5 tértágító lakberendezési trükk, amitől sokkal tágasabbnak tűnik a nappalid

5 tértágító lakberendezési trükk, amitől sokkal tágasabbnak tűnik a nappalid

Címlap / Otthon / Dekor / 5 tértágító lakberendezési trükk, amitől sokkal tágasabbnak tűnik a nappalid

Világos színek, okosan megválasztott árnyalatok

A világos színek köztudottan tágítják a teret, ez többek között annak köszönhető, hogy fényesebbnek, nyitottabbnak tűnik tőlük a helyiség, ezért a természetes fény nem nyelődik el. A törtfehér, világos kék, zöld és bézs például remek választásnak számítanak.

A nagyobb bútordarabokat is érdemes a falhoz leginkább hasonló árnyalatban kiválasztanod, ez ugyanis tovább erősíti az optikai illúziót.

A kiegészítőkben viszont nyugodtan elengedheted magadat és választhatsz akár sötétebb árnyalatokat is: a díszpárnák, képkeretek, lámpatestek és virágtartó cserepek kitűnhetnek a szoba többi részéből. Arra ügyelj viszont, hogy a függönyök és a szőnyegek is világos színűek legyenek!

 

A világítás

Egy kicsi helyiségben elengedhetetlen a megfelelő világítás, hiszen a sok fény képes nagyobbnak láttatni a teret. A legideálisabb, ha természetes fény árasztja el a szobát, azonban ha ez nem megoldható, érdemes minél több lámpát beszerezned. A szekrényre is tehetsz egy-egy asztali lámpát, a mennyezetre kerülhet egy vagy több, nagy fényt adó darab, de akár egy keskeny állólámpát is betehetsz a kanapé mellé.

Az is jó megoldás, ha az ablakkal szembe teszel egy tükröt, ami visszaveri a fényt, ezáltal világosabbnak és tágasabbnak fog tűnni a szoba. Nem is gondolnád elsőre, hogy mennyit számít a jó megvilágítás egy kicsi szoba esetében!

 

 

 

A bútorok elhelyezése

Egy-egy bútordarab rengeteg helyet el tud venni egy tágasabb szobából is, ha pedig kicsi helyiségről beszélünk, abban az esetben különösen fontos, hogy megfontoltan válassz. Érdemes többfunkciós darabokban is gondolkodnod, például lehajtható asztalokban, amik a falon pihennek, ha éppen nem használod őket. Ez szuper megoldás lehet például egy kisebb étkező kialakítására is.

A másik fontos dolog, hogy a nagyobb bútorokat told a falhoz közel, hogy ne nyomják össze a teret.

Az is fontos, hogy a közlekedő útvonalakat ne zárja el semmi – például ne kerüljön fotel oda, ahol bementek a helyiségbe.

 

A színek tekintetében a fallal megegyező színű darabokra szavazz, különösen a nagyobb méretű bútorok esetében. Érdemes olyan fotelt választanod, aminek nyitott a karfája és a lábai is látszódnak, mert egy nagy tömb eléggé össze tudja nyomni a szobát. Az üvegasztal pedig szintén jó választás apróbb helyiségekbe, hiszen légiesebbnek tűnik tőle a nappali. A beépített szekrények remekül illenek a kicsi nappaliba, ugyanis nem vesznek el plusz helyet és maximálisan kihasználhatod őket! 

Fókuszpont kialakítása

Ez minden helyiségben fontos, a kicsikben viszont azért, mert egy jól megválasztott fókuszpont képes elterelni a figyelmet a szoba méretéről.

Szuper megoldás például a kanapé mögött lévő képek, vagy tapéta, falidísz. Ez ugyanis egyből odavonzza a tekintetet, ugyanakkor különleges karaktert is ad a szobának. 

 

Nyisd meg a teret!

Ha van rá lehetőséged, érdemes azon is elgondolkodni, hogy esetleg több másik helyiséggel is egybenyisd a nappalit. Az étkező és a konyha a legkézenfekvőbb választás ebben az esetben. Az is jó megoldás, ha az ajtókat kiveszed a keretből, ez sokkal egyszerűbb és költséghatékonyabb is.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást