A tamponhasználat hátrányai

A tamponhasználat hátrányai

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / A tamponhasználat hátrányai

A tampon nagyon kényelmes, egyszerű és tiszta megoldást jelent a menstruáció alatt. De vajon biztonságos is az egészségünkre nézve? Nőgyógyászok gyakran ajánlják inkább a betétet. Ha mégis a tampon mellett döntünk, akkor tudnunk kell néhány hasznos információt azzal kapcsolatban, mi mindent okozhat a használata.

Méhszájseb

Akinek méhszájsebe van, annak kimondottan nem javasolják a tampon használatát, mivel a felhelyezés után, még száraz állapotban dörzsölheti, irritálhatja a sebet, amitől az akár vérezni is kezdhet. Külön veszélye, hogy az innen eredő vérzést nem vesszük észre menstruáció közben.
A méhszájseb kialakulhat a tampon használata okozta gyulladások következményeként is. Megelőzésként tanácsos minél kisebb méretű tamponok használata.

Kórokozók felhalmozódása

A tampon használata eleve nem kedvez annak, hogy a hüvely öntisztulási folyamatai zavartalanul működhessenek. A tamponban felgyűlt vérben, vagyis a hüvelyben, felhalmozódhatnak olyan kórokozók, amelyek komoly fertőzéseket okozhatnak.
A tampon gyakori cseréje sem mindig megoldás, ráadásul a nem teljesen megtelt tampon kihúzása kidörzsölheti a hüvely falát, ezzel még érzékenyebbé téve azt a fertőzésekre.

Izmok gyengülése

A tampon nem rugalmas, nem hajlítható, ezért használata közben nyomást gyakorol a hüvely falára. Emiatt csökkenhet a hüvely falában a véráramlás, ennek következtében pedig akadozhat a tápanyagellátás.
Ugyanemiatt a hüvely oxigénellátásával is gond lehet, és így elképzelhető, hogy a normálisnál korábban gyengülnek majd meg a hüvely izmai, és valószínűbbé válhat az inkontinencia is idősebb korban.
Szerencsére a negatív hatások ellen felléphetünk intimtornával, ami segít megőrizni a hüvelyizmok rugalmasságát.

Szárító hatás

A tampon funkciója a vér felszívása, de sajnos nem csak a vért, hanem a hüvely nyálkahártyáján található minden más nedvességet is felszív. Így a hüvely kiszáradhat, megváltoztatva a természetes baktériumflórát. Innen már egyenes út vezet a gombás fertőzésekhez, amelyeket ha nem észlelsz és kezelsz időben, akkor nagyon komoly és kellemetlen következményei lehetnek.
Ha előfordult már veled hasonló, de nem szeretnél lemondani a tampon használatáról, akkor célszerű egyrészt különböző méretű tamponokat beszerezni, és azokat a menstruáció erőssége alapján használni. Másrészt próbáld meg legalább éjszakára a tampon mellőzését és betét használatát, hogy hüvelyed fala tudjon regenerálódni.

TSS, vagyis toxikus sokk szindróma

A jelenség lényege, hogy ha a szervezetünkben egyébként is jelen van az úgynevezett Staphylococcus baktérium, és ez találkozik a felhelyezett tamponnal, akkor elkezd egy veszélyes méreganyagot termelni, ami kiválthatja a toxikus sokkot.
A jelenség elég ritka, és kialakulási folyamata még nem teljesen tisztázott, de az biztos, hogy van összefüggés a tamponok, egészen pontosan a szuperabszorbens típusúak használatával. A betegség tünetei: hányás/hasmenés, magas láz, hámlás a tenyéren és a talpon, napégés szerű foltok és akár eszméletvesztés is.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást