Tetőépítési tanácsok, amiknek a bankszámlád/pénztárcád is örülni fog

Tetőépítési tanácsok, amiknek a bankszámlád/pénztárcád is örülni fog

Címlap / Kikapcsolódás / Tech és kütyük / Tetőépítési tanácsok, amiknek a bankszámlád/pénztárcád is örülni fog

Talán már te is belefutottál a közösségi oldalakon azokba a mémekbe, melyek a faanyag drágulásával viccelődnek. Bár jókat lehet nevetni ezeken, a helyzet nagyon is komoly, ugyanis az elmúlt évben elképesztő mértékben megugrottak az építőipari árak, azon belül is különösen az alapanyagok, mint a fa költsége. Egy komplett tetőért például dupla annyit kell fizetni, mint tavaly. Rossz hír, hogy szakértők szerint a közeljövőben nem várható visszaesés, sőt valószínűleg a drágulás nem fog megállni, ezért nem optimális megoldás a munkálatok elhalasztása. Azonban most még fontosabb, hogy körültekintően tervezd meg a teljes folyamatot és az egyes lépéseket. Íme néhány pénztárcakímélő tanács, amit érdemes megfogadnod:

Ne az alapanyagok minőségén spórolj!

Míg korábban a tetőfedés összköltségében nagyjából egyenlő részt tett ki a munkadíj és az alapanyagok költsége, a kedvezőtlen nemzetközi piaci folyamatok miatt most már utóbbi felé billen a mérleg nyelve. Emiatt sokan úgy gondolkodnak, hogy olcsóbb termékeket választanak a héjazathoz, ám ezeknek általában a minősége is rosszabb, ezért hosszabb távon több kiadást – és még több bosszúságot – jelentenek. És ugye te sem szeretnéd, ha a silányabb minőségű cserép miatt egy jégeső kárt tenne a tetőben? Ráadásul a tetőfedés összköltségében a cserepek ára a kisebb tétel, vagyis többet vesztenél a jövőben, mint amennyit a jelenben megspórolnál.

A magas tető olcsóbb megoldás

Ha teljesen új tető készül, akkor első lépésként szakértő bevonásával gondold át a formáját és hajlásszögét, mert ezek nagyban befolyásolják a végösszeget. A tagolt, laposabb tető lehet, hogy divatosabb, ám az egyszerűbb szerkezetű, magas dőlésszögű tető költséghatékonyabb opció, mivel kisebb az anyagszükséglete, és a kivitelezése is könnyebb, ezért az ácsok munkadíján is lehet spórolni. Szintén a magasabb tetők mellett szól, hogy az alacsony hajlásszögű, vagyis 25 fok alatti tetőknél bonyolultabb a tetők csapadékbiztos kialakítása, ennek kivitelezése pedig 50%-kal is növelheti a költségeket.

Védd ki az árhullámot hullámos cseréppel!

Persze ha csakis modern stílusú tetővel tudod elképzelni az otthonod, emiatt nem kell lemondanod róla. Ilyenkor a kiadások szempontjából optimális sík helyett hullámos profilú cserepeket választani, mert azokra alacsonyabb dőlésszög esetén is megengedőbb rétegrendi előírások vonatkoznak. A Terrán Renova Plus tetőcserepe például klasszikus profiljának, tömegének és optimális anyagszükségletének köszönhetően költséghatékony megoldást kínál, az összkép mégis lenyűgöző lesz.

A napelem sem maradhat el

A napelemes rendszer remek módja, hogy csökkentsd az ökológiai lábnyomodat és villanyszámládat, telepítését pedig praktikus összevonni a tető(újjá)építéssel. Ám miért fizetnél külön a szép cserepekért, hogy aztán elfedd őket az ormótlan, fekete táblákkal? A Terrán Generon napelemes tetőcseréppel egy lépésben megvalósítható a tetőfedés és a napenergia hasznosítása, ráadásul páratlan esztétikával, és nemcsak amiatt, mert a Generon önmagában szemet gyönyörködtető, hanem azért is, mert tökéletesen illeszkedik a Terrán Zenit és Rundo modelljeihez, teljesen egységes fedésképet biztosítva. Másik nagy előnye, hogy ahelyett, hogy egy szolár kivitelező céggel szerződnél, akik külföldi terméket forgalmaznak, közvetlenül a magyarországi gyártó segíti a kivitelezés minden lépését. Így nemcsak pénzt, de időt is megtakaríthatsz, aminek felbecsülhetetlen az értéke.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást