Barna foltos csészék: így tüntesd el a foltokat a teáscsészéidből

Barna foltos csészék: így tüntesd el a foltokat a teáscsészéidből

Címlap / Otthon / Háztartás / Barna foltos csészék: így tüntesd el a foltokat a teáscsészéidből

Sokan egyetlen napunkat sem tudnánk elképzelni egy csésze finom tea nélkül. Amikor azonban arra kerül a sor, hogy elmosogassuk a kedvenc csészéinket, könnyen makacs barna foltokkal találhatjuk szemben magunkat, amelyek hosszas súrolás után sem biztos, hogy eltűnnek. De ha te sem akarod, hogy ott éktelenkedjenek, és azt a látszatot keltsék, mint ha nem is lennének rendesen elmosva, akkor van néhány egyszerű, de nagyszerű trükk, amit bevethetsz.

Mi okozza a barna foltokat?

A teáscsészén maradó barna foltok általában teljesen ártalmatlanok, ugyanis a teában található természetes vegyületek, a tanninok okozzák, amelyek egyébként a gazdag ízvilágukat adják. A csészén azonban meglehetősen makacs foltokat hagyhatnak, amelyeket egyrészt időigényes, másrészt pedig körülményes is lehet eltüntetni.

Az ecet segíthet, mégsem a legjobb választás

A csészén lévő barna foltok eltávolításához gyakran az ecetet szokták ajánlani. Ez működhet is, viszont kellemetlen ízt és szagot hagyhat a bögrében, ami ahhoz vezethet, hogy újra el kell mosogatni. Van azonban néhány másik természetes és pénztárcabarát módszer is, amellyel könnyebben boldogulhatsz. Végeredményben pedig makulátlanná varázsolhatod velük a teáscsészéket.

Az első ilyen opció, ha citromsavat keversz el szódabikarbónával. Ebben az esetben annyi a dolgod, hogy nagyjából 0,5-1 dl vízbe keversz mindegyikből egy teáskanálnyit, majd kimosod vele a teáscsészét. Ezután 30 másodpercre merítsd víz alá a mosogatóban, majd tisztítsd meg egy tiszta szivaccsal, és már nyoma sem lesz a barna foltoknak. Vagyis nemcsak egyszerűen, de határozottan gyorsan szabadulhatsz meg a foltoktól.

De segíthet már önmagában az is, ha szódabikarbónából és vízből pasztát készítesz, és finoman átdörzsölöd vele a csésze belsejét. Persze egy alapos öblítésre ebben az esetben is szükség van, utána pedig már el is készültél. Ugyanez a módszer működhet egyébként akkor is, ha a kávé fogta meg a csészéidet vagy a bögréidet, illetve a citromsavas keverékkel is nyugodtan próbálkozhatsz, hogy a kávéfoltos bögréid is újra szépek legyenek.

oksix/istockphoto.com

Ahogyan a szódabikarbóna és a citromlé hat

A szódabikarbónában olyan lúgos anyag található, amely nagyszerűen segít semlegesíteni a savas vegyületeket, mint amilyenek a teában található tanninok is. A citromléből származó citromsav pedig természetes módon képes oldani bizonyos foltokat. 

Illetve a citromlé természetes fehérítő tulajdonságokkal is rendelkezik, így klasszikus fehérítő vagy más durva vegyszerek használata nélkül is látványosan képes megtisztítani a csészéket, bögréket. 

Vagyis mindkettő remek természetes tisztítószer, együttesen pedig még erősebbek, és akár más tisztítási, takarítási feladatokban is a segítségedre lehetnek. A szódabikarbónával például a zsíros edényeket, a zuhanyfüggönyt és az evőeszközöket is tisztává varázsolhatod, a citromsav pedig rozsda- és vízkőoldásra is használható.

Az asztali só is segíthet

Ha esetleg otthon nincs éppen szódabikarbóna és citromsav, akkor akár az asztali só is szóba jöhet. Csak nedvesítsd meg a csésze felületét, és önts bele sót úgy, hogy a só nedves legyen, de még darabos, és dörzsöld ki a foltokat egy tiszta szivaccsal. 

Fontos azonban, hogy ez a módszer már nem olyan kíméletes, mint a szódabikarbónás-citromsavas, ugyanis könnyen megkarcolhatod vele a csészét. Ezért a kényesebb daraboknál inkább várj addig, amíg be nem szerzel szódabikarbónát és citromsavat, majd azokkal láss neki a foltok eltávolításának.

Forrás: express.co.uk, nyitókép: Кристина Александрова/pexels.com

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!