Tényleg „fordítva működik” a balkezesek agya?

Tényleg „fordítva működik” a balkezesek agya?

Címlap / Életmód / Egészség / Tényleg „fordítva működik” a balkezesek agya?

Mitől lesz valaki balkezes?

Az emberek mintegy 10,6% -a balkezes, de hogy mi okozza a balkezességet, még mindig értjük pontosan. Egy dolog világos, hogy a „kezességet” nem a kéz maga okozza. Teljesen lehetetlen megmondani, hogy valaki balkezes vagy jobbkezes pusztán a kezét nézve. Nincsenek nyilvánvaló különbségek a bal- és jobbkezesek kezét alkotó csontok, izmok, inak és egyéb részek között.

Ehelyett a kezességet a központi idegrendszer dönti el, pl. az agy és a gerincvelő. A bal- vagy jobbkezesség az agy számos funkcionális különbsége közül egy. Konkrétan a balkezeseknél az agy jobb oldalán található motoros kéreg (a test bal oldalát az agy jobb oldala vezérli, és fordítva) domináns a finommotoros viselkedésben, például a tollal való írásnál. Ezzel szemben a jobbkezeseknél a bal motoros kéreg jobban teljesít az ilyen feladatokban.

Tai’s Captures/unsplash.com

Mi a kapcsolat a balkezesség és az agy aszimmetriái között?

A fenti megállapítás egy érdekes kérdéshez vezette a kezesség kutatóit: az agyi szerkezet aszimmetriái relevánsak lehetnek-e az agyműködés aszimmetriái, például a kéztartás szempontjából?

Egy új tanulmány ennek a kérdésnek a megválaszolására összpontosítottt. Megvizsgálta mind a bal-, mind a jobbkezesek agyi szerkezeti különbségeit, valamint a kéz és az agy szerkezete közötti genetikai kapcsolatot. A tanulmányban a kutatók 28 802 jobbkezes és 3 062 balkezes agy képalkotó adatait elemezték. A tanulmányban a kutatók a teljes agy struktúrájának aszimmetriáit elemezték, kézfejhez és az agyszerkezethez kapcsolódó genetikai eltéréseket, valamint a kettő közötti összefüggéseket kutatva.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást