5+1 tipp, amivel garantáltan tartalmasabb lesz a napod

5+1 tipp, amivel garantáltan tartalmasabb lesz a napod

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / 5+1 tipp, amivel garantáltan tartalmasabb lesz a napod

Két munkahely között pár éve úgy döntöttem, tartok egy kis pihenőt, két hónapot. Rengeteg tervem volt, el akartam intézni egy csomó mindent, amit ezer éve halogattam, elkezdeni egy tanfolyamot, amire sosem volt időm, eljárni sportolni, minden nap találkozni egy baráttal.

Az első pár nap édes semmittevéssel telt, amit még nem bántam, mert úgy gondoltam, több évnyi folyamatos munka után ennyi belefér. Aztán hirtelen azt vettem észre, hogy a két hónapból egy már majdnem eltelt, én meg az égvilágon nem csináltam még semmit. Olyan könnyű eltunyulni, hogy az ember szinte észre sem veszi és a napok kifolynak a kezei közül. Akkor elhatároztam, hogy ez nem mehet tovább és az alábbi hat szabályt betartva belehúztam, így a második hónap pihenő már tényleg produktívan telt.

1. Kelj korán

Tudom, most sokan felnyögnek, de ez tényleg fontos. Nem kell feltétlenül kukorékolni már hajnalban, de reggel kilenc óra után már ne fetrengjünk az ágyban. Én éjjeli bagoly vagyok és emlékszem, hogy mindössze öt nap alatt jutottam el oda, hogy hajnali háromkor (!) feküdtem le és délben tértem magamhoz. Mire úgy-ahogy összeszedtem magam, már bőven délután volt és aznap már semmi értékelhetőt nem tettem le az asztalra. Egy napnak kell valami keretet adni, így mindenképpen ajánlatos beállítani egy rendes ébresztőt.

Kép forrása: Goodluz/depositphotos.com

2. Házimunka

Ez sem lesz népszerű tanács, pedig nagyon hasznos. Én is hajlamos voltam hagyni, hogy felgyűljön a szennyes ruha, vagy a piszkos edények a mosogatóban. Ha az embert nyomasztja a tudat, hogy ezt még el kell végeznie, hajlamos halogatni, amivel persze később csak még nagyobb munkát csinál magának.

Ha minden nap elvégzünk egy gyors kis házimunkát, akkor folyamatosan fenntartjuk a rendet és nem érezzük akkora tehernek a rendrakást.

Napi maximum húsz perc takarítás elegendő ahhoz, hogy ne sokalljunk be tőle, mégis rend és tisztaság legyen.

3. Törődj a családoddal

Családtagjainkat sokszor hajlamosak vagyunk elhanyagolni, pedig ezek a legfontosabb kapcsolataink, amiket folyamatosan ápolni kell. Ha rácsörögsz a nagyira, vagy egy olyan jófej unokatesódra, akivel csak karácsonykor szoktál találkozni, hidd el, feldobod a napjukat. Ezek az apró, tízperces kis figyelmességek rengeteget számítanak. Én egyszer túl sokáig halogattam egy ilyen telefont – nagymamám nővérét, Sári nénit akartam meglepni – és sajnos elkéstem, mert váratlanul meghalt. A mai napig bánom, hogy mindig elodáztam a hívást.

4. Menj a természetbe

A zöld szín látványa nyugtatóan hat ránk, ezért a természetbe kimenni felér egy meditációval.

Nem kell feltétlenül messzi erdőkbe mennünk, az is elég, ha célba veszünk egy közeli parkot. Ott kocoghatunk, mozoghatunk is egy kicsit, esetleg a fűben heverve zenét hallgathatunk, vagy olvashatunk egy padon. Egy kis séta a zöldben rendkívül jó élettani hatásokkal bír, úgyhogy ahelyett, hogy leragadnánk a számítógép előtt, érdemes kilátogatni a természetbe.

5. Találkozz barátokkal

A szociális élet mindennapjainkban fontos szerepet tölt be. És nem, nem arra gondolok, hogy egyszerre csetelünk több „online haverral”.

Mindannyian tudjuk, hogy a személyes találkozást nem helyettesíti semmi.

Egy másfél órás kávézás egy baráttal, ahol elmeséljük egymásnak, kivel mi történt és megbeszéljük a világ dolgait, mindig hozzáad az életünkhöz. Egy ilyen találkozó bele kell, hogy férjen néha, akármilyen bokros teendőink vannak.

6. Olvass

Én minden napomat olvasással zárom. Mindig van egy könyv az éjjeliszekrényemen, és ha nagyon fáradt vagyok, akkor is elolvasok legalább egy oldalt lefekvés előtt. Bugyuta sorozatok bámulása helyett ugyanúgy követhetünk egy történetet, ha minden nap olvasunk egy kicsit egy regényből. Az olvasás élénkíti a fantáziánkat és tornáztatja az agyunkat, és amíg egy szappanopera nem ad minőségi szórakozást, egy jó könyv elolvasása mindig értékkel bír.

Képek forrása: pexels.com

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!