Tanítsd meg a gyereket, hogy jól bánjon a pénzzel!

Tanítsd meg a gyereket, hogy jól bánjon a pénzzel!

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Tanítsd meg a gyereket, hogy jól bánjon a pénzzel!

Anyagias világunkban, rettentő fontos szerep hárul a pénzre.

Mindegy hogy mennyi van, de beosztani ugyanúgy kell, és ez igényel némi felelősségteljes magatartást.

Szeretnéd megajándékozni gyermekedet egy olyan dologgal, amivel megvalósíthatja álmait? Kétségkívül nem az a legjobb megoldás erre, ha megveszed neki a legújabb számítógépet, vagy videojátékot a legközelebbi bevásárlóközpontok valamelyikében. Ha igazán hozzá szeretnél járulni gyerkőcöd boldogságához, akkor inkább tanítsd meg őt arra, hogyan bánjon jól, és mérsékelten a pénzzel!

Nagyon fontos feladat a szülői magatartásban, amikor eljön ez a mérföldkő, és meg kell tanítani a gyereket a beosztásra. Előbb-utóbb minden gyerek életében eljön a pillanat, amikor már eléri azt az életkort, hogy bizony saját pénzt kell neki adni. Legyen szó, kötelező iskolai dolgokról, étkezésekről, vagy csak a személyes szabadsága hozzájárulásához, biztos, hogy minden kisgyermek szembesül a ténnyel és elindul benne a sóvárgás utáni vágy, miszerint bárcsak neki is lenne saját pénze, pont, mint a nagyoknak. Amennyiben rendesen és becsületesen megtanítod a gyereket az egészséges pénzhasználat rejtelmeire, egy sokkal egészségesebb, pozitívabb és magabiztosabb hozzáállással fog majd tudni kikerülni a jövőbe, és biztos lehetsz benne, hogy sikeresen helyt fog tudni állni.

Fontos a jó példa!

A gyerekeknek nagyon fontos az, hogy saját maguk tudják elsajátítani az összefüggéseket. Ebben rettentően fontos szerepe van annak, hogy mit látnak és hoznak otthonról. Egyértelmű, hogy jó példát csak azok a szülők képesek mutatni, akik saját maguk is tisztában állnak a saját költségvetésüknek és annak, hogy mire mennyit tudnak költeni, és hogyan tudják esetlegesen jobban megfogni a pénzt.

Fontos, hogy tudatosodjon a gyerekben, hogy a pénz, nem más, mint a megélhetésre való eszköz. Egyfajta cserekereskedelmet szolgál. Sokan vannak, akik folyton azt hallják otthon, hogy a szülők, nagyszülők folyton szitkozódnak a pénzzel, miszerint az egy mocskos dolog, és mennyivel könnyebb lenne, ha nem lenne, vagy pont az, ha sok lenne belőle. Ez nagy hiba, ugyanis a gyerekeknek meg kell tanulni azt, hogy a pénz teljesen semleges dolog. Nem jó, de nem is rossz. Egyszerűen csak szükség van rá. Aki megtanulja a helyes használatát , az elérheti általa a céljait az életben.

A legszerencsésebb helyzetben azok a családok vannak, ahol a szülők nyugodtan, és nyíltan képesek a pénzről beszélni. Ha a gyereknek azt látják, hogy otthon állandóan a pénzről vitatkoznak, vakmerően költekeznek vagy folyamatosan kínlódnak a szülők minden vásárlás fölött, akkor rossz benyomást fognak érezni a pénzzel kapcsolatban. A negatív érzelmek, ugyanis negatív gondolatokat fognak szülni bennük, és ezért a pénz egy ijesztő és rejtélyes dolog lesz a számukra. Le kell szögezni nekik, hogy a pénz, az élet velejáró része, és akármennyi is legyen belőle, mindig lazán kell kezelni. Nem szabad, hogy szorongást váltson ki! Így biztos, hogy érdekessé teheted számára a bankók világát.

Engedd meg, hogy besegítsen!

Azok a gyerekek, akiket otthon bevonnak a családi költségvetés megtervezésébe, sokkal gyorsabban és biztosabban fogják tudni önállósítani magukat az életben. Az anyagiak világában is. Ha elviszed magaddal vásárolni, vagy látja, amint feladod a csekkeket a postán, és sokat beszélgettek vele a kereslet és a kínálat kapcsolatáról, hamar el tudják majd sajátítani az alapokat. Üljetek le közösen, és néha engedd meg neki, hogy segítsen megtervezni kisebb pénzügyi dolgokat. Legyen az egy vásárlás, vagy akár egy rövidebb vakáció lebonyolítása.

Vezessétek le pontosan, hogy mennyi félretett pénzből tudtok gazdálkodni, ebből mennyi lesz a kötelező kiadnivaló, és mennyi marad, amit meg tudtok spórolni. A gyerek ezáltal gyönyörűen meg fogja tanulni azt, hogy sokszor áldozatokra és lemondásokra van szükség ahhoz, hogy elérje és megvalósítsa a céljait. Fontos megtanulniuk azt, hogy nem csak abból áll az élet, hogy fejetlenül elszórja minden pénzét, ami van neki. Ezek a pozitív megnyilvánulások a bizalom és a tisztelet érzetét fogják erősíteni benne. Amikor a kicsik azt látják, hogy a szülők terveznek, kalkulálnak és spórolnak, nem pedig haszontalanul elszórják a pénzt, akkor ők is feljogosítva érzik majd magukat arra. hogy ugyanezt tegyék.

Önálló utakon

Amennyiben úgy érzed, hogy már sikerült gyermekednek elsajátítani az alapokat, fokozatosan szoktasd rá a pénzhasználatra. Adj neki mindig, egy korának megfelelő kisebb összeget, így ő is teljes értékűnek érezheti majd magát a felnőttekkel. Szabj neki bizonyos határokat arra vonatkozóan, hogy pontosan mikre költheti a zsebpénzét. Iskolai büfére, ajándékvásárlásra, esetleg a régóta óhajtott játékra. Így biztos lehetsz benne, hogy nem lesz pazarló, de pár év leforgása alatt teljesen önállóan is képes lesz már jól bánni a pénzzel!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást