8 tipp hogyan készítsd fel otthonod az ünnepekre

8 tipp hogyan készítsd fel otthonod az ünnepekre

Címlap / Otthon / Háztartás / 8 tipp hogyan készítsd fel otthonod az ünnepekre

Egy rendetlen, túlzsúfolt lakásban nehéz a béke és nyugalom érzetét felkelteni, pedig ettől ünnep az ünnep. Ezért ideje már most nekiállni otthonunk szépítésének. Íme néhány ötlet, amellyel szépíthetjük otthonunkat:

Pakolás

Rakd el szem elől azokat a dolgokat,amelyeket nem használsz minden nap. Meglátod, hogy lehet, hogy hosszú hónapokig nem keresed majd ezeket a tárgyakat, holott eddig mindig ott voltak előtted.
Ha kevesebb tárgy van elöl a lakásban, akkor az máris rendezettebb benyomást kelt. Emellett könnyebb és látványosabb is lesz később rendet rakni, ha majd az ünnep előtti néhány napban még egyszer nekilátsz majd. 

Törölgetés

Fontos, hogy törölgess le mindent, ahol csak megmaradhat a por. A bútorokon lerakódott porréteg egyrészt látványnak sem túl szép, másrészt pedig akár allergiát is okozhat hosszú távon.
Ezért ha látványosan tisztább hatású helységeket akarsz, akkor első lépésnek törölgess le mindenhol a lakásban. 

Nappali

A rendrakást, otthoncsinosítást kezd ott, ahol a legtöbbet tartózkodtok, vagyis a nappaliban. Mivel itt töltitek otthoni életetek legnagyobb részét, ezért automatikusan több időd van körbenézni és kritikus szemmel vizsgálni a tisztaságot és a rendet.
Ha tehát rend és tisztaság van a nappalidban, akkor máris úgy érzed, hogy otthonosabb a lakás, nagyobb kedvvel állsz neki a további teendőknek. Ráadásul sok lakásban a nappali a legnagyobb helység, így annak rendbetételével úgy érezheted, hogy a lakás nagyobb része már meg is van, így jobb kedvvel állsz neki a többi helységnek.

Előszoba

Ha vendégek jönnek, vagy egyszerűen csak magadnak vagy párodnak szeretnéd egy kicsit látványosabbá tenni, hogy rendet raktál és nekiláttál az ünnepi készülődésnek, akkor mindenképpen kezdd az előszobával. Vagyis azt a helységet varázsold rendezetté, ahova először belépsz te vagy a vendégek.
Így az első benyomás az lesz a lakásról, hogy milyen szép, tiszta és otthonos. Az első benyomás pedig nagyon fontos, vendégeidben annyira megmarad, hogy csak egy komolyabb takarítási vagy vendéglátási hibával tudnád elhomályosítani. 

Tükrök

Ha kevés időd van a takarításra, de már most szeretnéd, hogy olyan érzetet keltsen a lakás, mintha már meglenne az ünnepi nagytakarítás, akkor kezdd a tükrök alapos megpucolásával. Ezeket ugyanis ösztönösen is érzékeli az ember, ráadául a teret is nagyítják, így a tiszta, csillogó tükörfelület még nagyobb területen tűnik tisztának.
Ha a tükrök ragyognak, akkor az az érzés alakul ki bennünk, mintha minden más is kicsit jobban ragyogna. Ha karácsonyi hangulatot szeretnénk, akkor rajzolhatunk karácsonyfát vagy bármi hasonlót egy-egy tükörre vagy ablakra.  

Fényképek

Ha kicsit szeretnénk változtatni a lakáson és szeretnénk otthonosabbá tenni a hangulatot, akkor keressünk elő régi, nekünk sokat jelentő képeket és tegyük ki őket.
Vehetünk hozzá szép ünnepi, vagy egyszerűen csak csillogó kereteket. Nagyon szépen fognak mutatni, ráadásul nem csak esztétikailag növelik a lakás képét, de a hangulatot is meghittebbé teszik. 

Zene

Karácsony közeledtével hallgassunk több zenét. Ha csak a rádiót bekapcsoljuk, már onnan rengeteg karácsonyi zene fog áradni.
Még jobb, ha beszerzünk néhány olyan cd lemezt, amelyeket nagyon szerettünk hallgatni régen és most újra szívesen hallgatjuk meg őket. A kedvünket is javítja, és a lakásban is bájosabb, meghittebb hangulatot teremthetünk ezzel. 

Illatgyertyák

Ha Karácsony, akkor fahéj és narancsillat. Ezekkel nagyon egyszerűen feldobhatjuk a lakásunkat, csak gyújtsunk meg belőle egyet-egyet minden nap.
Az adventi koszorú eleve nagyon jó hangulatot varázsol a lakásba, ha ehhez társul egy kis karácsonyi illat is, akkor biztosra mehetünk, hogy jó irányba haladnak a karácsonyi előkészületek. 

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!