Életmód / Család

Kipakolnak a szülésznők: agyament sztorik egyenesen a szülőszobából

Táncos szülés

„Tavaly januárban egy fiatal anyukához hívtak a kórházba, aki első gyermekének, egy kislánynak készült életet adni. A korábbi találkozónkon beszélt nekem arról, hogy mennyire fél a szüléstől, és hogy szorong az ismeretlen élmény és a fájdalom miatt, ezért tudtam, hogy különösen érzékeny esettel lesz dolgom.

Amikor a kórházba értem, a kismamának már erős fájdalmai voltak, ezért nagyon gyorsan kellett cselekednem. Hirtelen azt javasoltam neki, és az aggódó apukának, hogy táncoljanak bachatát, a Dominikai Köztársaságban ismert páros táncot. Úgy néztek rám, mint akinek két feje van, de elmagyaráztam nekik, hogy a mozgás természetes fájdalomcsillapítóként hat, és a fájások között segíthet ellazulni az anyukának. Ugyan a szülőszobai tánc fájdalomcsillapító hatása korántsem elfogadott tény, de ebben az esetben valóban segített, hogy lefoglalja a párt, könnyebben teljen az idő, és ami a legfontosabb, a minimumon tartotta a stressz-szintet, így ennek az anyukának az esetében valóban könnyebbé tette a szülést.

A hölgy hamarosan gyönyörű, egészséges kislánynak adott életet, aki ha egyszer megtanul járni, minden bizonnyal imádni fogja a spanyol zenét.” – Nyra Zaracho, dúla

SMS-ező anyuka

„Egyszer világra segítettem egy babát, akinek az anyukája végig a kezében tartotta a telefonját, ami szüntelenül pittyegett – megállás nélkül üzeneteket kapott, amikre válaszolt is. Már a kitolásnál tartottunk, amikor észrevettem, hogy még mindig a kezében van a telefonja, és két nyomás között folytatja a pötyögést.

Csak akkor tette le a készüléket, amikor megkértem rá, hogy fogja meg, és húzza fel a lábait. Amikor a baba megszületett, ahogy minden esetben, az anyuka hasára fektettem, és ekkor vettem észre, hogy ismét a kezében van a telefon – üzenetet készült írni, anélkül, hogy igazán ránézett volna a gyerekre. Megkértem, hogy tegye le a telefonját, amire azt mondta, hogy de el kell mondania mindenkinek, hogy megérkezett a gyerek. Elmagyaráztam neki, hogy ez az egyetlen lehetősége arra, hogy az első és legfontosabb kötődést kialakítsa közte, és a babája között, és hogy mennyire fontos ez a születés utáni néhány pillanat. Mindenki más tud várni.

A babád nem várhat – mondtam neki, mire végre letette a mobilját, és akkor először belenézett a baba szemébe, majd végre megpuszilta.” – Anonim

Családi esemény

„Amikor elérkezik a szülés ideje, többnyire csak az apuka, és esetleg a nagyszülők lehetnek jelen, de dolgoztam olyan kórházban, ahol kicsit rugalmasabban kezelték ezt a szabályt, így amikor egy fiatal pár megkérdezte, hogy néhány rokonuk is bejöhetne-e a szülőszobába, igennel feleltem. Mikor legközelebb bementem ellenőrizni, hogy hogyan állnak a dolgok, közel 15 embert találtam a szobában, mindenféle korút és neműt. Ahogy az anyukához próbáltam jutni, úgy éreztem magam, mint aki egy zsúfolt bárban próbál a csaposhoz jutni.

Amikor ténylegesen megindult a szülés, az apukán, és a kismama anyukáján kívül megkértem mindenkit, hogy hagyja el a szobát. Miután a baba megérkezett, és kimentem a szobából, a legnagyobb meglepetésemre az egész csoportot az ajtó előtt találtam, nevettek és tapsoltak.

Mondtam nekik, hogy most már bemehetnek, és mindannyian üdvözölhetik az egészséges kisbabájukat.” – Anonim

1 hozzászólás

 • Avatar
  N-S Gabriella
  2020.10.16., 08:40

  Nagyi vagyok. A szülés boldog élmény. Lehetne többször olvasni?! 🙂
  Gabriella

  Válasz

Írj egy hozzászólást