Ezt tegyétek, ha folyton az anyagiakon veszekedtek – és ez nem a lottózás

Ezt tegyétek, ha folyton az anyagiakon veszekedtek – és ez nem a lottózás

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Ezt tegyétek, ha folyton az anyagiakon veszekedtek – és ez nem a lottózás

Egy kapcsolat elején általában nem kerülnek előtérbe az anyagi dolgok, ám, ha már összeköltözésről van szó, a pénzügyek komolyan vitákat is szíthatnak. Cikkünkben ezt a problémakört járjuk körbe, és tippeket adunk, hogyan előzzétek meg a piszkos anyagiakon való civakodást.

Eltérő minták, szokások

Mint mindenben, a pénzzel való bánás terén is hozunk a szüleinktől, családunktól egy mintát, amihez aztán vagy ragaszkodunk foggal-körömmel, vagy megpróbáljuk felülírni őket, és inkább új szokásokat, szemléletmódot kialakítani.

Mindenesetre nagyon nem mindegy, hogy egy párkapcsolatban a két fél habitusa az anyagiak terén mennyiben hasonlít, a nagy eltérések nagy vitákhoz vezethetnek, szélsőséges esetben akár a kapcsolat végéhez is.

Például egy végletekig költekező fél és egy minden fillért megspórolni vágyó társ esetében elengedhetetlenek a kompromisszumok, ha nem akarnak állandóan a pénz miatt veszekedni.

Közös döntések

Lényegében mindegy, hogy közös vagy külön bankszámlát vezettek, ha a pénzügyeket illetően egyenrangúság van.

Ahol közös kiadások vannak (együttélés, házasság, esetében ez elkerülhetetlen), ott a döntéseknek is közösnek kell lenniük, és ebben nem kellene annak számítania, hogy anyagilag ki mennyit tesz hozzá a közöshöz.

Konfliktusforrás lehet, ha a többet kereső fél arra hivatkozva hoz meg egyedül egy döntést egy nagyobb kiadásról, hogy a rávalót ő kereste meg rá – ebben az esetben aligha érezheti egyenrangúnak magát a másik fél.

Külön bankkártya

Közös bankszámla esetén is érdemes két bankkártyát használni, hiszen mi sem megalázóbb annál, ha folyton a másik bankkártyáját kell elkéregetni.

Ez még akkor is kellemetlen lehet, ha a másiknak nincs ellenvetése, és eleve erősíti az egyenrangúság érzését, ha mindkét fél szabadon hozzáférhet a közös számlához.

Ha mégis szeretnétek valamiféle kölcsönös korlátozást a költekezésben, állítsatok be havi keretet, amelyen belül mindenki szabadon gazdálkodhat, és mindig beszéljétek meg, ha ezen felül extra költekezések merülnének fel.

Vezessétek a bevételeket és kiadásokat

Ha úgy érzed, hogy egyszerűen kifolyik a pénz a kezeitek közül, és mindig a másikat okoljátok a felesleges, értelmetlen költekezések miatt, érdemes akár Excel-táblán vezetni a kiadásaitokat és bevételeiteket.

Így nyoma lesz, pontosan mikor és mire költötök, ezáltal jobban át tudjátok gondolni, min lehetne spórolni, hova és hogyan lehetne hasznosabban csoportosítani a pénzt.

Akár csak néhány hétig vagy hónapig írjátok a listát, egy idő után sokkal tudatosabbak lesztek a vásárlásban, ezáltal pedig több marad a zsebetekben.

Ne a pénz határozza meg, ki mennyit ér a kapcsolatban

Ahogy az előzőekben is tárgyaltuk, az anyagiak terén is fontosnak tartjuk az egyenrangúságot egy párkapcsolatban.

Hiszen annak minőségét korántsem a felek által „beletett” pénz határozza meg.

Ráadásul muszáj kitérnünk arra főként a nőket érintő jelenségre, amikor hirtelen megcsappan, vagy akár megszűnik az egyik fél keresete, és itt most konkrétan a GYED és GYES időszakéra gondolunk.

A kevesebb bevételre való tudatos felkészülés – előzetes takarékoskodás – sokat segíthet abban, hogy az anya ne érezz azt, hogy nem tesz hozzá a családi kasszához.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást