Így tedd otthonossá a kollégiumi szobád!

Így tedd otthonossá a kollégiumi szobád!

Címlap / Otthon / Dekor / Így tedd otthonossá a kollégiumi szobád!

Egy kollégiumi szoba apró, ráadásul nagy valószínűséggel közösen használod a szobatársaddal. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a térnek személytelennek és unalmasnak kell lennie. Fordítsd előnyödre a helyzetet, és ötleteink, valamint a kreativitásod segítségével csempéssz stílust a környezetedbe, hiszen egyáltalán nem mindegy, hol készülsz majd a vizsgáidra, illetve hol hajtod álomra a fejed.

Rendezd át a bútorokat

Csupán annyi, hogy egy bútort áttolsz egyik helyről a másikra, rengeteget számíthat. 

Ehhez a szoba alaprajzát figyelembe véve láss hozzá. 

Próbáld ki a különböző elrendezési lehetőségeket: miért ne lehetne a két asztalt összetolni, vagy a komódot és a szekrényt egymás mellé tenni?

Hosszútávon sokat segít az összhangon, ha az egyszerű beágyazás helyett inkább kanapévá alakítod az ágyad, ahol az esetleg a szobába betérő barátaid kényelmesen elhelyezkedhetnek. 

Kerüld el a nagyon össze nem illő színeket – kompromisszumokkal

A kedvenc színed az élénk rózsaszín, de a szobatársad gyűlöli? Rengeteg lehetőség van arra, hogy kompromisszumokat kössetek a színeket illetően, és egyikőtöknek se kelljen lemondania a kedvenceiről.

Beszéljétek meg, hogyan tudnátok összehangolni a színeket.

Ez nyilván nem azt jelenti, hogy tökéletesen harmonizálnia kell mindennek mindennel, de eldönthetitek, hogy melyik színskála az, amely mindkettőtöknek megfelel.

Például a sötétkékbe és a pasztellbe elég sok minden belefér, úgyhogy mindenki kiválaszthatja a számára megfelelő tárgyakat és dekorelemeket, az összkép mégis harmonikus marad.

Matricázz!

Mivel tartós változásokat nem eszközölhetsz a szoba berendezésén, főleg nem a falakon, így az egyik legjobb megoldás az, hogyha falmatricá(ka)t használsz.

Ez tulajdonképpen olyan, mint a tapéta, de nem örökre szól, és ha szerencsés vagy, nem sérti fel a falat akkor sem, amikor kiköltözéskor eltávolítod.

Amint kitaláltad, hogy mi az, amit hangsúlyozni szeretnél, kerekedj fel, és szerezd be a falmatricá(ka)t!

A lehetőségek száma e téren végtelen, rengetegféle mintájú, színű falmatrica vár rád és a szobátokra.

És meglátod, fantasztikus érzés egy fél falnyi tengerpartra felnézni a könyvből több órányi tanulás után.

Dobod fel a teret műalkotásokkal

Különféle, stílusos nyomatokkal és kisplasztikákkal rendkívül egyedivé, személyessé, és otthonossá teheted a környezetedet.

Hidd el, hogy ezek a műalkotások kreatív energiákkal töltenek fel, és hihetetlenül inspirálóan hatnak majd rád.

Ilyen kincsekre a piacokon vagy régiségboltokban bukkanhatsz, egyáltalán nem horror áron.

Ha ódzkodsz a régiségektől, akkor nyomtass ki pár neked tetsző fotót, hogy kiállítást rendezhess a faladon.

Szükséged van térre?

Nem meglepő, hiszen mindenkinek igénye van a saját térre.

Ahhoz, hogy létrehozzátok a privát szférátokat, illetve kijelöljétek a határaitokat, mindössze könyvespolcokra van szükségetek, amelyek anélkül választják el a szobákat, hogy összezsugorítanák az – egyébként is pici – helyiséget.

Ha a kollégiumi szabályzat nem engedélyezi azt, hogy saját bútorokkal rendezzétek be a szobát, akkor a függöny lehet a megoldás!

Egy könnyen felszerelhető és gyönyörű mintájú függöny tökéletes választás, csak húzd be, ha magányra vágysz, és máris olyan, mintha a saját szobádban üldögélnél. És még csak helyet sem foglal.

Használj ruhafogast

A legtöbb kollégiumi szobában természetesen van szekrény, de ha ebbe nem fér bele az összes ruhád, akkor szuper megoldás egy viszonylag olcsón és könnyedén beszerezhető ruhaállvány, melyre még rekeszes tárolókat is akaszthatsz, amiben szépen elrendezgetheted a cipőidet és egyéb kiegészítőidet.

Az állvány alá pedig dobozokat rakhatsz, amelyekbe bármit rejthetsz.

Az ágy alatt is van ám hely

Kevés a rakodó felület? Az ágy alatti óriási térnél nincs jobb választás.

Szerezz egy extra hosszú gurulós ágyneműtartót, ami befér az ágy alá, és pakold tele a ruháiddal, cipőiddel, vagy azokkal a dolgokkal, amiket minden nap használsz és szeretnéd elérhető közelségben tudni.

Ha lesz ágytakaród, olyat válassz, ami eltakarja a fiókod a kíváncsi szemek elől.

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!