A testfestés művészete

A testfestés művészete

Címlap / Stílus / Arc / A testfestés művészete

A testfestés a legősibb művészet, a különféle természetes anyagokkal való díszítés, szinte minden törzsi kultúrában jelen volt valamilyen formában. A mai kort nézve pedig mindegy, hogy a test egész felületén, vagy pedig egy bizonyos testrészen alkalmazzák, vitathatatlan, viselőjükön fantasztikus látványt képesek varázsolni.

A hagyományos hennafestés

Az indiai és a közel-keleti kultúrákban, hagyományosan a menyasszonyok számára készítenek hennafestést, de ünnepeik alkalmával is előfordul, hogy hennával díszítik magukat. Az ősi hiedelmek szerint viselőjének védelmet nyújt, áldást ad és jószerencsét hoz. Manapság már a nyugati világ is rátalált erre a testfestési módra és előszeretettel használja is.

A hennafesték alapja a henna növény őrölt leveleiből nyert hennapor, amelyet meghatározott anyagokkal kevernek. A hennával készített minta sárga, vörös, vagy barna lesz. A hennafestés egy, illetve három hétig maradhat a bőrön, előnye pedig, hogy egy természetes formája a test díszítésének.

A hennafestést leggyakrabban kéz és lábfejen, ujjakon, vállon és karon alkalmazzák. A sikeressége és tartóssága függ a hennaréteg vastagságától, vízzel való érintkezésének gyakoriságától és a bőr színtónusától is.

A modern testfestés

Manapság a testfestés mind amatőr, mind professzionális szinten használt népszerű figyelemfelkeltési mód, de akár tekinthetünk rá extrém reklámlehetőség formájaként is. A testfestés, hirdetés gyanánt gyakori céges rendezvényeken, kiállításokon, megnyitókon is láthatunk egyre gyakrabban.

A meztelen testen való alkotások elképesztő látványt nyújtanak és akár komplett festménnyé alakulva keltenek feltűnést, amelyen szinte felfedezhetetlen az emberi test intim területe. Érdekesség, hogy hazai és nemzetközi testfestő versenyeket is szerveznek világszerte.

A testfestés médiában történő megjelenésének legismertebb és legmeghatározóbb pontja volt, amikor 2009-ben az új-zélandi nemzeti légitársaság elkészített egy televíziós reklámot, amelyben a személyzet festett egyenruhát viselt. A testfestés a „nincs rejtegetnivalónk” frappánsan elnevezett mottójuk kiegészítésére szolgált. A céljuk az volt, hogy tájékoztassa a náluk utazni vágyókat.

A filmgyártás és akár a magyar filmkészítők is, egyre inkább elfogadja a Hollywood-ban már régóta használt testfestést. Ennek a technikának a segítségével, olyan különleges dolgokat, mint a vágott és lőtt sebek, tesznek élethűbbé.

Csillámok, kristályok, csokoládé

A keleti kultúrához vonzódó menyasszonyok előszeretettel varázsolják el a násznépet csillámos tetoválással, vagy más néven csillámos testfestéssel. Ez a fajta testfestés, speciális bőrbarát ragasztóval és kozmetikai csillámpor alkalmazásával történik. Használói szerint rendkívül tartós, egy, illetve két hétig is a bőrfelületen maradhat. A csillámok alkalmazása biztonságos, a test bármely részét lehet vele díszíteni.

Ez a fajta testfestési mód kiegészítésére és ragyogóbbá tételére, a bőrön, alkalmazhatnak különböző kristályokat is. Természetesen a kristályok önállóan is megállják helyüket, hisz valódi ékszerként ragyognak a bőrfelületen. A kristályok mérete, formája eltérő lehet és a szivárvány minden színében megtalálhatóak. A kristályok használatával különböző mintákat alkothatunk bőrünkön, mindezt egy speciális bőrbarát ragasztó segítségével.

A testfestés legkülönlegesebb formái közül, talán a csokoládéból készült minták, formák és motívumok a legellenálhatatlanabbak. Ezzel az alapanyaggal dolgozó testfestők, rendszerint speciális, gyorsan száradó svájci csokit használnak, viselőjére és annak ínyencségére bízzák a minták tartósságát.

Az év nagy bulijain, mint például a szilveszter és a farsang, mi is varázslatosabbá, merészebbé tehetjük öltözékünket valamelyik testfestési módszerrel. A testfestéssel kifejezhetjük macska, vagy tigris énünket, felvehetjük kedvenc karakterünk, mondjuk egy hableány uszonyát, de akár az egyiptomi arcfestést is imitálhatjuk. Bátran, hisz ilyenkor még ez is megengedett.

VIDEO Jobb ember vagy, mint hinnéd, ha ez az 5 dolog jellemző rád

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!