7 tipp, hogyan kérj fizetésemelést

7 tipp, hogyan kérj fizetésemelést

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / 7 tipp, hogyan kérj fizetésemelést

Mindig kínos a főnököket fizetésemelésről kérdezni, de néha szükséges, hisz ritkán kezdeményezik maguktól.

Nem mindegy viszont, hogyan beszélünk és milyen körülmények közt intézzük a kérdést főnökeinknek. Következő útmutatónk ebben lesz segítségedre.

1. Végezz piackutatást
Érdeklődd meg, járj utána körülbelül mennyit keresnek a te pozíciódban dolgozó emberek. Álláskereső portálokon például gyakran fel van tüntetve a pozíciókért ajánlott fizetés. Azt is vedd figyelembe, hogy kollégáid hasonló beosztásban mennyit keresnek ugyanazon cégnél.

2. Ismerd meg a munkáltatódat
Sok vállalatnál az év bizonyos időszakát nevezik ki fizetésemelések megvitatására. Ebben az esetben ez az alkalom lenne ideális ugródeszka számodra is. Ha a vállalat rugalmasabb ebből a szempontból, és bármikor nyitott ilyen kérdések megvitatására, akkor időzítsd akkorra a kérdést, amikor a válallat jó pénzügyi helyzetben van.

3. Mutsd meg, mennyit érsz
Vezess listát a napi feladataidról, hogy mindent el tudj végezni. Ha jól teljesítesz, megalapozott lesz fizetésemelési kérelmed. Jegyezd fel a jelentősebb elért eredményeidet, és érvelj ezzel a fizetésemelés kérésekor.

4. Gondold ki az összeget
Ha jól végezted piackutatásodat és sikerült felmérned mások mennyit keresnek hasonló pozícióban, akkor döntsd el mekkora legyen az a fizetés, amelyet megérdemelnél, és amelyet kérni fogsz főnöködtől.

5. Kérj időpontot
Kérdezd meg felettesedtől, mikor tudna fogadni, hogy beszélni tudjatok a fizetésemelésről. Tudnod kell, hogy a főnöködnek is szüksége van időre, hogy el tudja dönteni milyen összeggel tudja megemelni a fizetésed. Ne próbáld sürgetni a találkozó idejét, mert az biztos nem fog segíteni.

6. Légy felkészülve!
Bizonyos vállalatoknál kérvényt kell leadni a fizetésemeléshez, vagy a ranglétrán való feljebbjutáshoz. Gondold át azt is, hogy vállalni tudod esetleg a több pénzzel járó nagyobb felelősséget. Ne próbálj semmilyen taktikát használni – páldául egy jobban fizető másik állásajánlatra való hivatkozással – mert visszaüthet rád.

7. Legyen B-terved
Ha felettesed nem tudja megemelni fizetésed, légy felkészülve arra, hogy megkérdezd mit tehetsz azért, hogy a közeljövőben béremelést kapj. Lehetséges, hogy vállani tudsz egyéb feladatokat vagy bizonyos aspektusokban javítani tudod munkádat. Ha a vállalat költségvetése nem engedi, hogy emelni tudják fizetésed, térj vissza erre a problémára néhány hónap múlva.

VIDEO 6 dolog amit soha ne érints meg más házában

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást