A természet csodája: 7 tűz, ami örökké ég

A természet csodája: 7 tűz, ami örökké ég

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / A természet csodája: 7 tűz, ami örökké ég

A spontán tűz kialakulása ritkának és félelmetesnek tűnik a mai társadalmak számára, pedig igen gyakori jelenség a földfelszín alatt és fölött egyaránt. A szénnel, olajjal vagy gázzal táplálkozó „öröktüzek” közkedvelt turistacélpontokat jelentenek világszerte.

Öröktűz vízesés

Az északnyugat-pennsylvaniai Shale Creek rezervátum öröktüze különleges látványt nyújt a Chestnut Ridge Parkban, hiszen egy vízesés mögött lobog.

A legenda szerint amerikai őslakosok gyújtották több ezer évvel ezelőtt.

A tudósok tisztában vannak vele, hogy etán és propán jelenti itt a tűz fő táplálékát, de fogalmuk sincs róla, miként jutnak ezek az anyagok a tömör sziklafalba.

Kiméra-csúcs

A törökországi Antalya közelében fekvő Olümposz-hegyből számos helyen szivárog gáz, ami rövidebb-hosszabb életű tüzeket gyújt. Itt található a Kiméra-csúcs, amelynek öröktüzéről már Plinius is írt: „olyan láng, ami nem alszik el sem éjjel, sem nappal”.

Ezek a lángok legalább 2 000 éve folyamatosan égnek, és a szakértők szerint metán tartja életben őket.

Jharia

Az indiai településen található a világ legnagyobb szénbányáinak egyike. Legalább hetven bányatűz vált eggyé, így évente több ezer tonna szén-dioxid szökik a levegőbe.

Nem nehéz kitalálni, hogy ennek nyomán a délkelet-ázsiai országnak igen jelentős szerepe van az üvegházhatás fokozódásában.

A lágy szén egyébként akár 40°C-on is képes meggyulladni, tehát nem kell hozzá különösebb hőhatás.

Kép forrása: news.biharprabha.com

Lángoló hegy

A Burning Mountain vagy Mount Wingen néven ismert hegy Ausztráliában található, s tüze a számítások szerint legalább 6 000 éve ég folyamatosan.

A tudósok feltételezik, hogy ez a világ legrégebbi széntüze.

A láng körülbelül 1 méternyit kúszik dél felé. Ez nem tűnik soknak, de ha belegondolsz, hogy élete során már 6 km-t tett meg, jelentősebbnek tűnik. Ha így folytatja, 255 000 éven belül eléri Sydney-t.

Tűz és víz barlang

A világ leglátványosabb sárvulkánjainak többsége Tajvanon található. A helyi földrajzi adottságoknak köszönhetően ezek a tűzhányók folyamatosan metánt termelnek.

A Biyun templom mellett helyezkedik el a Water And Fire Cave, ami nevével ellentétben koránt sem barlang, sokkal inkább egy hasadt, lángoló szikla, előtte egy kicsiny, buborékokban bővelkedő tóval.

A helyet egy szerzetes fedezte föl 1701-ben, tehát legalább 300 éve kell égnie a tűznek.

Kép forrása: blog.taiwan-guide.org

Mrapen

Az indonéz monda szerint az iszlám szentjeinek egyike elfáradt hosszú útjának végén, ezért megállt Mrapen falu környékén, ahol nagyon hideg volt.

Botjának végét a földbe szúrta, kihúzta, s immáron fáklyaként vitte tovább, hogy melegítse magát és a követőit.

Az itteni tüzet szentként tiszteli a jávai hagyomány, illetve sportesemények ikonikus részét is képezi. Az itteni öröktűzről először a XV. században tettek említést.

Baba Gurgur

Egy hatalmas iraki olajmező közepén öröktűz ég. A sziklákon keresztül természetes gáz szivárog fölfelé, ami nem ritka a környéken. A pásztorok gyakran használják a kisebb képződményeket melegedésre.

A legenda szerint az ide látogató várandós kismamáknak biztosan fiuk születik. Ez a természetes öröktűz szerepelhet a bibliai Nabukodonozor történetében.

Kép forrása: tribes.tribe.net

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!