10 tipp hogyan takarékoskodj az új évben

10 tipp hogyan takarékoskodj az új évben

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / 10 tipp hogyan takarékoskodj az új évben

Nehéz kérdés, hogyan lehet jól takarékoskodni, mikor sok családnál a bevételek alig fedezik a kiadásokat. Ha mégis azt tervezzük, hogy az új évben máshogy állunk az anyagiakhoz, akkor érdemes megfogadni néhány dolgot.

Rendszeres összegek

Első lépésként írd össze a kiadásokat és a bevételeket, amikre minden hónapban számíthatsz. A bevétel általában a havi nettó kereseted, a kiadásod pedig a rezsiszámlákat takarja, illetve a havi bevásárlások összegét.
Fontos, hogy nézd vissza az elmúlt hónapok fizetési papírjait és a befizetett számlákon szereplő összeget. Ha nem ugyanannyi a jövedelmed minden hónapban, akkor számolj a legalacsonyabbal, vagyis azzal, amire tényleg számíthatsz minden hónapban.
A csekkeknél számolj a legmagasabb összeggel. Így elkerülheted, hogy bár betartod a takarékossági szabályokat, de sajnos a számítás maga rossz alapokra épül. Ha megvagy a számolással, az egy hónapra jutó összegeket szorozd be 12-vel, hogy megkapd az éves mennyiségeket. 

10% rendszeres jövedelem

Ha megvan a rendszeres várható jövedelmed összege a következő évre, akkor nézd meg, hogy mennyi a 10%-a, és ha teheted, határozd el, hogy azt az összeget minden hónapban félreteszed. Ha ez néhány ezrest jelent havonta, akkor is ugyanolyan fontos, hogy a takarékoskodás elkezdődjön, hiszen ha nincs tartalékod, nagyon jól jöhet még bármekkora félretett összeg is segítségnek.
Motivációként számold ki, hogy mennyi lesz ez az összeg év végére, ha ténylegesen minden hónapban sikerül félretenned. Ha kell, tűzz ki magadnak valami jutalmazást, vagy esetleg takarékoskodj egy konkrét cél érdekében, például a nyaralásra, vagy egy új bútor megvásárlására, így még biztosabb lesz a siker. 

Nem rendszeres összegek

Ha bónuszt kapsz, vagy eleve teljesítményarányos a bérezésed és néhány hónapban magasabb összegeket viszel haza, akkor azokat is írd össze.
Számold össze az elmúlt év nem rendszeres jövedelmeit, és becsüld meg, hogy ez mennyiben fog változni a jövő évben. Kiadás oldalon tegyél ugyanígy, számold ki az év során várható nagyobb kiadásokat, mint például a karácsonyi ajándékok vásárlása, stb.
A kiszámolt összegeket add össze és tüntesd fel az éves kalkulációdban, de mindenképpen válaszd külön a rendszeres bevételeidtől. Fontos, hogy reálisan becsüld meg ezt az összeget éves szinten, mert akár alá, akár fölé becsülöd az összeget, hamis képet fogsz kapni a költségvetésed tervezésében. 

50-100% nem rendszeres jövedelem:

Ha úgy számolod, hogy elvileg meg tudsz élni a havi rendszeres jövedelmedből, vagy legalábbis nem lesz égető szükséged az egészre, akkor a legjobb, ha megfogadod, hogy azt félreteszed, lehetőleg 100%-ban, de minimum az összegek felét. Mivel nem számítsz erre a pénzre, ezért is nem rendszeres jövedelem, ezért ez a jövedelemtípus a legjobb arra, hogy besegítsen neked a takarékoskodásba.
A motiváció miatt számolj egy reálisan becsült összeggel, és nézd meg, hogy az éves szinten mennyit jelentene a megtakarításaid növekedésében. Szinte biztos, hogy nagyon sokat, így megéri ezt a jövedelmet biztonsági tartaléknak kezelni és elkülöníteni a rendszeres jövedelmektől. 

Bevételek

Gondold át, hogy milyen lehetőségeid vannak a bevételeid növelésére. Ha teljesítményarányos a munkád, akkor nyilván a teljesítményt kell megpróbálni növelni, hogy magasabb jövedelmet érj el. Ha ez lehetséges, tegyél meg mindent azért, hogy ez teljesüljön. Számold ki, hogy aki kicsit jobb nálad, az mennyivel visz többet haza, és tanuld el tőle, hogy mit kell tenni mindezért.
Ne lehetetlent vállalj és ne hasonlítsd össze magad egyből a legjobbal, ha úgy érzed, azt jelenleg nem tudod elérni. Ha nincs lehetőséged az alapjövedelmed emelésére, akkor gondold végig, hogy van e lehetőséged és kapacitásod egy másik tevékenységre is, ahonnan további összeg jöhetne. Ha csak évente néhányszor lesz ilyen, már akkor is sokat segítettél a takarékoskodásban önmagadnak. 

Bevételnövelő lehetőségek

Ha sikerül kiegészítő jövedelmet szerezned, az már nagy segítség lehet. Ez lehet ékszerek készítése, vagy fordítói munkák, vagy bármi más, amiben ügyes vagy és lehetőleg nem veszi el rengeteg idődet. Ha nyitott vagy ilyesmire, egyszerűen csak nézz magadba és találd ki, hogy mi az, amiben jó lennél, mihez van tehetséged és kedved is.
A legjobb, ha olyan kiegészítő munkát vállalsz, amiben magad osztod be az idődet, hiszen így könnyebb lesz összeegyeztetni az alapmunkáddal és a családi teendőkkel is. Ha úgy érzed, hogy ezek nem használható lehetőségek a számodra, de ennek ellenére szeretnél valamennyi plusz bevételre szert tenni, akkor egyszerűen csak nézz körül a lakásban, és a felesleges dolgokat próbáld meg eladni. Hirdesd meg az interneten, és meglátod, milyen kevés ráfordítással hoznak pénzt a feleslegesnek tartott dolgaid.

Kiadások

Téltelesen írd össze, hogy mire mennyit adsz ki. A takarékoskodás legegyszerűbb módszere, ha minden olyan kiadás helyett, amit feleslegesnek ítélsz (persze utólag), az arra szánt pénzt inkább rakd el rosszabb időkre.
Sokszor előfordul, hogy az ember nem is tudja pontosan, hogy mire ment el a pénze, de ha összeírja, akkor már egyből látványos lesz, hogy hány ezer forintot adtunk ki feleslegesen.
Ha szeretnéd pontosan átlátni kiadásaidat, akkor egyszerűen csak gyűjtsd össze a vásárlások alkalmával kapott csekkeket, vagy vegyél mindent a bankkártyáddal, és a következő hónapban szánj rá egy órát, hogy ezeket átnézd. 

Kiadáscsökkentő lehetőségek

Nehéz kérdés, hogy hogyan csökkenthetjük a kiadásainkat, és sokszor érzékeny területet is érint ez a kérdés.
Ha a rezsin szeretnél húzni egy kicsit, akkor egyszerűen csak figyelj oda a fogyasztásodra. A fűtést állítsd egy fokkal lejjebb, és ne felejtsd el lezárni, ha nem vagy otthon. Ugyanígy kapcsold le a villanyt, ha kimész a szobából és semmit ne használj feleslegesen.
Egyéb szolgáltatások esetén érdemes megnézni az egyes szolgáltatók honlapját, hiszen elképzelhető, hogy hasonló tv-csomagok vagy biztosítási szolgáltatások már lényegesen olcsóbban is megvásárolhatóak. Ha minden hónapban sikerül ezzel spórolnod néhány ezrest, az már nagy összeget fog hozzáadni a jövő évi költségvetésedhez.

Felesleges dolgok

A tervezés végén nézd meg, hogy mi az, amit előző évben feleslegesen vettél meg. Ez lehet egy soha nem használt konyhai gép, vagy olyan ruhák, amiket megvettél, de talán soha nem viseltél.
Ugyanígy nézd meg az általad igénybe vett szolgáltatásokat is: lehet, hogy több helyre is fizetsz például biztosítást, holott ugyanazt tartalmazzák, vagy hogy olyan tv- vagy internetcsomagok után fizetsz, amiket egyáltalán nem használsz ki. Felesleges dolgokra ne költs, inkább mielőbb fedezd fel ezek jelenlétét a mindennapjaidban, és próbáld elkerülni őket a jövőben.

Következetesség

Bármelyik eszközt is használod, tudnod kell, hogy sok minden múlik a tervezésen, hiszen a rosszul felállított terv hiába valósul meg. Ugyanígy sokat számít a reális gondolkodás is, hiszen a valós értékekkel érdemes csak kalkulálni, és a becsült értékeknél is elengedhetetlen a racionalitás.
A legfontosabb azonban, hogy következetesen tartsd is magad a tervedhez. Ha így teszel, minden egyes hónapban egyre közelebb jutsz a kitűzött tervedhez és nem utolsó sorban sikerélményed lesz a takarékoskodásban. Hidd el, soha nem késő elkezdeni! 

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!