7 tény, amitől kedved támad körbeutazni a világot

7 tény, amitől kedved támad körbeutazni a világot

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / 7 tény, amitől kedved támad körbeutazni a világot

„Ha meguntam, hogy mindig itt legyek, majd utazgatok, mert utazni élvezet…” A dalt mindenki ismeri, de miért is olyan nagyon jó dolog utazni? Az alábbi tények garantáltan neked is kedvet csinálnak ahhoz, hogy becsomagold a bőröndödet, és nyakadba vedd a világot, különösen most, amikor már mindenki elkezdte tervezni nyaralást. Ha bárhová eljuthatnál, te hova utaznál a legszívesebben?

Az utazás egészséges

Kutatások igazolták, hogy az utazás nem csak szellemi kikapcsolódás, a testednek is jót tesz. A vakáció csökkenti a szívproblémák kialakulásának valószínűségét, jót tesz a depressziótól szenvedőknek, javítja az agy általános egészségi állapotát.
Mindezek mellett egy felmérés azt is igazolta, hogy már egy vagy két napos nyaralás után is a kirándulók 89 százalékának jelentősen csökkent a stressz szintje, aminek a kedvező egészségügyi hatásait nem is kell magyaráznunk.

Szerelem, szerelem…

Az utazás nem csak arra remek alkalom, hogy új ismeretségeket köss, de arra is, hogy a régieket megerősítsd. Ha kimozdultok a hétköznapokból, visszatérhet a romantika a kapcsolatotokba, ráadásul az együtt átélt kalandok is megerősítik a köztetek lévő köteléket.
Egy tanulmány szerint azok a párok, akik együtt utaztak el valahová, erősebb, intimebb kötődést éreznek egymás iránt az utazás után, mint ahogyan éreztek az előtt.

Jellemfejlődés

Az utazás bizonyítottan segít a jellemed fejlődésében is. Mivel váratlan helyzeteket kell megoldanod, ki kell szakadnod a mindennapi rutinból és más kultúrákkal, más világnézetekkel kell megismerkedned, a kirándulás bizonyítottan segít a személyes problémáid megoldásában, kreatívabbá és nyitottabbá tesz, sőt egyes tanulmányok szerint aki rendszeresen utazik, az akár okosabbá is válhat.

Mert olyan sok hely van, amit megéri látni

Tudtad, hogy a világon Oroszországban termelődik a legtöbb oxigén? És hogy Franciaországban van a legtöbb időzóna? Összesen 12!
Pápua Új-Guineában a hivatalosan beszélt nyelvek rekordját tartják, Monaco kisebb, mint a Central Park New Yorkban, Kanadában van a legtöbb tó a világon, összesen 3 millió, Líbia 99 százaléka sivatag, Mongóliában pedig a legkisebb a népsűrűség az egész világon – mindössze 1,92 fő jut egy négyzetkilométerre.

Megéri az árát

Már egy rövid és nem távoli helyre, akár az országon belülre tett kirándulásnak is kedvező élettani hatásai vannak, de a nyaralásra költött pénz egyébként is megéri az árát.
Egy felmérés szerint a pénz, amit utazásra költesz, sokkal elégedettebbé és boldogabbá tesz, mint az a pénz, amit kézzel fogható tárgyakra, termékekre fordítasz.

Ha félsz a repüléstől

Ha rettegsz a repüléstől, de mégsem hagynád ki ezt a kalandot az életedből, és szeretnéd elmondani, hogy ültél repülőn, de a lehető legrövidebb időt töltenéd a levegőben, akkor egy skóciai járatot javaslunk neked: a Westray szegetéről Papa Westray szigetére tartó gép a világ legrövidebb légi folyosóján közlekedik, mindössze kettő percet tölt a levegőben.

Mert jó helyre megy a pénzed

Az utazásra költött pénz egyébként a közjót is szolgálja: jót tesz a gazdaságnak, életben tartja a piacot, annál is inkább, mert például az Egyesül Államokban nyolcból egy állás a turizmushoz kapcsolódik, az arány pedig többé-kevésbé hasonló más országokban is.
A pénz egyébként szó szerint jó célra is mehet: a római Trevi-kútba dobott érméket például minden éjszaka összegyűjtik, és különböző jótékonysági szervezeteknek adományozzák.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást