9 szuper-izgalmas társasjáték – párban és családosan

9 szuper-izgalmas társasjáték – párban és családosan

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / 9 szuper-izgalmas társasjáték – párban és családosan

A sokadik játék után már meguntátok a Monopolyt és a Gazdálkodj okosan!-t? Esetleg az a probléma, hogy csak ketten vagytok a lakásban, és nem tudjátok, milyen kétszemélyes társasjátékokat érdemes választani? Vagy inkább a gyerekekkel közösen játszanátok, és olyat kerestek, ami kicsiknek és nagyoknak is élvezhető lesz? Mutatunk pár szuper darabot!

Ha ketten vagytok otthon

Ha a problémátok elsősorban az, hogy szinte minden társasjáték két fő felett élvezhető, ideje egy kicsit körbejárnotok a lehetőségeiteket. Szerencsére a játékkészítők ugyanis nem csak a 4-5 fős társaságokra gondoltak, hanem azokra is, akik édeskettesben szeretnének kikapcsolódni.

1. Fedőnevek

A Fedőnevek című játékot többen is játszhatjátok, de ha ketten vagytok, akkor sem fogtok unatkozni. A játék lényege, hogy különböző szavak szerepelnek előttetek kártyákon: az egyikőtök tudja, mely kémek fedőnevei azok, a másiknak pedig meg kell találnia közöttük a saját társait. Ehhez a partnered egy-egy szóból próbál segítséget adni, neked pedig azt kell megtippelni, milyen kártyák illenek az általa mondott kifejezésekhez. De vigyázz, mert ha az ellenfél vagy a bérgyilkos kártyáját választod, veszíteni fogtok! Ennek előnye, hogy nem egymás ellen vagytok, hanem közösen kell legyőzni a többi kémet.

2. Bang! A párbaj

Jó hír, hogy ez a játék kifejezetten két játékos részére készült, úgyhogy tökéletes választás lehet az unalmas délutáni órákra. A feladatotok, hogy a két-két cowboyotokat úgy pakoljátok a táblán, és úgy taktikázzatok, hogy végül kicselezzétek egymást. De figyelnetek kell arra, hogy mindenkinek más tulajdonságai vannak, ezeket pedig muszáj valahogy előnyötökre fordítanotok – máskülönben hátrányokká válnak! Akkor győztél, ha az ellenfeled minden karakterét sikerült kiiktatnod. Jó hír, hogy nem órákon át kell játszani, de nagyjából 20-30 perc alatt megy le egy-egy kör, így épp ideális választás, ha a középutat keresitek.

3. Különleges Scrabble

A klasszikus Scrabble a házi karantén alatt valódi kincset ér! A játékot valószínűleg ti is jól ismeritek: a betűitek felhasználásával próbáljatok meg minél hosszabb szavakat alkotni, lehetőleg úgy, hogy duplázó és triplázó mezőt is érintsetek. Ha a régi változatot már unnátok, érdemes böngésznetek egy kicsit a neten, ugyanis az elmúlt években a készítők megpróbálták felturbózni a klasszikus formulát. Ez pedig azt jelenti, hogy már Harry Potteres és angol nyelvtanulást segítő verzió is kapható, ami új értelmet ad a jól ismert játéknak!

1. gemklub.hu, 2. gemklub.hu, 3. gemklub.hu (háttérkép: pixabay/pexels.com)

Ha kisgyerekekkel játszanátok

Nem csak a pároddal, hanem a gyerekeitekkel együtt is szeretnétek társasozni? Ilyenkor nehéz megtalálni a tökéletes átmenetet, ami nem lesz túl nehéz a kicsiknek, vagy túl egyszerű a nagyoknak. De szerencsére a választék így is széleskörű, és bőven lesz miből válogatnotok!

1. Tick-Tack Bumm! Party Edition

A játék elég egyszerű, és rendkívül szórakoztató! Lényege, hogy a dobókockákkal dobva kiderül, milyen típusú kérdéskártyából kell húznotok. Ez lehet teljesen átlagos is, mint például az, hogy “mi az, ami sosem hiányozhat a bőröndödből egy utazás során?”. A kérdés felolvasása után kezedbe veszed a bombát (ez egy kis ketyegő készülék, ami 3 és 60 másodperc között bármikor felrobbanhat), és egy választ adsz a kérdésre, majd továbbadod a bombát a melletted ülőnek. Ezután a következőnek is ez lesz a feladata: addig adogassátok körbe, míg valakinél fel nem robban. Minél kevesebbszer robban nálad a készülék, annál több pontod lesz! Ez azért ideális gyerekekkel együtt, mert az általános kérdésekre ők is tudnak válaszolni, ráadásul biztos, hogy sokat nevettek majd közben.

2.
UNO Junior kártyajáték

Az UNO-t biztosan ti is ismeritek, de ez leginkább akkor jöhet szóba, ha a gyerekeitek már mind általános iskolások, és jól ismerik a számok-betűk rendeszét. De azért nem kell lemondani róla a fiatalabbakkal sem! A kisebb gyerekekkel (3-10 év körüliekkel) inkább a Junior változatot érdemes kipróbálnotok, hiszen a készítők rájuk is gondoltak. A színek és számok mellett ugyanis ennél a verziónál barátságos állatfigurák is szerepelnek a kártyákon, hogy miközben a klasszikus szabályokkal játsszátok a játékot, a gyerekek fejlesszék készségeiket, és megtanulják megkülönböztetni egymástól a különböző állatokat is.

3. Concept Kids 

Az eredeti Concept társasjáték gyerekeknek készített változata azért a felnőtteket is meg tudja izzasztani! A kezdő játékos feladta, hogy húzzon egy kártyát, amin egyetlen állat szerepel. Ő nem láthatja, hogy mi ez, csak a többiek, akiknek meg kell jelölniük az állat különböző jellegzetességeit: hol él, mit eszik, éjszakai vagy nappali állat, stb, a kezdőjátékosnak pedig a többiek segítsége alapján kell kitalálnia, milyen élőlény van a képen. Egyszerre szórakoztató, és közben mégis elgondolkodtató társasjáték, ami még a felnőtteknek is szolgál új információkkal!

1. gemklub.hu, 2. gemklub.hu, 3. okosjatek.hu (háttérkép: pixabay/pexels.com)

Ha többen játszanátok

Többen vagytok felnőttek, és szeretnétek olyan játékkal játszani, ami biztosan leköt titeket? Ha nem tudjátok, milyen újdonságot kéne beszereznetek a házi gyűjteménybe, a Dixitet és a Catan telepeseit pedig imádjátok, de már sokszor kijátszottátok, mi ezeket ajánljuk figyelmetekbe!

1. I Know Magyarország

Ennek a játéknak nagy előnye, hogy nem csak helyesen kell tudni válaszolni a különböző kérdésekre, de egyúttal azt is meg kell tippelnetek, a többiek tudni fogják-e a választ vagy sem (és a legjobb, hogy ezért pont jár nektek!). A feladat a következő: adott egy általános tájékozottságot igénylő kérdés, aminek megoldásához három segítséget kaphattok. A játék nagy előnye, hogy végig sikerélményt biztosít akkor is, ha egy kérdésre sem tudod igazán a választ, sok esetben pedig hatalmas segítségeket is adnak a lapokon, úgyhogy ne riasszon el a tény, hogy már régen jártál iskolába!

2. Robbanó cicák

Ha kártyajátékok, sokaknak a magyar kártya és a römizés jut eszébe, pedig ma már óriási a választék ezen a téren is. Rendkívül izgalmasak tudnak lenni a különböző játékok, a Robbanó cicák pedig pláne ebbe a kategóriába illik. A társas némileg a szerencsefaktoron is múlik: húzz a kártyapakliból, és reménykedj, hogy ne robbanó cicát húzz, különben ki is estél – hacsak nincs ellenkártyád. Húzz lapot másoktól, szívasd meg a többieket, vagy helyezd a fókuszt a védelemre: a stratégiádat magad választhatod ki, de arra figyelj, hogy te legyél a legutolsó, aki állva marad!

3. Mysterium

Íme egy izgalmas, kooperatív társasjáték, amiben a saját ösztöneidre is hallgatnod kell. A történet szerint gyilkosság történt az ősi kastélyban, a tettes viszont semmilyen nyomot nem hagyott maga után. Az ügy felgöngyölítése rátok vár: egyikőtök (aki az áldozat szellemét kapja karakternek) festett álomkártyákat oszt ki, ezek segítségével pedig a többiek megpróbálják megtippelni, ki és mivel követte el a gyilkosságot. A legjobb része, hogy semmi sem az, aminek először gondolnátok, így bőven tartogat meglepetéseket a sokadik alkalommal is. Krimirajongók egyenesen imádni fogják!

1. tarsasjatekok.com, 2. gemklub.hu, 3. konzolvilag.hu (háttérkép: pixabay/pexels.com)

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást