A születési sorrend és személyiségünk kapcsolata

A születési sorrend és személyiségünk kapcsolata

Címlap / Életmód / Család / A születési sorrend és személyiségünk kapcsolata

Vajon a születési sorrendünk befolyásolja azt, hogy később milyen tipikus személyiségvonásokkal rendelkezünk? Milyen személyiségtényezők jellemzők a család gyermekeire? Miben a legjobbak az elsőszülöttek? Mi jellemzi a legkisebb gyermek életszemléletét? A következő cikkünkből kiderül.

Az magabiztos legidősebb

A legidősebb gyereknek kell általában a legtöbb feladattal megküzdeni, ennek következtében általában ambiciózus és jó problémamegoldó felnőtt válik belőle. A szülők általában sok figyelmet szentelnek elsőszülöttüknek, ennek következtében a gyermek sokkal jobban teljesít az iskolában és általában az IQ teszteken is jobban szerepel, mint a kisebb testvérei. Az első gyereknél fordul elő a leginkább a szorongás, hiszen a kezdő anyák még sokszor esetlenebbek és bizonytalanabbak a nevelés során, mint a későbbi gyermekeknél.

Az első gyerek traumája általában, hogy kistestvére születik, ilyenkor pedig már nem kap annyi figyelmet a szülőktől, mint azelőtt, ennek következtében pedig sokszor a teljesítménykényszer és a fokozott teljesítési vágy jellemzi az elsőszülött gyereket. Általában a sok kisebb testvérrel rendelkezők nagyon jó vezetők egy-egy pozícióban, vagy a csapatmunkában, ráadásul mindig bennük rejlik a segítő és gondoskodó jellem, amelynek hatására környezetük körében népszerűbbek, mint nem elsőszülött társaik.

Alkalmazkodó második

A második gyermek általában nagyon jó alkalmazkodó és kompromisszumkötő. A családi béke nagyon fontos számukra, ezért mindent megtesznek, hogy megtartsák, vagy újra helyreállítsák a harmóniát a családban. A nagytestvérnél általában sokkal jobb erőnlétben vannak és sokkal jobb sportoló válik belőlük. Gyakran előfordul, hogy lázadnak, azonban ezt a lázadást egyfajta határozatlanság is kíséri. A második gyermek kevésbé tudja eldönteni, hogy milyen hivatást szeretne magáénak tudni az életben.

Sokszor azonban szánt szándékkal ellentétes foglalkozást választ magának, mint a nagyobb testvér. A középső gyermekek szemben idősebb vagy fiatalabb testvérükkel, általában kevésbé kötődnek a családhoz.

A kockázatvállaló legkisebb

A legkisebb gyermeknek sokszor kell megküzdenie a túlzott figyelemmel, vagy azzal az érzéssel, hogy mindig csak ő az utolsó. Sokszor nehéz feladat számára, hogy kikerüljön a legkisebb szerepéből és őt is egyenrangú félként kezeljék. Általában ő is teljesen más pályát választ, mint az idősebb testvérei, mégsem jellemzi a többiekkel való versengés. Bár általában érettebb felnőttkorban, mint az idősebb testvérei, emellett azonban sokkal vakmerőbb is, és ezért gyakran vállalja a felmerülő kockázatot is az élet során.

Az élet nehézségeit és kihívásait sokkal könnyedebben veszi, nem jellemzi a sokszor az idősebbeknél megjelenő csalódottság és világból való kiábrándultság. Személyisége humoros, játékos és laza. Lázadó természetük és a felelősségvállalás hiányában sokszor konfliktusba keverednek a családjukkal.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást