5 tél végi teendő a kertedben, hogy tavasszal teljes pompájába kerüljön

5 tél végi teendő a kertedben, hogy tavasszal teljes pompájába kerüljön

Címlap / Otthon / Kert és terasz / 5 tél végi teendő a kertedben, hogy tavasszal teljes pompájába kerüljön

Persze, ehhez még jó néhány feladat vár rám, amiknek szerencsére akár már most, tél vége felé közeledve is nekiláthatok. 

Kerttervezés

A rendszeresen kertészkedők két fontos dologra fordítanak időt a téli hónapokban: élvezik a munkájuk gyümölcsét a konyhában, valamint megtervezik az előttük álló évet. Ezt részben a négy fal között is lehet kivitelezni, hiszen ágyásokat rajzolni, vetési naplót tervezni akár a kandalló mellől sem lehetetlen. Azonban januárban-februárban már előtérbe kell kerülnie a palántázásnak, a magvetésnek, különösen annak tekintetében, hogy hazánkban is egyre inkább egymásba mosódnak, eltolódnak az évszakok.

Ha eddig nem tetted meg, legkésőbb januárban érdemes megnézned, mekkora méretű kert áll rendelkezésedre, hogyan tudod a legjobban kihasználni majd, mit, mikor fogsz ültetni. Forgasd át a félretett magokat, szükséges esetén rendelj újakat, frisseket, rendszerezd őket! Ilyenkor van idő növénytámaszokat, karókat készíteni, esetleg ki is helyezheted őket, ha nem túl fagyott a föld, esetleg nem vagy biztos abban, hogyan fognak mutatni. 

istockphoto

Komposztáló vásárlása, készítése, vagy frissítése

Néhány éve vásároltunk egy kerti komposztálót, és nagyon elégedett vagyok vele, egészen hihetetlen, mennyi kerti nyesedéket és konyhai maradékot elnyel. Nagy boldogság számomra, hogy jelentős csökkentettük a segítségével az ökológiai lábnyomunkat, ráadásul kényelmes a használata és még extra tápanyagpótlásra sem kell költenünk. Féltem, hogy fog mutatni a kertben, mert meglehetősen modern és letisztult körülményeket teremtettünk a ház körül.

Azonban manapság már olyan szép és esztétikus, zárható komposztálókat lehet vásárolni, hogy a hasznos kiegészítők semmit nem vonnak le a látványból. A miénk is éppen úgy fest, mint egy egyszerű tároló. Rendszeresen, így tél végén is érdemes kicsit megmozgatni a komposzthalmot, ha pedig van már friss, kertre-kész komposztod, azt is célszerű használatra előkészítened. 

istockphoto

Tél végi metszés

Amint elmúlnak a fagyok, sort kell kerítened a fák és bokrok metszésére, frissítésére is. Előbbiek karbantartása komoly szakértelmet igényel, különösen akkor, ha teremnek számodra gyümölcsöt. Azonban a díszbokrok, kevésbé igényes növények esetében te magad ugyancsak sort keríthetsz erre a lényeges rutinra. Én pl. a fagyok elmúltával nyomban meg szoktam metszeni az összekötözve áttelelő díszfüveket és a levendulát is kicsit újraformázom.

Ekkor szoktam lecsipkedni a rozmaring elfagyott ágvégeit is és bizony nem mindegy, mennyi időt és energiát vesz el az igazítás a kertben. Azonban azokkal az eszközökkel, amiket a Grupa Topex forgalmaz, nem csak a hétvégi barkácsolók és hobbikertészek, hanem a szakemberek is elégedettek lehetnek. 

A kupacolások felfrissítése

Egyes növények eltűrik a téli időjárást hazánkban még akkor is, ha nem kifejezetten a mi éghajlatunkra specializálódtak. Ezek a növények azonban különleges bánásmódot igényelnek: fagymentes, védett helyet, adott esetben pedig olyan extra, hideg elleni védelmet, mint amilyen a kupacolás. Ennél a rutinnál a növények töveinél földkupacot emelünk, így védve őket a komolyabb fagyoktól.

Januárra azonban már sokszor megsüppednek ezek a halmok és nem nyújtanak kellő védelmet. Ugyanez igaz lehet a szénával, fűréteggel borított részekre is, amikből egy jó adagot az erős szél magával vihetett. Érdemes ellenőrizni ezeket a halmokat, védelmet nyújtó felületeket és szükség esetén felfrissíteni őket, hiszen az előttünk álló hetekben még érkezhetnek komolyabb fagyok. 

Gyepszellőztetés

Évente kb. 6 alkalommal érdemes megszellőztetni a gyepet annak érdekében, hogy az csodálatosan fessen – mivel az utolsó gyepszellőztetés többnyire októberre, novemberre esik, itt az ideje a következő alkalomnak. A gyepszellőztetés lényege, hogy felfrissítjük a felszínt, megszabadítjuk azt a lehullott ágaktól, termésektől, levelektől, mohától annak érdekében, hogy a fű dúsabbnak, szebbnek hasson.

Ezt a fontos kerti munkát kisebb területen nyugodtan végezheted egy erős gereblyével, kézi szerszámokkal, viszont a nagyobb udvarok tekintetében sokkal jobban jársz, ha egy gyepszellőztető kombi gép mellett teszed le a voksodat. Ez a nagyszerű kiegészítő hasonlóan néz ki, mint egy fűnyíró, és lényegében úgy is működik: csak végig kell tolnod a kertedben és a különleges kialakításának köszönhetően máris felfrissítetted a gyepet.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást