Tényleg nem tudnak parkolni a nők? Górcső alatt a női sofőrök

Tényleg nem tudnak parkolni a nők? Górcső alatt a női sofőrök

Címlap / Életmód / Lélek / Tényleg nem tudnak parkolni a nők? Górcső alatt a női sofőrök

A legalja

Nőként azt kell mondanom, sok nő csak ,,észjátszásból” vezet, és ugyanezen oknál fogva van kocsija is. Ilyen az autóban sminkelő típus, és az, amelyik tűsarkúban ül be a volán mögé. Fontos a szépség, a magabiztosság, de ugye azt senki sem gondolja komolyan, hogy vezetés közben kell lemeózni a sminket, igazítani a hajat, és azt sem gondolhatja senki sem komolyan, hogy tűsarkúban ugyan olyan biztonságos vezetni, mint egy normális cipőben. Ugyanis a magassarkú sarka bármikor beleakadhat egy pillanatra a padozatba, ami komoly időveszteségnek tekinthető, ha baj van.

A csúcs

Általános iskolai lány osztálytársam villamosvezető, és amit csinál azt nagyon jól csinálja, immár huszadik éve. Volt főnöknőmnek a vezetés volt a hobbija, volt jogosítványa mindenre, buszra, teherautóra, pótkocsira – csak helikopterre és repülőre nem. Ha az autónak egy kicsit más volt a hangja, már nagyjából tudta, hogy mi a baja, sőt, az alap szerelési műveleteket meg is csinálta.

Volt kolléganőm a leghidegebb vérű sofőr volt, mindenhol kihasználta a lehetőséget a sebességre – kisgyermekes anyuka volt, nem ért rá félni. Persze az is hozzátartozik a történethez, hogy minden héten legalább három madarat kellett a kocsija orráról levakarni spaklival.

Mi a nők hendikepje?

Kevesen tudják azt, hogy ha egy nőre hirtelen rákérdeznek, hogy melyik a jobb vagy bal keze, nagy valószínűséggel nem fogja azonnal tudni a választ. Ez nem agyi képességeinek gyengesége miatt van, hanem ez egy női, genetikán alapuló tulajdonság. Ezen felül másképp tanulnak, mint a férfiak.

Az sem utolsó indok, hogy kisebb a rutin, mivel a férfiak kevesebbszer engedik feleségüket, lányukat a volánhoz ülni, mert a sztereotípiák miatt féltik a kocsit. Folyamatosan azt halljuk, hogy a nők milyen rosszul vezetnek, így ezt a gondolatot magunknak fogjuk érezni, amiből következik, hogy tényleg rosszul fogunk vezetni, kishitűségünk által. Ha férfi is ül a női sofőr mellett, többnyire nem pozitív megerősítést kap, nem segítséget, hanem ,,savazzák” őt.

Parkolók, nőknek

Svájcban és Ausztriában parkolóhelyek vannak kialakítva kimondottan a nőknek.

Nem csak azért, mert – állítólag – rosszabbul parkolnak, nagyobb hely kell a beparkoláshoz a nőknek, mint a férfiaknak, hanem inkább azért, mert a nő mindennapjaihoz hozzá tartozik a gyerek és a bevásárlás csomagjai.

Ez annyit tesz, hogy több hely kell a ki- és beszálláshoz. Ezeket a parkolókat közelebb jelölik ki a kijárathoz, és többnyire jól megvilágított, átlátható helyen vannak, mivel a gyerekes anya, a csomagokkal küszködő nő könnyebben a támadások áldozatává válhat. Magyarországon Szentendrén és Hódmezővásárhelyen van kijelölt női parkolóhely.

Utálom Pekinget

A pekingi rendőrség szerint a nők:

  • nem tudnak tájékozódni, ott sem, ahol már többször jártak
  • a felüljárókon és hidakon sem a felhajtókat, sem a lehajtókat nem képesek megtalálni
  • későn jönnek rá, hogy hibáznak és rögtön pánikba esnek
  • hajlamosabbak behúzott kézifékkel elindulni
  • elfelejtenek sebességet váltani – összekeverik a gázpedált a fékkel

Ehhez csak annyit fűznék hozzá, hogy Peking egy olyan hely, ahol szereti mindenki áthágni a közlekedési szabályokat, és a nagy számok törvénye alapján több az olyan ember is, aki nem tud megfelelően vezetni.

Nem a nem a lényeg

Nagyapámnak az ötvenes években bérfuvarozó cége volt a Hűvösvölgyben, mégis úgy alakult, hogy egyik gyermeke sem vágyott jogosítványra. Sőt, mi, az unokái sem vagyunk oda az autókért, a vezetésért. Ezen felül – ismerve magam – tudom, hogy a vezetés nem nekem való.

Nem azért, mert nem vagyok elég vagány vagy ügyes, hanem mert türelmetlen és kapkodós embertípus vagyok. Tehát, nem az a lényeg, hogy ki milyen nemű, van-e rajta szemüveg vagy kalap, hanem az, hogy felelősségteljesen tud-e autót vezetni, elfogulatlan-e önmaga képességeit illetően.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást