Kikapcsolódás / Szórakozás

Színlátás teszt – Figyeld meg a képet, és számold meg, hány színt látsz

Színlátás

Ha kevesebb, mint 20 színt észlelsz

Neked dikromatikus színlátásod van. Ez azt jelenti, hogy a három főszín (kék, zöld és piros) közül az egyik érzékelésére nem vagy képes, ami nem egyenlő a színvaksággal, hiszen utóbbi esetén csak a szürke árnyalatait tudja észlelni az adott személy, feketétől a fehérig. Aggodalomra természetesen nincs semmi okod, hiszen így is rengeteg színt érzékelsz, és ennek nincs egészségügyi mellékhatása sem.

A szakértő, Diana Derval szerint egyébként a kutyák látnak hasonló skálában. Valószínűleg ebből kifolyólag te is szívesebben hordasz feketét, szürkét, egyéb kevésbé élénk színt, mert ezekben sokkal komfortosabban tudod érezni magad, és pontosabban látod, mi az, ami jól áll neked.

Egyébként az emberiség 25%-a ugyancsak dikromatikus színlátással rendelkezik, így nem vagy egyedül ezzel.

Ha 20-33 különböző színt láttál

Ha 20, vagy nagyon maximum 33 eltérő színárnyalatot láttál a fenti képen, abból arra lehet következtetni, hogy a nagy átlagba tartozol. Trikromatikus látásod van (jelenleg ezt az elvet fogadják el legtöbben erre az esetre), azaz háromféle csap található meg a szemedben, ami a hosszú, közepes és rövid hullámhosszúságú tartományba eső fényekre érzékeny. Ez azt jelenti, hogy képes vagy érzékelni a lilát, a sötét kéket, zöldet és pirosat is, ami nagyon szuper arány, hiszen az emberiség 50 százaléka szintén hasonló színlátással rendelkezik.

A cikk még nem ért véget! Lapozz egyet ide kattintva >>

Ha 34-39 különböző színt láttál

Le a kalappal előtted, ugyanis tény, hogy kiemelkedő színlátással rendelkezel! A méhekhez, valamint számtalan madárhoz hasonlósan te is képes vagy látni a színskála legtöbb árnyalatát, még a világosabb fényben is.

Valószínűleg emiatt a túlságosan élénk színeket, mint például a citromsárgát, nem annyira kedveled, hiszen kimondottan erőteljes ez számodra.

Jobban szereted a kevésbé élénk, inkább sötét darabokat magadon viselni. Egyébként az emberek 25 százalékánál jellemző ez a típusú színlátás, így egy kisebb réteget képviselsz.

Mi következik most?

Összességében az eredményedtől függetlenül jó a színlátásod, de ha ez a teszt segített ráébredni arra, hogy nem mindegyik árnyalatot látod, akár egy orvos véleményét is érdemes lenne kikérned. Ugyanis a színlátás zavarainak is megvannak a különböző fázisai, így ha súlyosabb, az akár a hétköznapjaidat is befolyásolhatja.

Enyhe színlátás zavarnak tartjuk azt, amikor mindhárom csappigment megvan, de az egyik „hibás“. Ilyenkor ha a hiba a zöld szín látását rontja, zöldszín-tévesztésről van szó, ha pedig a vöröset, akkor vörösszín-tévesztésről beszélünk, vagyis összességében ez a színtévesztés. Középsúlyos az, amikor az egyik csappigment teljesen hiányzik, azaz a zöldet, vöröset vagy kéket egyáltalán nem tudja érzékelni.

A súlyos az, amikor már kettő is hiányzik, ilyenkor pedig általában csak a kék színlátás marad meg. A nagyon súlyos verzió az, amikor valaki csak a szürkét tudja észlelni, ám szerencsére ez nagyon ritka.

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást