7 tipp, hogy tökéletes nevet válassz a kisbabádnak

7 tipp, hogy tökéletes nevet válassz a kisbabádnak

Címlap / Életmód / Család / 7 tipp, hogy tökéletes nevet válassz a kisbabádnak

A brit trónörökös születése hónapokon át lázban tartotta a világot: még sok ezer kilométerre a hazájától is rengetegen kötöttek fogadást a nevére vonatkozóan. Ha nálatok is úton van a kis herceg vagy hercegnő, hasonló dilemmával kell szembenézned. Segítünk, hogy a döntés biztosan jó legyen!

Hagyományos vagy modern?

Először is érdemes elgondolkodnod rajta, hogy hagyományos vagy újszerű nevet szeretnél adni a gyermekednek.

Előbbinek a hátránya a gyakoriság lehet, míg utóbbié, hogy ha idegenszerű, akkor biztosan a magyar kiejtési szabályoknak megfelelően kell majd leírni – aminek eleganciája kétes.

Ha olyan név tetszik, ami hazánkban még nem fordult elő, a Magyar Tudományos Akadémiánál intézkedhetsz a honosítást illetően.

Válassz a családfáról!

A névválasztás egyik legegyszerűbb módja, ha rápillantasz a családfára. Ha megtetszik valamelyik keresztnév, joggal érezheted, hogy családi tradíciót vinnél tovább vele.

Amennyiben két keresztnév adását fontolgatod – amit egyébként a magyar törvények minden további nélkül lehetővé tesznek – az egyik mindenképpen lehet ilyen.

Ezáltal akár egyensúlyba is kerülhet a hagyományos és a modern.

Gondolj a lánykori nevedre!

Bár eddig csak a keresztnevekről esett szó, amennyiben te vagy a lánykori vezetékneved egyetlen hordozója, érdemes megfontolnod, hogy a gyermeked ezt is megkapja.

Ez ugyancsak nagyszerű lehetőség a családi hagyomány ápolására, valamint a szüleidnek is biztosan nagy örömöt szerzel vele.

A párodnak pedig valószínűleg nem lesz ellenvetése. Hazánkban a kötőjeles forma a leggyakoribb alternatíva erre.

Óvatosan a tévével!

A televízió, mivel valószínűleg a mindennapjaid része, ihletet adhat a névválasztáshoz is. A sorozatok és a showműsorok pazar névválasztékot vonultatnak föl.

Emiatt nagy kísértést érezhetsz, hogy születendő gyermekednek egyik kedvenc karaktered nevét add.

Ezzel semmi gond, ha megfontolt döntésről van szó – ám mindenképpen gondold végig, milyenek lennének a szürke hétköznapok mondjuk Álehándrítaként!

Fontos a monogram!

Mielőtt megállapodnátok a végleges névválasztásban a pároddal, vessetek egy pillantást a monogramra. Értelmes szót ad ki? Emlékeztet valamire?

Pozitív vagy negatív jelentéstartalmú szójáték alakítható ki belőle? A lehető legszerencsésebb, ha két mássalhangzó között egy magánhangzó áll – még ki is lehet mondani!

Rímel valamire?

Óvodás és iskolás éveidből bizonyára emlékszel rá, hogy a gyerekek világa olykor kegyetlen. A legtöbb kicsi hajlamos a csúfolódásra.

Ha nem szeretnéd, hogy éppen a te csemetéd váljon fő céltáblává, ne adj neki olyan nevet, amire nagyon könnyű gúnyos változatot találni.

Persze, azzal például együtt lehet élni, hogy „Dani, aki nem szeret mosdani”.

Nézz utána a jelentésnek!

„A név kötelez” – tartja a mondás. Igen ám, de mire? Mindenképpen nézz utána, mit jelent az általatok kiválasztott név.

Vagy ha még nem született meg a döntés, gondolkodhatsz ennek alapján is: a „csoda” szó különböző nyelvekről átírva nagy divat a sztárvilágban. Itt se feledkezz meg arról, hogy kizárólag a magyar írásmódnak megfelelően lehet anyakönyvezni!

Teljes tanácstalanság esetén nyugodtan várd meg a baba születését. Sok szülő állítja, hogy a csemete megismerése után éreztek ihletet a névválasztásra, amivel nincs semmi probléma.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást