Család / Életmód

7 tipp, hogy spórolhass az iskolakezdés költségein

7 tipp, hogy spórolhass az iskolakezdés költségein

Az iskolakezdés sok család költségvetését megterheli, pláne, ha szeptemberben több gyereket is el kell indítani az iskolába. Akárhogy is, a gyerekes családoknak az ősz nem olcsó mulatság, de tippjeinkkel egy keveset lefaraghatsz a kiadásokból, hiszen tudjuk, hogy ilyenkor minden forint számít.

Készíts listát!

A kisebbek az iskolától is megkapják a listát, amin összeírják, mire lesz szükségük, de a nagyobbak esetében is érdemes összeírni, pontosan mit és mennyit akarsz venni, aztán ehhez tartani magadat.
A boltokban az apró, színes ketyeréket látva nem nehéz elcsábulni, de ha a listához tartod magad, megtakarítod a fölösleges kiadást. Ha a lista tételei mellé azt is odaírod, hogy mire mennyit szánsz, akkor előre számolhatsz az összeggel is.

Saját borító

Egyedi borítót te is készíthetsz, sőt a gyerekeket is bevonhatod a mókába. Az egyszerű, barna vagy fehér csomagolópapírt fillérekért beszerezheted, aztán erre nyomdával nyomhattok, vagy indigóval rajzolhattok mintákat.
Ez nem csak olcsó megoldás, de a lurkó büszke is lesz rá, hogy olyan csomagoló díszíti a könyveit, mint senki másnak az osztályban.

Nézz szét a tavalyi holmik között!

Nem kell mindig mindenből újat venni – főleg, hogy rengeteg iskolai felszerelést alig néhány alkalommal használnak a gyerekek. Egy kis hegyezéssel a színes ceruzák is megmenthetőek, de jó lehet az előző évi tolltartó, radír, kihúzófilc is.
Nézzétek át együtt, mi az, amiből valóban újra van szükség, és mi az, ami még kifogástalan állapotban van.

Atlaszt az antikváriumból

Kevés bosszantóbb dolog van annál, mint amikor a méregdrágán vásárolt tankönyvet a gyerek egész évben elő sem veszi – nem feltétlenül azért, mert nem tanul, hanem mert nincs is rá szükség.
Szerencsére a strapabíróbb – és éppen ezért általában a legdrágább – könyveket akár antikváriumból is beszerezheted, atlaszokból, nyelvkönyvekből itt is lehet tökéletes állapotban lévő példányokat találni. Igaz, némi utánajárást igényel, de akár több ezer forintot is megspórolhatsz vele.

Ne a gyerekkel menj vásárolni!

Az idősebbeket már lehet, hogy magaddal viheted, de gondold meg, hogy megéri-e magaddal vinni a kicsit a bevásárlásra. Igaz, hogy ez egyrészt kedvet csinálhat neki az iskolakezdéshez, de a sima kockás füzet és a legújabb rajzfilm figuráival díszített között akár 5-600 forint is lehet a különbség, te pedig akár több ezer forintot is kifizethetsz, csak hogy elkerüld a hisztit a pláza közepén.
Ha meg tudjátok beszélni a dolgot, például, hogy egy mintás füzetet ő választhat, a többi pedig jó lesz az olcsóbb fajtából is, akkor együtt is vásárolhattok, de ellenkező esetben jobban jársz, ha egyedül veszed nyakadba a boltot.

Ne egy helyen akarj beszerezni mindent

A legtöbb boltban vannak iskolakezdési akciók, de persze van, ahol a füzet, máshol a tisztasági csomag, megint máshol pedig az iskolatáska az olcsóbb.
Ne akarj mindent egy helyen beszerezni, főleg, ha nagyobb tételekről van szó. Gyűjtsd be szórólapokat, és írd össze, mit hol érdemes beszerezni.

Az olcsóbb néha drágább

Az iskolatáska talán az egyik legnagyobb kiadás iskolakezdés előtt, de nem biztos, hogy jobban jársz, ha az olcsóbb változatot választod.
A szempont ilyenkor a minőség legyen, mert azzal nem spórolsz, ha az év közepén egy másik táskát is venned kell, viszont, ha ez még a következő, esetleg az az utáni tanévet is kibírja, azzal máris többet spóroltál, mint amennyivel a minőségi táska többe került.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást