Otthon / Szórakozás

5 természeti csoda, amiről még soha nem hallottál, de ez után látni akarod őket

5 természeti csoda, amiről még soha nem hallottál, de ez után látni akarod őket

Mennyi csodát rejt a föld! Vannak jól ismert természeti képződmények, melyekről szinte mindenki hallott már, de kevésbé ismert, vagy távolabbi tájakon is vannak olyan gyönyörűségek, amiket igazán érdemes lesz felvenni a bakancslistádra.

Bolíviai sómező

Bolívia számos természeti szépséget tartogat az idelátogatóknak a sivatagoktól a buja növényzetekig, de a legkülönlegesebb terület talán mégis a 64 billió sóból álló sósíkság az Andok hegyei között.

A Salar de Uyuni a világ legnagyobb kiterjedésű sómezője, ami különleges délibábot vetít eléd.

A tájat a föld legnagyobb tükreként is emlegetik, mert a napsugarak fénye megtörik a só felszínén, így visszaveri az égbolt képét, kék színt és bárányfelhőket varázsolva így a pusztaságba.

Ha mindig is arról álmodtál, hogy a felhőkön járj, itt kerülhetsz ehhez a legközelebb.

Kappadókia, Törökország

Délen a Toros-hegység, északon a Fekete-tenger, keleten az Eufrátesz határolja Kappadókiát, ahol a Göreme völgy holdbéli tájat idéz meg, a furcsa alakú, Tündérkéményeknek nevezett sziklacsúcsok és a sziklatemplomok egyedi látványosságot kínálnak.

A térség rajta van az UNESCO listáján, a természeti csodák és a történelem keveredik itt, hiszen a valószerűtlen, sziklás táj alatt valóságos földalatti város húzódik meg, amely egykor az üldözött keresztények menedéke volt.

Mágneshegy, Ladakh, India

Az Indiában található mágneses hegy pontosan az, aminek hangzik: döbbenetes, de itt másként működnek a gravitáció törvényei. A hegyhez közeledve tábla jelöli ki az autósok számára, hol érik el a pontot, amikor leállíthatják a motort.

Ha türelmesen várnak, egyszer csak az autó szép lassan elkezd a hegycsúcs felé gurulni, mintha csak zsinóron húznák.

Hogy mindez hogyan lehetséges? Természetesen nem a természet törvényei, csak az érzékeid mondják fel a szolgálatot. A Mágneshegy évezredek alatt alakuló, kopár felszíne elveszi a térérzékedet, és miközben az autód lassan lefelé gurul egy lejtőn, te egészen biztos vagy benne, és azt is érzed, hogy fölfelé haladsz.

 

Nátron-tó, Tanzánia

Tanzánia sós tava nagyjából Balatonnyi kiterjedésű, sekély víz, a világ egyik leglúgosabb tava, a vize pH-értéke a 10,5-et is elérheti.

A tóba tévedő állatokkal a maró víz könnyen végezhet, tetemüket pedig a lúg idővel kővé dermeszti.

A vidék ennek ellenére egyáltalán nem kihalt, a sárszigeteken fészkelő flamingók vígan szaporodnak, hiszen a maró víz megvédi őket a ragadozók támadásától.

 

Ha Long-öböl, Vietnám

A smaragdzöld vízből kiemelkedő közel kétezer mészkőszikla, a lenyűgöző állat- és növényvilág, a lebegő falvak és a tökéletes nyugalom helyszíne Vietnám egyik leghíresebb látnivalója, a Ha Long-öböl.

Érdemes a helyszínen hajót bérelni, és akár néhány napig is ellebegni a vízen, ahol a szinte semmiből kimagasló sziklák bámulatos látványt nyújtanak, ráadásul hazai viszonylatban nézve nem is drágák az itteni szolgáltatások, némi előre készüléssel és szervezéssel úgy 100 dollárnak megfelelő összegért kényelmesen el lehet tölteni itt néhány napot.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást