Ez az állat vagy a születési éved alapján. Magadra ismersz?

Ez az állat vagy a születési éved alapján. Magadra ismersz?

Címlap / Életmód / Ezotéria / Ez az állat vagy a születési éved alapján. Magadra ismersz?

Évek és állatok

Ahogy nálunk, itt is 12 állatövi jegy van, az alábbi sorrendben: Patkány, Ökör, Tigris, Nyúl, Sárkány, Kígyó, Ló, Kecske, Majom, Kakas, Kutya és Disznó. Mivel itt nem a hónap, hanem a születési év határozza meg a horoszkópot, aki titokban akarja tartani a korát, az jobb, ha nem árulja el kínai zodiákusát.

Tigris és Sárkány

A nyugati kultúrában a Sárkány és a Tigris kivételével a többi jegy nem számít túl hízelgőnek, elvégre ki akarna Kecske, Disznó vagy Nyúl lenni. Ez a látszólag össze nem illő 12 állat ősi kínai törzsek totemállataiból áll össze. Minden törzsnek megvolt a maga totemállata, amely az istenségüket védte. A zodiákus fele domesztikált háziállat, a másik fele vadállat, illetve egy misztikus lény a Sárkány személyében.

Máskor van „szilveszter”

A kínaiaknál nem akkor van az év vége, mint nálunk, a Gregorián naptár szerint. A kínai kalendárium „luniszoláris”, tehát a holdnaptárra és a szoláris naptárra jellemző tulajdonságokkal is rendelkezik.

Ezt az időmérési rendszert először a babilóniaiak vezették be i. e. 2500 körül. A legtöbb kelet-ázsiai országban a mindennapi tevékenységekhez ma már ők is a Gergely-naptárt használják, de a hagyományos kelet-ázsiai ünnepek pontos idejének meghatározásához ma is a kínai naptár a mérvadó.

Ilyen ünnep a kínai újév, a sárkányhajó- és az őszközepi fesztivál, illetve ehhez igazítják az esküvők időpontját is.

hariwibowo/istockphoto.com

Az élet elemei

Míg nálunk egy csillagjegy eleme lehet Víz, Tűz, Föld és Levegő, addig a kínai Feng shui szerint öt elem jellemző: Víz, Tűz, Föld, Fém és Fa. Az elemek harmonikusak és ellentétesek is egymással, például a víz kioltja a tüzet, de táplálja a fát. 

Oldalak: 1 2 3

5 hozzászólás

 • Sandor
  2020.12.30., 14:10

  És te milyen állat vagy,amikor ilyeneket híresztelsz?

  Válasz
  • Urbán Lajosné
   2021.01.03., 11:21

   Én a kínai horoszkóp szerint ló vagyok

   Válasz
 • Kocsisné Pál Irán
  2021.01.03., 12:37

  Én akinai horoszkop szerint majom vagyok

  Válasz
 • jozsefne wimmer
  2021.01.03., 20:43

  wimmer jozsefne Disznó vagyok

  Válasz
 • Nyuszi
  2021.01.05., 17:50

  Fa Nyúl. A legjobb kombináció.

  Válasz

Írj egy hozzászólást