9 tipp, hogy végleg leszokj a cigiről

9 tipp, hogy végleg leszokj a cigiről

Címlap / Életmód / Egészség / 9 tipp, hogy végleg leszokj a cigiről

Számtalanszor próbáltad már, de mindig visszaestél? Tudod, hogy káros, de egyszerűen képtelen vagy legyőzni az iránta érzett vágyat? Segítünk, hogy örökre kiiktasd az életedből a bűzrudacskákat!

Tudd, hogy miért akarsz leszokni!

Oké, hogy megérett a fejedben az elhatározás, de a „mert rossz” indok messze nem elég a kitartáshoz. Erős, személyes indíttatásra van szükség.

Például: megvéded a családod a passzív füstölés veszélyeitől, megmenekülhetsz a tüdőrák okozta fájdalmas haláltól, vagy egyszerűen csak jobban szeretnél kinézni. Legyen erősebb az érved, mint az inger a rágyújtásra!

Ne akard túl gyorsan!

Nagy a kísértés, hogy látványosan kidobd a cigis dobozt az ablakon, de a legtöbben pont emiatt bukják el a dolgot. A leszokók 95%-a kiegészítő készítmények vagy terápia hiányában visszaesik.

A nikotin sajnos függőséget okoz: az agy hozzászokik, s követeli a szokásos adagját.
Elvonási tünetek jelentkezhetnek, ha nem kapja meg. Orvosi segítséggel a legkönnyebb a leszokás, egyedül pedig akkor érhetsz el sikert, ha egyre kevesebbet szívsz.

Használj nikotinpótló készítményt!

Ha el akarod kerülni az idegességet, a depressziót, a nyugtalanságot és az ingerlékenységet, próbáld ki a nikotinnal dúsított rágógumit, cukorkát vagy tapaszt.

Ezek adagolását úgy írják elő, hogy egyre kevesebb kerüljön a szervezetedbe a gonosz anyagból. Lépésenként haladva biztosabb a siker!

Ne egyedül csináld!

Kérj meg egy barátot, családtagot vagy kollégát, hogy csatlakozzon hozzád a harcban! Fontos, hogy motivált legyen az illető, hiszen a „bukása” téged is visszaránthat, kitartása azonban neked is szárnyakat adhat!

Beszéljétek meg a stratégiát, vitassátok meg a korábbi, sikertelen kísérleteket. Ketten együtt hatékonyabbak lehettek!

Kezeld a stresszt!

„A cigi segít ellazulni” – hangoztatják sokan, pedig ennél egészségesebb módszerek is vannak a feszültség levezetésére.

Próbáld ki a masszázst, a relaxációt, meditációt, légzőgyakorlatokat vagy a jógát, és kerüld tudatosan a stresszt!

Kerüld az alkoholt!

A pia és a cigi gyakran együtt jár, tehát ha az egyik után nyúlsz, a másik szinte „jön magától”. Vannak, akiknél akár egy sör is elviselhetetlen füstölés nélkül, annyira összetartozik a kettő.

A legjobb tehát, ha mindkettőt kiiktatod az életedből. Persze, miután leszoktál a cigiről, már semmi akadálya a baráti kocsmázásnak, de akkor is ügyelj a mértékre! Részegen nem biztos, hogy nemet tudsz mondani a cigire, s akkor a másnaposság mellett a visszaeséssel is meg kell majd küzdened.

Takaríts!

Talán nem érezted magadon, de tuti, hogy bűzlöttél a bagótól. Tisztaságod örömére dobd ki a hamutartókat, mosd ki a ruháidat, tisztítsd ki a kárpitokat, légfrissítő gyanánt pedig vess be virágokat!

Sokkal jobban érzed majd otthon magad egy tiszta, illatos lakásban, ahol nem megsárgult textíliák és büdös levegő vesz körül.

Mozogj!

A testmozgás segít a nikotinéhség csökkentésében, illetve az elvonási tüneteket is tompítja.

Ahelyett, hogy a cigihez nyúlnál, húzd fel a nyúlcipőt, és kocogj egy kört! A fejed kitisztul, az izmaid kellemesen elfáradnak, a tüdőd pedig füst helyett friss levegőt kap.

Próbáld újra és újra!

Mondtuk már: a visszaesés szörnyen gyakori. Tanulj a kudarcból! Tarts önvizsgálatot: milyen érzések, ingerek, környezeti hatások vettek rá, hogy ismét rágyújts?

Hogyan tudnád elkerülni vagy hatékonyabban kezelni azokat? A válaszok megkeresése után nincs más dolgod, mint kitűzni a következő – remélhetőleg végleges – dátumot, amikor aztán tényleg leteszed a cigit.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást