Teszteld! Társfüggő vagy?

Teszteld! Társfüggő vagy?

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Teszteld! Társfüggő vagy?

A társfüggő a másik emberektől teszi függővé hangulatát, önértékelését, tetteit. Könnyen befolyásolható, nincs szuverenitása, hiányzik belőle az önállóság, de akaratos és manipulatív is. Mindennapi életét az emberi játszmákra alapozza. 

Kik a társfüggők?

A társfüggő a másik emberektől teszi függővé hangulatát, önértékelését, tetteit. Könnyen befolyásolható, nincs szuverenitása, hiányzik belőle az önállóság, de akaratos és manipulatív is. Mindennapi életét az emberi játszmákra alapozza.

Mindenért másokat okol, nem vállalja fel a felelősséget. Ezek a paraméterek megakadályozzák az egészséges, egyenrangú emberi kapcsolatok kialakításában. A társfüggő gondolatköre két fogalom között mozog, ezek a szenvedély és a halál. A társfüggőség ugyan olyan függőség, mint az alkoholizmus.

Társfüggő nők

Kapcsolataiban a megmentő, a bíró, az áldozat szerepeket váltogatják. Jellemzően az a nő lesz társfüggő, aki már gyerekkorban felvállalja a szeretett személy megmentését, mint életcélt. Ezért vannak felnőttkorban zavaros kapcsolataik, azaz olyan személyt választanak társul, akiket meg kell menteni – úgy ragaszkodnak a férfihoz, mint mások a narkotikumokhoz.
Úgy vélik, ha önfeláldozóan viselkednek, a szeretett személy ,meggyógyul’, rendeződik az élete – ám ez csapda, hiszen a társfüggők valójában nem az emberhez ragaszkodnak, hanem a problémához, mely látszólag értelmet ad életüknek.

Szerepek

A megmentő: pótolhatatlanságát a gondoskodással, irányítással érezteti.
A bíró: a mélyben meghúzódó harag, bosszúvágy arra készteti, hogy folyamatosan figyeljen és rámutasson a hibákra. Büntetni és nyerni akar.
Az áldozat: gyermekkorából hozta magával ezt a viselkedésmintát, hisz akkor is csak tűrt. Látszólag végtelen a tűrőképessége – ám valójában zsarnok, aki környezetét terrorizálja. A harcot sosem adják fel, ha annak idején nem sikerült megmenteni a szülőt, akkor – úgy vélik – majd a szeretett személyt sikerül. Megszállottság ez, melyben mindkét fél tönkremegy. A férfi is, akit éppen megmentenek – mondjuk alkoholfüggőségétől –, és a nő is, aki erőn felül próbálja őt megmenteni.

A csapda

Minden szerelem a szenvedélyen alapul, függőségként indul, hiszen azért kell nekünk a másik, hogy szebbé tegye az életünket; tele vagyunk reményekkel, álmokkal. A probléma ott kezdődik, amikor nem tudjuk egy kapcsolatban elképzelni azt, hogy a kapcsolaton belül is autonóm egységek vagyunk.
Azaz, annyira egyé válunk a másikkal, hogy már nem tudjuk, kik is vagyunk valójában. Tele vagyunk félelemmel, hogy nem vagyunk elég jók, szeretetre méltók. Ilyenkor, ezt kompenzálva, önigazolást keresve kezdjük el használni a szerepeket.

Tünetek, a teljesség igénye nélkül

Gondoskodás: felelősnek érzi magát társa, gyermeke érzelmeiért, jólétéért. Átveszi a másik ember problémáit.
Alacsony önértékelés: hibáztatja magát, ám rosszul viseli a bírálatot. Vágyik az elismerésre, ám látványosan elutasítja azt. Mindent tökéletesen akar elvégezni.
Kontrollálás: a kontroll megszerzése érdekében minden eszközt felhasznál, a bűntudatkeltést, a manipulációt, a fenyegetést, dominanciát. Fél az elutasítástól, az egyedül maradástól, ezért mindent eltűr. Nem szereti önmagát, úgy véli, mások sem őt. Kapaszkodik abba, akitől függ.
Jellemző rá a kommunikációs zavar – nem mondja ki, amit gondol –, a bizalomhiány – nem bízik magában –, a harag, a kényszeresség, és a szexuális problémák. Sértettségét a szexualitással próbálja feloldani, akár kényszeríti is magát a házaséletre, szükséges rossznak tartja.

Következményei

Egy idő után a társfüggő kimerül ettől a helyzettől, elszigetelődik, depressziós lesz, és érthetetlen hangulati ingadozásokat produkál. A mindennapi életben kritikus pont alá csökken a figyelme. Elköveti a legnagyobb bűnt, hazudik saját magának. Nem ritka az önagresszió, mivel reménytelennek tartja helyzetét.
Erőszakossá, alkoholistává, számítógépfüggővé válhat. Odáig juthat a dolog, hogy az érzelmi feszültség testi bajokat is generálhat. Önpusztító magatartás, mely életük minden részére negatív hatással van, ezért orvosi segítséget kell kérni.

Mindenki szerethető

A társfüggő élete keserű kenyér, úgy repülnek el évei, hogy hasznosnak érzi magát, ám valójában teljesen haszontalanul telnek el akár évtizedek is. Nem egyszerű átlépni saját magunkon, felismerni a problémát, ám mindenki boldogságra született, és kötelességünk ezt életünk minden pillanatában szem előtt tartani.
A személyiség, az érzelmi intelligencia folyamatos fejlődése lehetővé teszi, hogy minden nap egyre boldogabbak, kiegyensúlyozottabbak, szuverén személyiségek legyünk, és életünket tartalommal töltsük ki. Ehhez ad használati utasítást Erich Fromm, A szeretet művészete című könyve, melyet melegen ajánlok mindenkinek.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást