7 szórakoztató olvasnivaló nyárra

7 szórakoztató olvasnivaló nyárra

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / 7 szórakoztató olvasnivaló nyárra

Sok jó könyv van, sok új kiadású könyv van, az ember azt sem tudja, hogy melyikhez kapjon. Főleg nyaralásra vagy a strandra indulva. Olyan olvasmányt keresünk ilyenkor, ami nem terheli meg lelkünket, hanem inkább szórakoztató. Néhány jól bevált könyvet ajánlok, melyeket érdemes leporolni, vagy ha nincs meg, akkor biztosan ki lehet kölcsönözni a könyvtárból… de megvenni is érdemes, mert többször el lehet olvasni.

John Steinbeck, Édentől keletre

Első látásra vastag könyv, nem tűnik könnyű olvasmánynak. Ám fogalmazása viszonylag könnyed, néhol bájos humor jellemzi, és tele van hétköznapi etikai kérdésekkel – pont úgy, ahogy egy családi történetben ez szokás.

Olyan regény ez, ami szórakoztatva ad, ezen felül azon könyvek egyike, ami kihagyhatatlan. Súlya ellenére érdemes berakni a strandtáskába.

Patrick Süskind, A parfüm

Egy sorozatgyilkosról szól a történet, ám ez ebben a megfogalmazásban túl hétköznapi. Grenouille az illatok bűvöletében él, élt mindig.

Álma, hogy megalkossa a tökéletes, ellenállhatatlan illat kombinációt.

Ehhez pedig ölnie kell, különös módon.

Egy olyan életet, gondolkodásmódot mutat be a könyv, amit a vágy vezérel, és mindenek fölé helyezi azt. A cél: Grenouille elérje a tökéletességet abban, amihez ért.

Paulo Coello, Az alkimista

Több ez a történet, mint egy pásztorfiú útkeresése: minden ember útkeresése ez. Mit éreztem, amikor olvastam? Azt, hogy nincs egyetlen felesleges szó sem benne.

Esszenciális olvasmány, aminek kapcsán az ember ráismer és rátalál saját magára.

Mindezt egy keleti, meseszerű történet köntösébe bújtatva, nagyon szórakoztatóan. Szintén kihagyhatatlan olvasmány.

Gabriel Garcia Márquez, Bánatos kurváim emlékezete

,,A kilencvenedik születésnapom évében azt az ajándékot találtam ki magamnak, hogy egy szűz kamaszlánnyal töltök egy szenvedélyes éjszakát.” E mondat után sokan úgy gondolják, hogy egy szenzációhajhász könyvről van szó. De nem.

Egy öregemberről szól, akinek az élet ajándék és játék. Egészen addig, míg saját csapdájába esve szerelemes nem lesz. Racionális és emocionális gondolatok, érzések kavarognak a könyvben, mindez olyan szemszögből és stílusban leírva, ami utánozhatatlan, és briliáns.

Isaac Asimov és Robert Silverberg, Leszáll az éj

Egy olyan bolygó civilizációjáról szól, ahol nincs éjszaka, mert a Lagash-nak több napja van. Ám az ősi mondák szerint egyszer eljön az éjszaka, bármennyire is hihetetlen.

A könyv fogalmazásmódja inkább hasonlít egy ponyváéhoz, ám maga a történet, annak gondolatmenete zseniális, emiatt igen szórakoztató. Azoknak is ajánlom, akiktől távol áll a sci-fi.

Charlotte Bronte, Jane Eyre

A történet egy árva lányról szól, aki egy szigorú, rideg nevelőintézetbe kerül. Ám ez nem keseríti el, hanem megerősíti őt. Megismeri az igazi barátságot, az emberi élet törékenységét, az akarat fontosságát.

Hamarosan osztályelső lesz, majd felnőve tanítónő. Nevelőnőnek szegődik egy kislány mellé, akinek édesapjába szerelmes lesz. Ám van a férfinak egy titka, ami megnehezíti a dolgok és az élet menetét…

Romantikus regény ez, melyből számos filmfeldolgozás készült, de a könyv nagyobb élvezeti értéket képvisel.

Örök klasszikusok

Aki könnyed kikapcsolódásra vágyik, érdemes leszednie a polcról bármely Agatha Christie könyvet, ajánlani tudom az örök klasszikust, a Tíz kicsi néger-t, a Poirot nyomoz-t, vagy a Gyilkosság meghirdetve címűt.

Azoknak, akik még nem olvasták, és kedvelik a romantikát, érdemes elolvasni Jane Austen-tól a Büszkeség és balítélet-et. És, hogy a gyereknek is legyen olvasmánya, ajánlom Frances Hodgson Burnett, A titkos kert című könyvét.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!