7 tipikus hiba, amit elkövetünk főzéskor

7 tipikus hiba, amit elkövetünk főzéskor

Címlap / Életmód / Táplálkozás / 7 tipikus hiba, amit elkövetünk főzéskor

Kezdő háziasszonyként mindenki sok hibát vét, vannak azonban olyan makacs rossz szokások, amik éveken át velünk maradnak. Most sorra vesszük őket!

1. Folyamatos keverés

Sokan azt hiszik, hogy főzés közben folyamatosan kevergetni kell az ételt. Gyerekkorunkban így játszottunk, valószínűleg akkor sajátítottuk el ezt a szokást.

Kevergetés közben azonban nagyobb lángot kell használni, hogy a főzéshez szükséges hőfokot biztosítsuk, ettől viszont az étel egy pillanat alatt odaéghet, ha valamiért ellépünk a tűzhely mellől.

2. Túl magas hőfok

Sokan gondolják úgy, hogy a magasabb hőfok gyorsabb főzést jelent – ez viszont egyáltalán nincs így. A főzelékek, a tejet és a rizst tartalmazó ételek, a grillezett fogásokhoz passzoló mártások gyakran letapadnak, és ilyenkot elég egy óvatlan pillanat ahhoz, hogy az egész vacsora kárbamenjen.

Ilyenkor tegyünk inkább fedőt az edényre, és a megfelelő hőfok elérése után vegyük a tűzhelyet közepes lángra. A tészták és a húsok is egyenletesen puhulnak, ha fedő alatt vannak! Ráadásul a hagyma is így párolódik üvegesre a legjobban!

3. Életlen kés használata

Használjunk a szeleteléshez éles kést! Persze mindannyian próbálkoztuk már azzal, hogy fenés helyett inkább a tompa kést és a saját fizikai erőnket kombináltuk, pedig bármennyire is praktikusnak tűnik, ez valójában egy igazi időrabló szokás.

Gondolj csak bele, mennyivel gyorsabban dolgozhatsz egy élesebb eszközzel! És a tévhitekkel ellentétben, így a balesetek kockázata is kisebb, hiszen a tompa kés esetében sokkal közelebb kell tartanod a kezedet az élhez, hogy az erődet koncentrálni tudd.  

4. Túl sok fűszer

A fűszer különlegesen ínycsiklandó ízvilágot ad az ételhez. Pár év konyhai tapasztalat után már biztosan neked is megvannak azok a kedvenceid, amik nélkül el sem tudod képzelni a kedvenc ételeidet. De bármennyire is szereted őket, ha túl sokat használsz belőlük, az elfedi a valódi ízt, és emésztési panaszokat okozhat.

Ezenkívül az egyes fűszerfajták más és más ételekkel harmonizálnak. Érdemes megtanulni, hogy melyik ételféleséghez milyen fűszerek illenek.

5. Sütés kevés olajban

A több vizet tartalmazó ételeket nyugodtan párolhatjuk és süthetjük kevés olajon, kis lángon, fedő alatt.

Vannak azonban olyanok is, amelyek kizárólag akkor sülnek át alaposan (pl. a hasábburgonya), ha ellepi őket az olaj. A legtöbb makacs, olajban sült fogás (mint a rántott sajt) is azért számít mumusnak, mert könnyen letapad az edény aljára.

Ez viszont sosem fordulhat elő akkor, ha az serpenyő alját vékony zsiradék réteg fedi.

6. Kiolvasztás sütés előtt

Nem minden fagyasztóban tárolt ételt kell teljesen kiolvasztani, mielőtt sütni kezdjük.

A teljesen, vagy félig fagyott étel jobban megtartja az állagát, ha nem tartjuk a kelleténél több ideig szobahőmérsékleten.

Ellenkező esetben mállós és ragacsos lesz, és kész állapotban való tároláskor is hamarabb megromlik.

7. Párolás helyett főzés

Egyes zöldségek túl puhák lesznek, és a gusztusos állagukat is elveszítik a főzéstől. A bennük lévő vitaminok és ásványi anyagok nagy része lebomlik, ezért élettani szempontból értéktelenebbé válnak, mint a párolástól.

Ha a recept alapján a zöldséget mégis főzni kellene, akkor se hagyjuk a forró vízben túl sokáig, csak legfeljebb 10 percig. Hidd el, ennyi idő elég ahhoz, hogy megfelelően megpuhuljon, de azért a fogaidnak is legyen majd némi dolga vele!

VIDEO 10+1 sminkes trükk, amit bárcsak előbb tudtál volna

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!