Ha azt mondjuk neked, hogy „só“, valószínűleg az jut eszedbe, ami a konyhaszekrényedben áll, és amit a főzéshez, sütéshez használsz. De gondoltad volna, hogy sók tekintetében is többféle típus létezik, egészen más jellegzetességekkel? Mi most elhoztunk hármat, és eláruljuk, mi a különbség közöttük.
4/4 Egyéb sófajták
Ezen kívül még találkozhatsz például jódozott sóval is a boltban. Ez általában nátrium-, vagy kálium-jodiddal dúsított, és azoknak javasolt, akik jódhiánnyal küzdenek.
A szakértők véleménye erősen megoszlik, hiszen míg egyesek szerint hatékony, addig mások úgy vélik, a pajzsmirigyet károsíthatja. A csökkentett nátriumtartalmú sót rendszeresen fogyasztani nem javasolt, így csakis akkor vásárold ezt, ha orvosi utasításként kaptad.
Ezen kívül még ismerős lehet a parajdi só is, amit egy sóbányában bányásznak Erdélyben, és rengeteg ásványi anyagot tartalmaz. Finom ízvilággal rendelkezik, de nem lesz olyan erőteljes, mint a konyhasó, így ha ezzel főzöl, érdemes tisztában lenned az ízek erősségével.
Kapcsolódó cikk a hirdetés után a következő oldalon, lapozz!