Hogy járunk jobban anyagilag – szigeteléssel vagy szigetelés nélkül?

Hogy járunk jobban anyagilag – szigeteléssel vagy szigetelés nélkül?

Címlap / Otthon / Háztartás / Hogy járunk jobban anyagilag – szigeteléssel vagy szigetelés nélkül?

Nincs nagy meglepetés, a legtöbben a fűtésszámla csökkentése miatt ruháznak be a szigetelésre

Pontosan ezt a feltevést húzza alá vastagon egy nemrégiben közzétett felmérés, amelynek a keretei között a hőszigetelés kialakításával kapcsolatos szándékokról, motivációról és döntési motívumokról kérdezték a résztvevőket.

A válaszadók nem kevesebb mint 77%-a egyenesen a fűtésszámla redukálását várja a hőszigetelés kidolgozásának eredményeként. Nyilván érthető mindez, hiszen a precízen hőszigetelt házaknál optimális esetben akár 50% körüli mértékben redukálhatók a fűtési költségek.

Persze a képlet akkor lehet teljes, hogyha ezt a kedvező értéket összevetjük a hőszigetelés kialakításának az anyagi vonzatával. Nézzük is meg, melyik döntésnél jöhet ki nagyobb eséllyel a matek!

Mennyibe kerül a hőszigetelés kialakítása?

Természetesen ez jelenti a számolás egyik legfontosabb tényezőjét. A hőszigetelés kialakításának a tényleges összege persze nagyban függ az épület méretétől és adottságaitól. Fontos tényező továbbá a választott szigetelőanyag bekerülési ára, amit még pluszban a munkadíj terhel.

Hogyha a hőszigetelés precíz és egészen komplett kialakítását vesszük alapul, akkor az 500-700 ezer forintos keretösszeg ráfordítása már elegendőnek bizonyulhat a munkálatokhoz. Olyannyira, hogy ebben a nagyságrendben akár a komplett hőszigetelés is beleférhet, minőségi homlokzati és tetőtéri hőszigeteléssel együtt.

Itt jön ugyebár jön a következő kérdés, miszerint ez a ráfordítás mennyi idő alatt hozhatja vissza az árát.

A hőszigetelés lehetséges megtérülésének mértéke és időbeli szükséglete

A megtérülés százalékos aránya leginkább annak fényében alakul, hogy maga a hőszigetelés mennyire komplex kivitelezést kapott. Viszont a jellemző arányokat kellőképpen szemlélteti minden bizonnyal, hogy a homlokzati hőszigetelés segítségével kb. 30-40% arányban lehet csökkenteni a rezsiköltséget.

Ez pedig már egyáltalán nem elhanyagolható tényező, tekintve a hőszigetelés kialakításának a megtérülését. Vagyis a tetőtér precíz hőszigetelése nagy átlagban négy év leforgása alatt térülhet meg, de ideális esetben akár két éven belül is visszahozhatja az árát.

A komplett hőszigetelés pedig a maga viszonylag nagyobb anyagi ráfordítását akár öt, de maximum hét vagy nyolc év távlatában már jó eséllyel visszahozza. Hosszabb távon gondolkodva nem is lehet kérdés tehát, hogy a hőszigetelés kialakítása igenis megtérüléssel kecsegtető befektetésnek számít.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást