Tavaszi kutya gondozás: ezt az 5 dolgot minden gazdinak tudnia kell

Tavaszi kutya gondozás: ezt az 5 dolgot minden gazdinak tudnia kell

Címlap / Életmód / Család / Tavaszi kutya gondozás: ezt az 5 dolgot minden gazdinak tudnia kell

Kullancsok és a terjesztett betegségeik

Valójában télen és ősszel is fennáll a kullancsveszély, de sajnos tavasszal a számuk jelentősen elkezd növekedni. Sokkal jobb búvóhelyet találnak maguknak a faleveleken, fűszálakon, amikor pedig a kutyát a közelükbe megy, könnyebben rátapadnak a szőrére.

Sajnos ezek az élőlények az emberekre is veszélyesek, és nagyon komoly betegségeket terjesztenek mindkettőtökre nézve. Ilyen a Lyme-kór, Sziklás hegyi foltos láz (RMSF), anaplazmózis, tularémia, stb.

Mostantól kezdve fokozott figyelmet kell szentelned erre a veszélyhelyzetre, úgyhogy minden séta után alaposan vizsgáld át a kutyádat, és a saját bőrödet is.

Az ebek esetében ne feledkezz meg a mancsokról sem, ez ugyanis gyakran kimarad, noha a kullancsok sokszor itt rejtőznek el!

Kullancs eltávolítása kutyáról
temizyurek/istockphoto.com

Mérgező hatású növények

Tavasszal a természet is elkezd feléledni, viszont nem csak a gyönyörű virágok kapják a főszerepet. Ilyenkor számos olyan növény is megjelenik a parkokban, erdőkben, sőt, még a saját udvarodban is, ami az élőlényekre, elsősorban pedig a kutyákra lehet különösen veszélyes.

Előfordulhat, hogy ártalmatlannak tűnik, ha bekap egy-egy virágot, de sajnos bőven van olyan, ami rájuk nézve mérgező hatású. Figyelj oda arra, hogy a séták során semmit se vegyen a szájába, de pláne ne az alábbiakat: azálea, sáfrány, páfrányok, gyöngyvirág, tulipán, tigrisliliom.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást