Háztartás / Otthon

Tanácsok pehelypaplanhoz, amit minden háziasszonynak érdemes tudni

Tanácsok pehelypaplanhoz, amit minden háziasszonynak érdemes tudni

Pehelypaplannal takarózni jó, mert könnyű, és mégis melegen tartja a testünket. Van már ilyen takaród? Ha még nincs, akkor cikkünk elolvasása után lehet, hogy úgy döntesz majd, vásárolsz magadnak egyet!  

A pehely eredete

A paplanok tölteteként használt pehely, pihe vagy toll legtöbbször libától származik. A liba tollazatának alsó, pihés rétege kiváló hőszigetelő tulajdonsággal bír.   

Méret

Hosszúság és szélesség szerint többféle paplan létezik. Az egyszemélyes takaró nagysága általában 135×155 centiméter. Akinek ennél szélesebbre van szüksége, a 155×155 centiméter nagyságú a megfelelő. A pehelypaplan hosszúságát tekintve is mindenki megtalálja a neki valót, mivel 155×220 centiméteres méretben is van. A kétszemélyes változat átlagosan 200×200 centiméteres, míg az ennél nagyobbak 20 centiméterrel szélesebbek és hosszabbak. Gyerekek számára 90×135 centiméter méretű pehelypaplanok készülnek.  

Steppelés

Többféle steppelésű paplan közül lehet választani. Leginkább a lakás fűtöttsége befolyásolja a takaró kiválasztását, mert a steppelési módokat tekintve nemcsak a kinézetükben, hanem funkciójukban is különböznek a takarók.

Az egyik változat sok kis négyzetből áll. Az ilyen steppeléssel ellátott takaró jól követi a test vonalát, és remekül igazodik hozzá, így ‒ ha a matrac is kényelmes ‒ biztosítja a pihentető alváshoz való kényelemérzetet. Van kevés nagy négyzetre felosztott paplan is. Ennek az az előnye, hogy több pehelytoll fér bele, ezért melegebb, mint az előbbi. Minél több pihe van egy paplanban, annál jobban melegít.  Szín

Ha tükrös paplanhuzatunk van, amelyből kör alakban látszani fog a paplan, akkor vásárláskor a méretén és a steppelésén kívül fontos szempont lehet a színe is. Érdemes olyat hazavinni, amely az ízlésünkhöz és a hálószobánk színvilágához egyaránt illik.   

Mosás és szárítás

A pehelypaplan mosásakor gyakran gondot okoz, hogy a vizes tollak összetapadnak. Szétválasztásuk és egyenletes eloszlatásuk lehetetlennek tűnő feladat. Ezt úgy lehet megelőzni, ha nem kézzel, hanem a mosógépben, kímélő programmal, 30 fokos hőmérsékleten tisztítjuk. A mosóporok közül több is alkalmas pehelypaplan mosására.    Előfordul, hogy az első mosás után a takarón fehér szöszök láthatóak. Ennek az az oka, hogy a gyártás során por telepedett meg a tollak között.

A szöszök eltüntetése céljából öblítsük ki többször a paplant. A mosópor használata is előidézhet hasonló fehér foltokat, ezeket szintén többszöri öblítéssel szüntethetjük meg. 

Tollpaplan vásárlásakor egyes üzletekben ajánlani szokták, hogy a mosógépbe a takaró mellé tegyünk be teniszlabdákat. Ahogy a mosógép dobja folyamatosan mozog, a labdák ide-oda gurulása nem engedi, hogy a tollak egymáshoz tapadjanak. Szárításkor ne felejtsük el időnként megfordítani és megrázogatni a takarót, hogy a pihék eloszlása egyenletes legyen.  

Teendők allergia ellen

A töltetben megtelepedő poratkák allergiás reakciót válthatnak ki. A poratkák elszaporodását megelőzhetjük, ha reggelente az ágynemű elrakása előtt a hálószobánkat kiszellőztetjük. Napos, száraz időben, ha módunkban áll, tegyük ki szellőzni a paplant az ablakba vagy az erkélyre.

Hetente egyszer, miután felkelünk, legalább fél napig ne rakjuk el az ágyneműt, hogy a töltetbe beszivárgott izzadság megszáradjon. Minden évszakban egy-két alkalommal mossuk ki, és alaposan szárítsuk meg a pehelypaplant.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást