Otthon / Szórakozás

Így tehetsz jót a közösségi oldalakon!

Így tehetsz jót a közösségi oldalakon!

Számtalanszor tapasztaljuk az internet, a közösségi oldalak negatív hatását, leginkább olyankor, amikor felesleges vagy téves információk omlanak ránk, amikor elrabolja időnket, mert gyengék vagyunk, amikor a gyerek olyan oldalakat nyit meg, amelyek rombolóan hatnak személyiségére, vagy amikor uszítani próbálnak minket, manipulatív módon. Ám van jó oldala is.

Süteményes néni

Karácsony előtt én is láttam a nénit a Nyugati pályaudvarral szemben, aki házi süteményt árult. Nekem nem jutott eszembe az, ami egy okosabb embernek igen: lefotózni, és reklámozni őt.
Fontos az összetartás, a segíteni akarás, a jó szándék, az önzetlenség, főleg olyan esetekben, amikor valaki úgy akar boldogulni, hogy tesz is érte – bár azt gondolom, egy idős néni dolgozott már annyit életében, hogy ne kelljen az utcán süteményt árulva fagyoskodnia.

Kép forrása: szeretlekmagyarorszag.hu

Felfüggesztett kávé

Lényege, hogy amikor veszel magadnak egy kávét, kifizetsz még egyet egy olyan embertársadnak, aki rászorul, és később majd igénybe veheti. Ez a segítségadó módszer a bizalmon alapul.
Olyan helyen érdemes felfüggesztett kávét fizetni, ahová minden nap betérünk, azt is ki lehet kötni, hogy ki veheti igénybe a felfüggesztett kávét. Természetesen sok múlik az üzletvezetőn: engedi-e, hogy esetleg egy hajléktalan „rontsa” a levegőt a kávézójában.

Tavaszi hó(helyzet)

Az idei tavasz nem úgy alakult, ahogy eddig. Emberek kerültek bajba, más emberek fejlett szociális érzéke, tevékeny jóindulata pedig segített.
Szállással, fuvarral, gulyáslevessel, tolmácsolással, melegedők étellel, itallal való ellátásával. Ez az összefogás egy közösségi oldalon szerveződött meg.

Adok-veszek

Ugyancsak közösségi oldalon találkoztam azzal, hogy adott város lakói és a környéken élő emberek olyan felületet hoztak létre, mely bolhapiacként működik. Ez vidéken működőképesebb, mivel nagyobb utat kell megtenni valamiért, amit szeretnénk megvenni.
Az oldal jellegénél fogva nincs hirdetési költség, kevesebb áru van – átláthatóbb –, megosztásokkal lehet célirányosan vevőt keresni, és mindig van a környezetünkben olyan, aki ismeri az eladót vagy vevőt, ha másképp nem, látásból, hallomásból. Ezek az oldalak a bizalom megléte miatt hatékonyak.

Környezetvédelem

Tavasszal érdemes megosztani olyan híreket a közösségi oldalakon, hogy hol lesz szemétszedés, köztereken önkéntes takarítás. Ha nincs időnk csatlakozni, akkor is van mód, hogy segítsünk.
Vigyünk ásványvizet, pogácsát, cérnakesztyűt. Mindig van, akinek elfogy a szendvicse, elszakad a kesztyűje. Az ilyen jellegű böngészést, cikkek, megosztások figyelését rábízhatjuk gyerekünkre, ezzel figyelmét fontos dologra összpontosítjuk, ami felnőttkorára jó szokássá válhat.

Családi programok

Érdemes a közösségi oldalon kézműves, kreatív oldalakat, néptánc- és hagyományőrző csoportokat bejelölni, így folyamatosan kapunk ötleteket arra, hol, hogyan töltsük a szabadidőnket. A kézműves oldalaknak általában olyan megosztásaik is vannak, melyek ingyenes leírásokat tartalmaznak egy tárgy elkészítéséről.
Ezeket le lehet menteni a saját gépünkre, később aranyat fog érni, amikor gyerekünk „unatkozik”, mivel tartalmas időtöltést tudunk pár pillanat alatt prezentálni. Nem elhanyagolható tény, hogy ilyen közösségekben megtanulhatjuk az összetartás fogalmát is.

A közösségi oldalakról általában

Mindenki tud segíteni, viszont nem mindenki képes arra, hogy segítséget kérjen. Alapvetően a közösségi oldalas segítségkérések, segítségnyújtások, önzetlen ötletek a bizalmon alapulnak. El kell gondolkoznunk a bizalom jelentőségén, ennek a szónak új ételemben vett mögöttes tartalmán.
Az ismeretség olyan fajtája jött létre az ilyen oldalakon, melyek képesek csupán a bizalom, a jóindulat jegyében köveket megmozgatni, fejleszteni emberek világlátását jó irányba, és a tartalmasabb élet felé terelni a „népeket”. Használjuk ki ezt a nagy lehetőséget! Úgy gondolom, hozzá kell szoktatnunk magunkat, a tipikus pénzorientált üzletembereket, a kisebb szociális érzékű embertársainkat ahhoz a gondolathoz, hogy önzetlenül, összefogva tenni másokért valamit, igen jó dolog.
Hagyjuk és támogassuk, hogy jó szokássá váljon az ilyen ötlet. Amikor megszülettünk, kaptunk egy felelősséget, melyet igyekszünk lerázni mostanában: felelősséggel tartozunk azokért, akikkel kapcsolatban állunk, akik között éljük az életünket.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást