Dekor / Otthon

6 tipp, hogy az apró lakásod nagyobbnak tűnjön

6 tipp, hogy az apró lakásod nagyobbnak tűnjön

A tér tágítása sokszor az egyetlen lehetőségünk arra, hogy nagyobbnak láthassuk a lakásunkat, mint amekkora. Ezeknek a tippeknek a segítségével, olyan optikai hatásokat tudunk elérni, amivel bár ténylegesen nem teszünk szert több helyre, de sokkal jobban fogjuk érezni magunkat apró lakásunkban.

Fény

Nagyon fontos részlet, hogy nagyobb térben érezzük magunkat. Nem véletlenül használjuk a „sötét luk” kifejezést, hiszen minél több fény jut be egy szobába, annál vidámabbnak és nagyobbnak tűnik.
Szerencsések vagyunk, ha nagy ablakokkal rendelkezünk, ám ha ezek nem segítenek a homály elűzésében, akkor is van megoldás. Használjunk erősebb fényű lámpákat, melyek ne csak egyetlen helyen világítsanak, hanem például, mint a plafonba épített spot fényforrások, elszórtan küzdjenek a sötétséggel.

Tükör

Régi trükk, de mindig beválik, ha tükrök segítségével növeljük a tér érzetét. A kis helyek így rögtön megkettőződnek, és nem érezzük úgy, hogy be vagyunk szorítva. A tükrök segítségével a természetes fényt is könnyen eljuttathatjuk a sötét sarkokba, valamint a falak egyhangúságát is remekül megtörik.
Ha nem akarod a falaidat telezsúfolni a nagy táblákkal, akkor választhatsz tükörcsempét is. Így a fénytovábbítás is megoldott, valamint egy szép formára kirakva még díszítő szerepet is betöltenek az ötletes kis kockák.

Falak

Senki számára nem újdonság, hogy a színekkel optikailag rengeteget lehet csalni. Apró térbe válasszunk halvány, vagy erősebb sárga árnyalatok, ami a napsütést idézi, vagy éppen egy üde, kék vagy zöld színt, amivel szintén sokat tehetünk a tér kitágításáért.
Pluszban szintén jó lehetőség, ha a bútorokban is a világos árnyalatokat keressük. A sárga fal előtt egy fehér kanapé rengeteget csal jó irányba térérzékelésünknél.

Plafon

Szinte mindegy, hogy a szobában milyen színeket alkalmazunk, a plafont csak fehérre fessük, mert a sötétebb árnyalatok- még a falakkal egyszínűek is- összenyomják a teret. Még egy kicsit tudunk csalni, ha bordűrrel dobjuk fel a felületet.
Úgy helyezzük el a díszcsíkot, hogy ne a fal legtetejére kerüljön, hanem attól 10-15 cm-el lejjebb. A plafon fehérségét húzzuk le a bordűr vonaláig, és máris magasabbnak, tágasabbnak fogjuk látni a szobát.

Függöny

A fény szerepéről már beszéltünk a tér megnagyobbításában. Arról azonban még nem volt szó, hogy a függönyök segítségével is sokat tehetünk a tágasabb szobáért. Ez kétféleképpen lehetséges: használjuk, vagy nem. Ha az utóbbi mellett döntünk, akkor az ablakon akadálytalanul kilátunk, ezzel behozzuk a külvilág tágasságát a szobába.
Ha azonban mégis a függöny mellett döntünk, akkor lehetőleg olyanokat válasszunk, melyek egészen a földig leomlanak. Fontos az is, hogy könnyű anyagból legyenek, hogy minél több fény átjusson rajtuk. A sötétítőfüggönyöket inkább ne használjuk, mint igen. Ha mindenképpen ragaszkodunk hozzájuk, akkor az ablaktól távolabb eső széle legyen sötétebb az anyagnak. Így szélesebbnek érzékeljük a két függöny közötti teret, ezzel pedig az egész szobát.

Tolóajtók

A bejárati ajtón kívül az összes belső szobahatárolót cseréljük le tolóajtóra. Ezzel a megoldással visszanyerhetjük az a holt teret, amit a hagyományos megoldás bizony minden esetben igényel.
Ez jó megoldás a szekrények, és nyitható tárolók esetében is, hiszen könnyedén rakhatunk eléjük részben takaró bútorokat, azokat a funkciójuk betöltésében nem fogja zavarni.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást