Mit tegyél, ha már leégtél? Ezt javasolja a dermatológus

Mit tegyél, ha már leégtél? Ezt javasolja a dermatológus

Címlap / Életmód / Egészség / Mit tegyél, ha már leégtél? Ezt javasolja a dermatológus

Rengeteget hallunk arról, hogy mennyire fontos a fényvédelem, de sajnos így is előfordul, hogy a szabadban töltött idő után érezzük, ezt nem úsztuk meg leégés nélkül. Sokan ilyenkor a legközelebbi drogériába igyekeznek, és napozás utáni bőrnyugtató krémekkel próbálják elkerülni, hogy a helyzet még súlyosabbá váljon. Ám a szakértők szerint ezzel nem biztos, hogy a lehető legjobbat teszed.

Többet árthatsz velük, mint amennyit használnak

Ha nem tanulmányozod át alaposan az összetevőket, a napozás utáni krémekkel még több kárt okozhatsz a már egyébként is sérült bőrnek.

„A napozás utáni krémek gyakran nehéz, sűrű olajokat tartalmaznak, amelyek a bőr felszínén lágyító hatást fejtenek ki az epidermisz felső rétegében, és súlyosbítják a gyulladást” – mondta Michaella Bold bőrápoló szakértő a The Independentnek.

Ha ezek a krémek még kemikáliákat, illatanyagokat is tartalmaznak, akkor csak további irritációt jelentenek a védekező képességét éppen elveszített bőrnek.

Lorraine Shrivener, az Eden Skin Clinics igazgatója szerint jobban jársz, ha az évek óta használt és megbízható aloe verához fordulsz ilyenkor.

„Az aloe vera már évek óta megbízható bőrmegmentő ”– mondja a szakértő. „Azonnali hűsítő hatással van a bőrre, nekem ez a kedvenc napozás utáni bőrápolóm.”

Shrivener szerint az aloe vera akkor a leghatékonyabb, ha tiszta gélként alkalmazzák.

Kép: ThaiThu/depositphotos.com

Hagyd hűlni, engedd lélegezni, regeneráld

Míg a gélek lehetővé teszik a bőr hőleadását, a vastagabb krémek, amelyeket arra fejlesztettek ki, hogy a bőrbe zárják a nedvességet, a hőt is csapdába ejthetik a mélyebb rétegekben.

A CosmedicsUK és a GP dr. Ross Perry orvosi igazgatója ugyanakkor rámutat arra, hogy az aloe vera gyógyászati tulajdonságait tudományos kutatás még nem igazolta.

„Az aloe vera egy hagyományos növényi gyógyszer, amelyről úgy gondolják, hogy csökkenti a napégés tüneteit” – magyarázza. „Nincs tudományos bizonyíték arról, hogy valóban használna napégés esetén, de a beszámolók szerint nyugtató és hűsítő érzést hagy maga után.”

Ne késlekedj felkeresni egy bőrgyógyászt!

A tudományos adatok és bizonyítékok hiánya ellenére azonban számos szakértő javasolja, hogy mégis ezt a gyógynövényt válaszd, ha megégett a bőröd, hiszen az bizonyos, hogy ártani nem árt a gyógynövény.

Abban pedig minden bőrgyógyász egyetért, hogy napégés után a legfontosabb a bőr hűtése és regenerálása, mindezt pedig a lehető legtermészetesebb, legkevesebb irritációt okozó anyagokkal kell elérni annak érdekében, hogy a gyógyulás a leggyorsabb legyen. Fontos az is, hogy hagyd lélegezni a bőrt, ezért az olyan házi praktikák, mint például a tejföl vagy tejszín kenése a sérült területre, szintén kerülendőek.

A napégés sokszorosára emelheti a bőrrák kialakulásának kockázatát, így természetesen a legjobb, ha megelőzöd a kialakulását.

Ha mégis leégtél, a lehető leghamarabb kezdd meg az égett bőr ellátását, majd keress fel egy bőrgyógyászt, aki segít eldönteni, milyen további ápolásra van szükséged, és személyre szabott tanácsokat adhat ahhoz is, hogy a jövőben elkerüld a leégést.

VIDEO A legnyugodtabb kutyafajták

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!