5 tipp, hogy elkerüld a konfliktust a kapcsolatodban

5 tipp, hogy elkerüld a konfliktust a kapcsolatodban

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / 5 tipp, hogy elkerüld a konfliktust a kapcsolatodban

Tányér és kanál nincsen zörgés nélkül, tartja a mondás, vagyis irreális lenne azt várni, hogy egy kapcsolatban soha ne legyenek viták. Korántsem mindegy azonban az, hogy ezek milyen gyakoriak illetve, hogy hogyan kezelitek őket. Az alábbi egyszerű praktikák segíthetnek, hogy elkerüljétek a fölösleges veszekedést.

Ne ítélj hirtelen!

Persze az első benyomás nagyon is számít, de attól még ne próbáld az első jelek alapján megítélni, és főleg nem elítélni a párodat.


Folyton melléfogsz? 6 dolog, amit észre kell venned rajta az első randin


Ha úgy látod, hogy valamiben különbözik a véleményetek, akkor ne engedd rögtön szabadjára az indulataidat.

Várd meg, amíg minden szükséges információt megkapsz, és átlátod a kérdéses szituációt.

Lehet, hogy ha az okokat is ismered, akkor jobban megérted a partneredet, és vita helyett egy tartalmas beszélgetés részesei lehettek.

Keresd a félreértés okát!

Sok vita és konfliktus oda vezethető vissza, hogy a felek félreértik egymást, vagy elbeszélnek egymás mellett.

Mielőtt elszabadulnának az indulatok, gondold át, mi lehet az, amit esetleg félreértettetek.

Lehet, hogy egy fogalom számotokra nem ugyanazt jelenti, de egy hangsúly, hangszín, mimika is adhat más értelmet ugyanannak a szónak.

Sok vitát megelőzhettek, ha meggyőződtök arról, hogy mindketten ugyanarról beszéltek.

Képzeld magadat a másik helyébe!

Közhelynek tűnhet, de tényleg nagyon sokat segít, ha megpróbálod elképzelni, hogyan érzi magát a másik. Ha például mogorva, harapós kedvében van, gondold át, hogy miért lehet ez.

Persze, a körülmények nem mentik fel az alól, hogy veled hogyan viselkedik, de csak azért, mert a mogorvasága nem jogos, még lehet érthető.

Veled is számtalanszor előfordul, hogy rossz kedved van és olyasmit mondasz, amit később megbánsz.

Ez előfordulhat a másikkal is, és lehet, hogy jobb, ha ilyenkor nem szítod te is a konfliktust, csak megvárod, míg megnyugszik, és bocsánatot kér.

Ne próbáld kitalálni, hogy kinek van igaza!

Minden emberi kapcsolat nagyon bonyolult, és így minden vitának is több oldala, több összetevője van.

A legtöbbször nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy az egyik vagy másik félnek igaza van, és ha ezt erőlteted, csak sokkal komolyabb vitát generálhatsz.

Ha nézeteltérésetek támad, ahelyett, hogy patikamérlegre helyeznétek az érveket, próbáljatok inkább olyan megoldásra törekedni, ami mindkettőtöket boldoggá tesz.

Hiába, ha valamit igazságosnak vagy fairnek vélsz, de az a felállás nem teszi boldoggá egyikőtöket, nem sokra mentek az ilyen megoldással.

Kérdezz!

Amikor elkezdene forrni a vita, ahelyett, hogy egymást túlkiabálva próbálnátok a saját érveiteket lenyomni a másik torkán, inkább kérdezd meg, mit gondol, mit érez, miért gondolja azt, amit.

Ezzel elérhetitek, hogy inkább egy párbeszéd alakuljon ki, a párod is megnyugszik, ha elmondhatja, ami a szívét nyomja, és te is könnyebben érted meg a probléma valódi természetét.

Ha az egyikőtök már kiadta az indulatait, könnyebben hallgatja meg a másikat is, és ez egy gyümölcsöző megoldáshoz vezethet a veszekedés helyett.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást