10 tipp a téli bőrápoláshoz

10 tipp a téli bőrápoláshoz

Címlap / Stílus / Arc / 10 tipp a téli bőrápoláshoz

Télen nagyon fontos, hogy testünket kívül-belül rendben tartsuk és erősítsük immunrendszerünket. Különösen fontos szerep hárul ilyenkor a bőrünk megóvására.

Télen a bőr

Míg nyáron sokkal többet izzadunk, többet borotválkozunk, és több folyadékot viszünk be a szervezetünkbe, addig a kemény téli hónapok időjárása alatt, ez a rendszer némileg felborul. Ilyenkor minden nap, a fejünktől a lábujjakig, végig kell kenni magunkat legalább egy hidratáló krémmel vagy testápolóval.
Azonban a kinti természeti hatások végett, és itt különösen a fagyos szél és a levegő az, ami veszélyt jelent, koránt sem biztos, hogy a szimpla hidratálás maximális védelemet nyújt bőrünk számára!
Ha szeretnéd, hogy bőröd a lehető legtovább sima és puha maradjon, megőrizze rugalmasságát, és sikeresen át teleljen, akkor a következő tíz tippünk neked szól!

Válassz olaj alapú hidratálókat!

Neves kozmetikai vállalatok kutatói állítják, hogy télen kifejezetten az olaj alapú hidratálókat kellene alkalmazni. Leginkább azok ajánlottak, amik avokádó vagy mandula olajat tartalmaznak. Ezek ugyanis, bezárják a nedvességet a bőrbe, méghozzá úgy, hogy egy védőréteget képeznek fölé, így hosszantartó és folymatos lesz a bőr víztartalma.
A vizes alapú hidratálókkal azért is kell vigyázni, különösen télen, mivel a víz ilyenkor ráfagy a bőrre. Ezért becsapós, mivel nagyon gyorsan elmúlik a hatása, az ember pedig többször is felkeni őket egy nap, az állandó szárazságérzet miatt. Viszont ez ördögi kör, mivel ugyanúgy rá fog fagyni a bőrre, és több kárt okoz mint hasznot.

Kerüld a forró vizet!

Soha ne fürödj forró vízbe, még ha fázol, akkor se, és arra is ügyelj, hogy arcodat is maximum langyos vízzel mosd! A forró víz ugyanis, megtöri a hajszálereket, ezért a benne áramló lipidek akadályba fognak ütközni, és nem fognak tudni elérni a megfelelő helyre ahhoz, hogy kifejtsék jótékony hatásukat!
Ezáltal a bőr erősen veszíteni fog a nedvességtartalmából! Jojoba vagy néhány csepp mandulaolaj segítségével, fantasztikusan puhává és hidratálttá varázsolhatod a száraz bőrt! Pár csepp belőlük a fürdővízbe, csodákat művel!

Használj párologtatót!

A száraz levegő, rettentő mértékben károsítja nem csak a bőrt, de a különböző üregeket is, és minden olyan területet ahol nyálkahártya található!
Ezért ha lehet, feltétlenül használj párologtatót a lakásban, ami nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy bőröd kevésbé száradjon ki, és váljon pikkelyessé. Az is megoldás, ha a radiátorra vizes törölközőt terítesz, vagy egy tál vizet helyezel.

Folyékony alapozó helyett színezett hidratáló!

A folyékony alapozó, még vékony rétegbe felvíve is eltömíti a pólusokat, nem hagyja a sejteket szabadon lélegezni, ezért a bőr alatta, ugyanúgy szárazzá válik.
Ebben a pár hónapban igyekezz lecserélni, vagy helyettesíteni a hagyományos alapozódat egy enyhén színezett hidratáló krémmel, amivel hasonló hatást érhetsz el, ám mégis biztonságba tudhatod alatta a bőröd! Most már nagyon sok helyen kapni színezett hidratálókat, nagyon sokféle változatban.

Hidratálj!

Soha ne felejts el, azonnali hidratálást alkalmazni tested egész felületére, közvetelenül a fürdés vagy zuhanyozás után.
Legbiztosabb hatást akkor érhetsz el, ha még a nedves bőrbe, jó mélyen dörzsölöd be a krémet.

Soha ne járj szabad fejjel!

A hideg idő borzasztóan szárítja és roncsolja a hajat is. Biztos te is tapasztalatad már, hogy ilyenkor erősen hullik a haj, főleg azoknál, akik szabad fejjel járnak. Ennek oka nem más, mint hogy a hideg levegő szárítja a fejbőrt, nem tud alatta lélegezni, így befülled, és megfázik a fej.
Ezért ügyelj rá, hogy akárhová is mész, mindig legyen rajtad sapka vagy kalap. Ezek ugyanis megvédik a fejbőrt, és a haj szerkezetét is. Fontos viszont, hogy olyan fejfedőt válassz, mely alatt garantáltan lélegezni tud a fejbőröd, tehát semmiképpen se legyen túl szoros!

Figyelj a kézápolásra!

A kezünkön különösen vékony a bőr, ezért nagyon fontos külön figyelmet szentelni a kézbőr ápolására a hideg időkben.
Óvd kezedet azzal, hogy minden kézmosás után, bekened hidratáló kézkrémmel, és igyekezz a lehető legtöbbet kesztyűt hordani, főleg ha kimész az utcára.

Soha ne nyald az ajkaidat!

Használj ajakbalzsamot! Mindig legyen nálad a kistáskában is, és ügyelj arra, hogy naponta többször, akár minden órába kend be a szádat. A szép ajkak legnagyobb ellensége a hideg száraz idő, amikor is, szinte azonnal kicserepesedik a száj.
Sokan akaratlanul is, ilyenkor ösztönösen elkezdik nyalogatni, mert azt hiszik, hogy a nyállal is nedvességhez juttathatják ajkaikat! Óriási hiba! Ez csak látszat érzet, nem több, a nyál ugyanis kifejezetten még jobban kiszárítja a szájat.

Ne feledkezz meg a napvédőkről!

Sokan élnek abban a tévhitben, hogy a nyári időszakon kívül ciki napvédőket használni! Pedig egyáltalán nem az! A legtöbb termék sajnos még mindig nem, vagy csak nagyon kicsi mértékben tartalmaz SPF faktort, ami ugye az UV sugárzás, és az egyéb környezeti hatások ellen véd.
Nyugodtan használj akár rendszeresen is naptejet, olajat, bármit, ami tartalamaz SPF-et! Legjobb, ha minimum 15-30 faktoros terméket választasz, ezek mellett ugyanis nyugodtan biztos lehetsz abban, hogy télen is megfelelő védelmet kap a bőröd! Ugyanis UV sugárzás mindig van, nem csak nyáron!

Soha ne hagyd el a házat nedves hajjal!

Rohanó életmód, sok stressz, kevés idő. Ezek mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az ember egyre inkább nem figyel oda magára, hajlamos elódázni dolgokat. Így könnyen megeshet az is, hogy nem jól szárítjuk meg a hajunkat, vagy úgy gondoljuk, ha picit nedves marad a vége, az nem lehet probléma, hisz majd a száraz levegő úgyis gyorsan elvégzi a dolgát!
Na, ebben az egyben biztosak lehetünk! Ugyanis a hideg, száraz levegő, nem csak hogy (ki)szárít, de megfagyasztja a hajszálakat is, így szabályosan letörhetővé válhatnak, akár egész tincsek is!
Tehát minden alkalommal, feltétlenül szárítsd meg a hajadat tökéletesen, és ne félkész állapotban hagyd! Óriási veszélyekkel járhat!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást