A magyar natúrkozmetikum márka, amely anyai örökségből nőtte ki magát

A magyar natúrkozmetikum márka, amely anyai örökségből nőtte ki magát

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / A magyar natúrkozmetikum márka, amely anyai örökségből nőtte ki magát

Sokszor érzem azt, hogy a legjobb dolgok igazán egyszerű, de nagyszerű ötletekből születnek.

Pontosan ez jutott eszembe az egyik legszerethetőbb történettel rendelkező natúrkozmetikumokat készítő magyar márkáról, az Olivia Naturalról is, amelynek kínálatában nemcsak az a csodálatos, hogy valóban minőségi natúrkozmetikumok találhatóak, hanem az a szeretet is, amely körülveszi. Marketing és kommunikációs igazgatójuk, Zékány Lídia most történetükről, jelenükről és a jövőbeli terveikről is sok izgalmas részletet árult el.

Hogyan kezdődött az Olivia Natural története?

Édesanyánk kezdte először otthon főzni, majd kézműves vásárokban értékesíteni a natúrszappanokat. Pár évig, kis mennyiségekben, szinte mindent egyedül csinálva dolgozott. Akkoriban az volt a cél, hogy ő találjon magának valamit, ami közel áll a szívéhez és amiben örömét leli. Mi csupán néha segítettünk be neki az értékesítésben, de az abszolút alkalmi jellegű volt. 

Fotó: Olivia Natural

Mindig is tudtátok a testvéreddel, hogy ti is részt szeretnétek venni a családi vállalkozásban?

Mindketten tanultunk még, amikor elkezdődtek az első értékesítsek az Olivia kezdő szappanpalettájával, ami akkoriban 8-10 típusú és illatú szappanból állt. Egészen más utakon képzeltük el magunkat, én műszaki menedzser, a testvérem pénzügyi és számviteli irányban tanult. Tanulmányaink befejezése után dolgoztunk is máshol, sokáig csak az alkalmi jellegű besegítés volt a részünk. Abszolút nem volt tehát tervezett, hanem az élet és véletlenek egybeesése sodort minket végül erre az útra. Alapvetően egy próbának indult, egyfajta kíváncsiságból fakadó elhatározásból: nézzük meg mit tudunk együtt kihozni ebből. 

Ez egyszerre volt kezdetben kaland, óriási kihívás és szárnypróbálgatás részünkről. Azt láttuk, hogy valami értékeset tudunk létrehozni, amit a termékek által tovább tudunk adni az embereknek.

Ebből indultunk és hosszú út áll mögöttünk. Boldogok vagyunk, hogy még mindig itt vagyunk. A kalandból pedig egy olyan út lett, ami már célokkal, tervekkel és tudatosabb szemlélettel társulva halad és fejlődik. Sokszor nagyon küzdelmes és mindig változó kihívásokkal szembesülünk, de a kitartás és az összetartásunk átsegített minket minden hullámvölgyön.

Fotó: Olivia Natural

Mi a hitvallásotok?

Az apró örömökben és az értékteremtésben hiszünk, hogy nap, mint nap adhatunk valami olyat, amitől vásárlóink jobban érezhetik magukat a bőrükben. Hisszük, hogy a természet tökéleteset alkotott, és minden alapanyag, amit adott, és felhasználunk, a lehető legkisebb beavatkozással formálódik professzionális kozmetikummá. A kevesebb, minimalista alapanyag összetételt preferáljuk, viszont a magas minőségi sztenderdünkből nem engedünk, az összetevők kiválasztásánál nem ismerünk kompromisszumot.

Az Olivia Natural nem csupán egy márka, hanem egy családi történet, egy misszió, a gondoskodás öröksége. Egy történet a kitartásról, bátorságról, felelősségvállalásról, a családi összetartásról, küzdelemről, feladatokról és a sikerről. Édesanyánk öröksége, amit mi, a lányai viszünk tovább, és fejlesztünk legjobb tudásunk szerint.

Fotó: Olivia Natural

Honnan szerzitek be az alapanyagokat, és hogyan zajlanak a gyártási folyamatok?

Az alapanyagok beszerzése több forrásból történik, egyformán használunk hazai termelésből származó alapanyagokat és rendelünk külföldről. A gyártás folyamatos, minden termékünket szeretjük, és szeretettel készítjük.

A kezünk nyoma ott van a szappanokon, samponjainkon, fürdőcsokoládékon, ezért mindegyik egyedi és különleges.

Budapesten van a manufaktúránk, nincsenek automatizált rendszereink. Viszont a gyártási folyamatok hatékonyságáért sokat teszünk, illetve az állandó minőség biztosítása minden termékünk előállítása során kulcsfontosságú. Úgy kell elképzelni a gyártást, mintha egy üzemi konyhán nagy mennyiségben főznének, csak itt a végeredmény egy kézműves kozmetikum, nem pedig étel. 

Fotó: Olivia Natural

Mi inspirál titeket egy-egy új Olivia Natural termék megalkotásakor?

Elsősorban az, hogy a természet kincsestára elképesztően gazdag és csodálatos. Beleszeretünk illatokba, alapanyagokba, és növényekbe, amik rabul ejtenek minket. Valóban végtelen lehetőséget rejt magában a természet. Figyeljük folyamatosan a vásárlói igényeket és visszajelzéseket is, rengeteget tanulunk és inspirálódunk ezekből. Az aktuális trendeket is követjük, de talán ez a legkevésbé befolyásoló tényező. Összességében egy jó alapanyag vagy különleges illat, az Olivia Naturalhoz hű gondolkozás és valami újító megközelítés hármasából születnek meg az újdonságaink. 

Fotó: Olivia Natural

Milyen bőrtípusokra fejlesztettétek ki a termékeiteket?

Sajnos egyre kevesebb a mai városi környezeti ártalmak és életmód következményeként: a normál bőrtípus felnőtt korban. Ezért sokan akkor kezdik el keresni a természetes és mentes kozmetikumokat, ha a bőrük valamilyen bőrproblémával küzd.

Alapvetően mi mindenki számára készítjük a termékeinket, bőrtípustól függetlenül, viszont nagy hangsúlyt kapnak az érzékeny, problémás bőr számára fejlesztett termékek.

A termékeink nem tartalmaznak mesterséges adalékanyagokat, összetevőket, erős habzó anyagokat sem, ez pedig már önmagában egy olyan előny, ami megnyugvást adhat az irritált, érzékeny bőr számára és látványos javulást. A tudatos alapanyagválasztás minden bőrtípus esetén kiemelt fontosságú és ez a natúrkozmetkiumok esetében sincs másképp.

Fotó: Olivia Natural

Hogyan jelenik meg a márkátok életében a környezettudatosság?

A termékeink előállítása során odafigyelünk, hogy a lehetőségekhez mérten minél kevesebb hulladékot termeljünk. Amit csak tudunk, újrahasznosítunk. Alapanyagaink beszerzésekor előnyben részesítjük a fair trade kereskedelemből származó alapanyagokat és több organikus összetevővel dolgozunk. Műanyagmentes termékcsomagolásra törekszünk azon termékeinknél, ahol ez megvalósítható, és olyan alapanyagokat használunk, amelyek lebomló növényi összetevőkből állnak.

Fotó: Olivia Natural

Szerinted mely dolgok elengedhetetlenek egy igazán jó szépségápolási rutinhoz?

A tudatosság nagyon fontos, hogy tisztában legyünk a saját bőrünkkel, milyen egyedi igényei, sajátos jellemzői vannak. Ez egyfajta „bőr önismeret” ami odafigyeléssel elsajátítható, tanulható. Ez szükséges ahhoz, hogy a hozzáillő kozmetikumok kiválasztásával hatékonyan tudjuk megtámogatni a bőrünket és védelmezni azt. Vigyünk be minél kevesebb „káros” alapanyagot. Olvassunk utána az összetevőknek, tanuljuk meg mit szeret a bőrünk. Szeressük, szeretgessük meg a testünket tudatos ápolással.

Fotó: Olivia Natural

Hogyan élitek meg a jelenlegi helyzetet, az egyre növekvő árakat és az inflációt?

Hullámzóan. Érzékeny és telített a piac, ezért a vállalkozásunk egyensúlyára most különösen oda kell figyelnünk. Régebben szerettünk kivárni és időt adni folyamatoknak, erre most nincs igazán lehetőség. Az elmúlt években sokkal gyorsabban és váratlanabbul változtak meg a körülmények. Ezt mindenki érzi a bőrén, mi sem maradunk ki ebből. Gyorsabb, határozottabb döntéseket kell meghoznunk, új megoldási stratégiákat kell kidolgoznunk és több, akár „A-B-C” verziókkal kell számolnunk. Néha nem könnyű, de sokat tanulunk a nehézségekből.

Vannak olyan változások, amelyeket már most érzékeltek a szektorotokban?

Több tendencia is megfigyelhető, például a vásárlói igények egyértelműen a környezettudatos és bolygóbarát megoldások és szemlélet felé mutatnak. Már nem csak azt keresik a vevők, ami a bőrüknek megfelelő és hatékony, hanem az is szempont, hogy fenntartható és környezetbarát módon legyen előállítva, csomagolva. Az árérzékenység mellett ez sokszor jelent kihívást vállalkozásként, de ennek ellenére személyes meggyőződésünk, hogy kulcsfontosságú a jövőnkre és a következő generáció életére nézve, így emellett próbálunk kiállni, a kihívások ellenére is.

Fotó: Olivia Natural

Milyen jövőbeli terveitek vannak?

Hamarosan debütál az új weboldalunk, teljesen új külsőt és háttértámogatást kap az online felületünk. Felhasználóbarát, modern új oldallal készülünk, hogy a szolgáltatásunk minőségét színvonalasabbá tegyük. A tartalmak és a képi megjelenés is új szintre emelkedik. Ezen nagyon sokat dolgozunk. Portfólió bővítést is nagyobb léptékben tervezünk idén, szélesíteni szeretnénk a termékkínálatot. Emellett a meglévő termékeink csomagolásait is szeretnénk folyamatosan szebbé, jobbá tenni. Valójában rengeteg a tervünk és bízunk benne, hogy ezek a fejlesztések idén mind megvalósításra kerülnek majd vásárlóink örömére. A vásárlóink hűsége és bizalma sok erőt és hitet ad nekünk, amit ezúton is hálásan köszönünk nekik!

Nyitófotó: Olivia Natural

VIDEO Üde tavaszi barackos smink

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!