Otthon / Szórakozás

Szuper kirándulóhelyek Budapesttől egy órára, amiket feltétlenül látnod kell

Szuper kirándulóhelyek Budapesttől egy órára, amiket feltétlenül látnod kell

Utazni jó, de megérkezni még jobb – ha a hosszú hétvégén egyik reggel úgy döntenétek, hogy a szabadban töltenétek a napot, még semmivel sem vagytok elkésve. Vidéken nem nehéz egy környékbeli tisztásra bukkanni, de a fővárosból indulók is egy órán belül maguk mögött hagyhatják a városi nyüzsgést, és felfrissülhetnek az alábbi gyöngyszem települések, kirándulócélpontok egyikén.

Rám-szakadék

Csapjunk rögtön a sűrűjébe! Nyugalom, ajánlunk majd könnyebb terepet is, de ha nem ijedsz meg egy kis hegymászástól, van túrabakancsod és kirándultál már máskor is életedben, akkor bátran javasoljuk a Rám-szakadékot!

Dömösről indulva a legegyszerűbb megközelíteni a könnyűnek azért nem mondható túraútvonalat, ami a kezdeti enyhe emelkedő után azért alaposan megdolgoztat majd.

Cserébe viszont jól kiépített, korlátokkal, létrákkal felszerelt útvonal vár, na és persze pazar panoráma, tökéletes csend, vadregényes természet.

Nagyjából három órás útra számíthattok, ha nem csak egy könnyed sétában vagytok benne, akkor a Rám-szakadékot szeretni fogjátok.

Zebegény

Zebegénybe a legegyszerűbben a Nyugatiból induló vonattal juthattok el, és lényegében már maga a település is tökéletes terep egy kis hétvégi kirándulásra.

Ha nem feltétlenül hegymászásra vágynátok, itt akkor is minden adott egy kellemes, kisvárosi hangulatú barangoláshoz.

Apró patakocska, bájos hidak, zegzugos kis utcák, és persze a cukrászda a vasútállomás közelében – az erdei útvonalról pedig akkor még nem is beszéltünk!

Ha szeretnétek, akár átgyalogolhattok Nagymarosra is, és innen vonattal térhettek vissza Budapestre.

Diósjenő

Budapesttől alig 60 km, de már a Börzsöny lába, így nem véletlen, hogy sok turistának kedvelt célpontja Diósjenő, ahol a bájos kisváros mellett a túraútvonal is kecsegtető – gazdag állatvilág, friss levegő érvel az itteni kirándulás mellett.

A diósjenői tónál szintén érdemes megállni egy pillanatra, ha szeretnéd megérezni a történelem szelét: a történetírók szerint ugyanis a filozófusként is ismert Marcus Aurelius csapatai itt mérkőztek meg a Pannóniát fenyegető barbárokkal, és egyúttal végső csapást is mértek rájuk.

Tabajd

Tabajd Etyek felé, nagyjából Felcsúttal egy vonalban helyezkedik el, és sokáig szerényen bújt meg a környező turisztikai célpontok között.

2008-ban azonban létrehozták itt a mezítlábas parkot, ami a lehető legjobb alternatíva, ha kirándulnál is, természetet is járnál, mégsem valami szokványosat keresel.

A patak mellett a fák kellemes árnyékot nyújtanak, te pedig mezítláb lépkedhetsz végig a különböző felületeken – hol érdes bazalt csiklandozza a talpad, hol puha, süppedős murván lépkedsz.

A mezítlábas élmény megmasszírozza a talpizmokat, és az egész testre jó hatással van, de lássuk be, egyszerűen csak nagyon jópofa dolognak tűnik gyermeki lelkesedéssel hódolni ennek a különleges tapasztalatnak.

Zsámbék

A Pest megyei Zsámbék nem csak éves színházi rendezvényeiről nevezetes.

750 éves, maradványaiban is fenséges temploma pazar látnivaló, el sem hiszed majd, hogy alig egy órányi útra vagy a fővárostól.

A Nyakas-tetőre felsétálva természetvédelmi terület vár, ennek megfelelően itt háborítatlan a nyugalom.

Zsámbékon zavartalanul élvezheted a történelem nyomát és a természetet, de a helyi kis vendéglők is szívesen látják a turistákat, így a kényelmi szolgáltatásokra sem lehet majd panaszod.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást