizet is párologtatnak, ami hűti a környezetüket. 
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást