Tanösvények Magyarországon: Duna – Ipoly Nemzeti Park

Tanösvények Magyarországon: Duna – Ipoly Nemzeti Park

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / Tanösvények Magyarországon: Duna – Ipoly Nemzeti Park

A természeti értékeket szemlélni mindig kikapcsoló program. Ám sokszor nem tudjuk, mit is nézünk, így sajnos átsiklunk olyan dolgok felett, amik egyébként kiemelkedően fontosak lennének. Ezen segítenek a tanösvények, ahol irányítanak minket, hogy semmit ne mulasszunk el. Lássuk most a Duna – Ipoly Nemzeti Park néhány csodálatos helyszínét!

Ártéri tanösvény – Vác

A tanösvény Vác déli végén, az ide tartozó ártéri erdőben halad, és értelemszerűen ennek az élettérnek mutatja be a jellegzetességeit.
Mivel ezeknek az erdőknek a sajátosságuk, hogy területüket gyakran borítja víz, így 510 cm-es cölöpökön álló deszkaösvényen haladhatunk egy darabon, hogy keresztül is jussunk rajta.
Akinek kedve támad meglátogatni ezt a csodálatos területet, az először nézzen utána a vízállásnak, mivel ha az a jelentések szerint magas, akkor bizony a túrát nem ússza meg szárazon.

Sas-hegyi tanösvény – Budapest

Azoknak, akik nem akarják elhagyni a fővárost, kissé nehézkes természetvédelmi területekre bukkanniuk.
Persze nem lehetetlen, és ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a Sas-hegy. Ezen a magaslaton eredetileg a csúcsig lakóházakat terveztek, ezzel teljesen felélve az itt trónoló gazdag természetet.
Szerencsére, Pénzes Antal kezdeményezésére végül is természetvédelmi területté nyilvánították. Ennek a lépésnek köszönhetjük, hogy a mai napig látogatható, és ezáltal képet kaphatunk arról, hogy milyen is lehetett Budapest területe, amikor még nem a kipufogók ontották magukból a bűzt, és nem foglaltak el mindent az aszfaltcsíkok.

Kép forrása: sas-hegy.hu

Csobánkai tanösvény – Csobánka

Budapesttől nagyjából félórányi autózásra található Csobánka igazán hangulatos települése. A falusias jelleg mellett több tanösvény is a segítségünkre van abban, hogy megismerhessük az itt található természeti értékeket, és a kulturális emlékeket.
Hogy a túrát segítsék, a településen működő értékmegőrző egyesület táblákat helyezett ki, és ezek alapján remekül tájékozódhatunk. A tanösvények elejénél parkolók szolgálják a kényelmet, de ha szeretnénk, távolsági busszal is eljuthatunk Csobánkára.

Kép forrása: csobanka.hu

Mogyoróhegyi tanösvény – Visegrád

Ha már nekiállunk, és meglátogatjuk a méltán híres fellegvárat, akkor ne hagyjuk ki a túrából a Mogyoróhegyet sem. Főleg azért ne, mert jelenleg 5 útvonalon mutatják be a Visegrádi-hegység, valamint a Pilis élővilágát, erdőgazdálkodását.
De bepillantást nyerhetünk a búvópatakokba és a rejtőzködő élőlények világába is, az elhelyezett tábláknak köszönhetően. A tanösvényt látogathatjuk csoportosan is, vezető segítségével, de egy túrafüzet megvásárlásával akár magunktól is bebarangolhatjuk.

Kép forrása: turakolyok.hu

Somlyó-hegyi tanösvény – Fót

A Somlyó-hegy kiemelkedő természeti értékei miatt már 1952-ben elnyerte a természetvédelmi státuszt. Ez többek között annak köszönhető, hogy itt bukkantak rá először a fóti boglárkalepkére. Egyébként a területen több, mint 1500 lepkefaj található, tehát az ide tett kirándulás még nagyon romantikusra is sikerülhet.
A WWF hathatós közreműködésének köszönhetően sikerült megőrizni a természeti értékeket, és tanösvényt is létrehoztak, amit most már a helyi szervek működtetnek. Itt is egy vezetőfüzet áll rendelkezésünkre, hogy lépésről – lépésre bemutassa a táj csodálatos jellegzetességeit.

Kőpark tanösvény – Svábhegy

Egy újabb lehetőség a Budapesten belüli kirándulásra a Svábhegyen található Kőpark tanösvény. Ez ugyan egy kicsit más, mint az előzőek, ugyanis itt összegyűjtve találkozhatunk Magyarország legjellemzőbb kőzeteivel, szépen sorba rendezve.
Egy rövidebb séta keretében megismerhetjük kialakulásukat és elhelyezkedésüket, tehát bepillantást nyerhetünk évmilliók rejtelmeibe.

Szénások tanösvény – Pilisszentiván

A budai hegyekhez tartozó Szénások dolomit hegyeit már régóta kiemelkedő szerepű természetvédelmi területként ismerik.
Nem véletlen, hogy Európa diplomával rendelkezik, vagyis az Európa Tanács is elismerte értékeit. Ha eljutunk ide, mindenképpen nézzük meg a pilisi lent – mely növény a világon egyedül itt található meg.
Egy jó hétvége akkor az igazi, ha nem csak a tévé előtt ülünk, és lazulunk. Olyan csodálatos tájai vannak hazánknak, hogy nem érdemes őket kihagyni.

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!