Sziget 2013: 7 világzenei program ínyenceknek

Sziget 2013: 7 világzenei program ínyenceknek

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Sziget 2013: 7 világzenei program ínyenceknek

A tavalyi világzenei kínálat sikere után a szervezők most fokozzák a hangulatot. Ha szeretsz táncolni, most még nagyobb sztárok adják hozzá a talpalávalót! A választékból kiragadtunk most hetet, akit végképp nem szabad kihagynod.

Calexico

A kaliforniai banda az alternatív rock és a mexikói mariachi ötvözetére esküszik, de olykor az indie-ből, a country-ból és a posztrockból is ihletet merít. A jazzrajongók ugyancsak szívesen buliznak rájuk, mert a fiúk az ’50-es és a ’60-as évek dallamvilágát szintén felhasználják.
A hattagú zenekar két frontembere, Joey Burns és John Convertino a Giant Sand nevű Los Angeles-i együttesben játszott először közösen, ez a formáció pedig 2005-ben robbant be a köztudatba az In the Reins című lemezzel.

Emir Kusturica And The No Smoking Orchestra

A Balkánról érkező, népi motívumokkal tarkított punk-rock csapat tavaly már alaposan átmozgatta a szigetlakókat. A Macskajaj világhírű filmrendezőjének zenekara 1981-ben eredetileg a Zabranjeno Pušenje nevet kapta, melynek jelentése megegyezik a No Smoking-gal.
A szocialista rendszert kritizáló szövegek annak idején a közélet érzékeny pontjára tapintottak, de a Szovjetúnió felbomlása után már semmi sem állhatott a nemzetközi hírnév útjába.

La Pegatina

Katalán rumba – ez kell a lábadnak! 2003-ban alakultak Pagatina Sound System néven, és még nem kötelezték el magukat egyetlen műfaj mellett.
Az utcazenéléssel töltött évek alatt azonban rájöttek: az embereket leginkább a tüzes rumba bűvöli el. 2007-ben jelent meg első albumuk Al Carrer! címen, amelyen még Manu Chao is vendégszerepelt. Figyelem: a latin pörgés előtt érdemes kipihenned magad!

Kabatronics

Mit kapsz, ha összeadsz egy albán rezesbandát egy angol etno-guruval? Megtudhatod, ha kilátogatsz a Fanfara Tirana és a Transglobal Underground közös projektjének bulijára!
A hangulat állítólag olyan lesz, mintha fél lábban Tiranában, féllel pedig Londonban ropnád megállás nélkül, és néha bizony jól összeakadna a kettő.

Shutka Roma Rap

Az amerikai popslágerek révén régóta tudod, hogy tuti recept a jó ritmus és az ütős szöveg elegye.
Itt azonban üres szólamok helyett sokkal komolyabb művészi produkcióra számíthatsz: a Szkopjével határos Shutka szöveggyárosai dumálnak rá egy macedón rezesbandára. Ebben a kisvárosban él egyébként Európa legnagyobb roma közössége, s a hivatalos nyelvük is ez.

Besh o droM és vendégei

A balkáni és a magyar népzene találkozásából született dalok előadói éppen a Sziget fesztiválon döntöttek a megalakulás mellett – pontosan 14 évvel ezelőtt.
A védjegyükké vált „zúzós csocsek” még azokat is könnyedén magával ragadja, akik egyébként inkább más műfajokért lelkesednek. Most Palya Beával közösen lépnek majd a Világzenei Nagyszínpadra, hogy még ütősebbet alkossanak.

Kép forrása: nemeth.cc

Csík zenekar

A Most múlik pontosant mindenki ezerszer hallotta már tőlük, de még senki sem unta meg. Negyedszázados fennállásuk alatt sikerült elérniük, hogy a magyar népzenét világszerte megismerje a közönség.
Munkájuk minőségét mi sem fémjelzi jobban, mint hogy idén Kossuth-díjjal jutalmazták őket. Egyáltalán nem ciki bevallani, hogy Majorosi Marianna hangjától te is libabőrös leszel!

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!