Ha már nem tetszik a csempéd színe: olcsó, praktikus, házi megoldások!

Ha már nem tetszik a csempéd színe: olcsó, praktikus, házi megoldások!

Címlap / Otthon / Dekor / Ha már nem tetszik a csempéd színe: olcsó, praktikus, házi megoldások!

Úgy érzed, hogy már képtelen vagy azonosulni a régen nagy gonddal kiválasztott csempéd színével? Vagy esetleg nem is te választottad, hanem az (elég furcsa ízléssel megáldott) előző lakó? Ne aggódj, nem kell hatalmas költségekbe verned magadat, ha egy kis átalakításra vágysz! Megmutatjuk, hogyan oldhatod meg gyors és olcsó módszerekkel a csempéid újraszínezését.

Csempefólia

A csempe átalakításával foglalkozó szakirodalomban elmélyedve nem sok helyen találkozhatsz (gyakorlatilag sehol) ezzel a kitűnő megoldással, pedig annyira adja magát! Az üvegfólia, vagy más néven öntapadós, funkcionális fólia azOBI-ban és a Praktikerben is kapható, és gyors segítséget jelent, ha a csempédet szeretnéd új színekbe öltöztetni. Ez tulajdonképpen úgy működik, mint egy erős, nagy matrica, ami tényleg nem jön le. Méterben lehet venni, a választék pedig meglepően széles, és egyáltalán nem gagyi. (Mi a matt hatású fóliákat javasoljuk hasonló projektekhez, mert a fényes hatású fóliák esetében már a laikus szemnek is feltűnhet, hogy a csempéddel machináltál valamit.)

Kép forrása: belktile.com

Így csináld!

Az üvegfóliát az alaposan letakarított csempédre ragaszd úgy, hogy még véletlenül se kerüljön alá levegő vagy piszok. Ezután sniccerrel vágd gondosan körbe a fugánál, hogy tökéletes legyen a fedés. A tapasztalat mondatja, hogy valóban tartósabb megoldásról beszélünk, ráadásul az a jó benne, hogyha meggondoltad magad, le tudod húzni, és vissza tudod csinálni az eredeti állapotot, vagy esetleg vehetsz más színű fóliát.

Csempefestés

Sokan még csak nem is hallottak a csempefestés fogalmáról, pedig ez is egy létező megoldás. Ahogy utánaolvastam a témának, sok blogbejegyzést találtam, ami részletesen beszámolt róla, hogyan lehet átfesteni a csúnya színű, vagy megunt csempelapokat úgy, hogy az eredmény tartós legyen. Ezt a titkot pedig a kutatómunkám alapján most neked is elárulom!

Kép forrása: zinsseruk.com

Így csináld!

A legelső dolog itt is az, hogy alaposan le kell takarítanod az adott felületet, és gondosan lesikálnod a legapróbb piszkot is a csempéről, hogy a festéknek egyenletes felületet adj. Ezután jöhet az alapozó festékréteg. Több helyen is az Otex alapozót ajánlják, amely a leírtak szerint tökéletes fedést biztosít. Az egy napos száradási idő után előveheted az áhított színnel rendelkező zománcfestéket, és átkenheted az átszínezni kívánt felületet. A két munkafázist a biztonság kedvéért meg is duplázhatod, például két réteg alapozót kenhetsz fel, vagy két réteg zománcfestéket.

Most persze felteszed magadnak a kérdést, hogy ez mennyire tartós megoldás, igaz? Nos a beszámolók alapján mindenki elégedettek volt a végeredménnyel, maximum egy-két milliméteres felületen kopott le a festék, de csak a valóban nagyon igénybe vett helyeken (pl. ahol egy ajtókilincs odakoppan mindig a falhoz). Az anyagköltség ráadásul maximum 20 ezer forint, így szerintünk megéri a kísérletezést, ha már nagyon szenvedsz a régi csempéd színétől!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást