5 tévhit a pánszexualitásról

5 tévhit a pánszexualitásról

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / 5 tévhit a pánszexualitásról

Amennyiben nem heteroszexuális vagy, hanem az LGBTQ közösség tagja, a szexualitásod verbális azonosítása sokszor nagy megkönnyebbülést jelenthet. A pánszexualitás egy olyan irányultság, melyet különbözőféleképpen is definiálnak, de a legelfogadottabb magyarázat szerint azt jelenti, hogy az illető „minden nemű ember felé vonzódhat, vagyis vonzódása gendertől független.” A jelenséget omniszexualitásnak is hívják és a pánszexuális büszkeségnek saját zászlaja is van, rózsaszín, sárga és kék csíkkal.

Az elmúlt években több híresség is felvállalta pánszexualitását, többek között olyan sztárok, mint Miley Cyrus, Bella Thorne, Sarah Paulson és Kesha. Ennek ellenére ezt az irányultságot még mindig sok rejtély övezi, ezért az alábbi listában tisztázunk öt tévhitet a pánszexualitásról.

1. A pánszexualitások és a biszexualitások között ellentét van

A ciszneműség nem más, mint a születéskor kapott nemmel való azonosulás, ellentéte pedig a transzneműség. Cisznemű az az ember, aki nőként született és nőnek is érzi magát, vagy férfinak született és annak is érzi magát. Mivel a biszexuálisok cisz férfiakhoz és cisz nőkhöz vonzódnak, sokan hiszik azt, hogy a biszexualitás transzfób, hiszen vonzalmuk nem terjed ki a „nem bináris” személyekre. Ez természetesen nincs így, sőt, sokan a pánszexuálisokat a biszexualitás „ernyője” alá sorolják és természetesen semmiféle ellentét nincs a két hovatartozás között.

2. A pánszexualitás nem létezik

A legtöbb ember, aki pán- vagy biszexuálisként definiálja magát, megkapja a kérdést, miszerint „akkor meleg vagy, ugye?” A begyöpösödött bináris gondolkodásmód ugyanis a bi- és pánszexualitást, a „homoszexualitás felvállalásának előszobája”-ként tartja számon.

Ugyan valóban vannak személyek, akik életük során megváltoztatják szexuális irányultságukat, de ez a szexualitásokat attól még nem teszi kevésbé valóságossá és igazzá.

Az ember ahogy öregszik, változik, vagy csak jobban megismeri magát, ennek ellenére szexuális hovatartozása ugyanúgy „érvényes” lesz számára. 

3. A pánszexuális bárkivel lefekszik

Attól még, hogy valaki pánszexuális, még nem feltétlenül létesít romantikus, vagy szexuális kapcsolatot egyszerre több partnerrel, válogatás nélkül, ez is a ciszheteró férfiak általi egyik fétisizálása ennek az irányultságnak. A poliamoria, azaz „többszerelműség” valóban a konszenzusos nonmonogámia – amiről minden fél tud – és ugyan léteznek többszerelmű pánszexuálisok, de közel nem mindannyian azok. Tehát nem igaz, hogy a pánszexuálisok nem alakítanak ki mély érzelmi kapcsolatot partnereikkel.

4. A pánszexualitás a „legújab divat”

A pánszexualitás szót pár a hetvenes években is használták, így szűklátókörűség azt állítani, hogy ez a kifejezés az új trend. Mivel viszont egyre több híresség vállalja fel, hogy nemre való tekintet nélkül képes szerelmes lenni valakibe, természetes, hogy a társadalom tagjai is felbátorodnak, és ki mernek állni végre valódi szexuális hovatartozásuk mellett.

A szexuális többértelműség mindig is jelen volt az emberiség történelmében, attól függően, hogy milyen kort írtunk, vagy melyik kultúrában jártunk.

Egyre több idősebb embernél figyelhető meg a pánszexuális kijövetel, tehát ez a hovatartozás – illetve természetesen egyik sem – tekinthető divathóbortnak.

5. Pánszexuálisként kijönni borzasztó élmény

Kétségtelen tény, hogy a mai modern társadalomban még most sem könnyű felvállalni nemi identitásunkat és szexuális hovatartozásunkat, már amennyiben nem ciszheterók vagyunk. Mióta azonban Miley Cyrus kiállt a nyilvánosság elé és kijelentette, hogy ő pánszexuális, rengeteg fiatalnak nyitotta meg az utat. Ez a csodálatos ”gender-vak” irányultság ugyanis nem veszi figyelembe, hogy ki férfi vagy nő, ki cisz vagy transz, mindenkit képes mély szerelemmel szeretni.

Képek forrása: AleksTaurus/Depositphotos.comAndrewLozovyi/Depositphotos.com

VIDEO Melyik színt utálod a legjobban?

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást