Sziget 2013: 7 sztár, aki fellép a fesztivál -1. napján

Sziget 2013: 7 sztár, aki fellép a fesztivál -1. napján

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Sziget 2013: 7 sztár, aki fellép a fesztivál -1. napján

Augusztus 5-én, a Sziget Fesztivál -1. napján ezúttal nem a magyar dalok előtt tisztelegnek a fellépő zenészek, hanem idén elhunyt kollégájukra, Cipőre emlékeznek. A Republic egykori frontemberének feledhetetlen slágereit a szakma legjobbjai szólaltatják meg a négyórás koncerten. Közülük emeltünk most ki – a teljesség igénye nélkül – hetet.

Bródy János

„Emberek millióinak lelkében keltettél rezonanciát dalaiddal. Maradandó műveket alkottál, ahogyan a nagy és korszakos művészek szoktak” – mondta a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas énekes-zeneszerző Bódi László sírjánál márciusban.
A pop, rock és folk-rock műfajokban jeleskedő muzsikus leghíresebb szerzeményei közé tartozik az Amikor én még kissrác voltam, a Ha én rózsa volnék, a Sárga rózsa, valamint az István, a király című rockopera.

Fenyő Miklós

A rock’n’roll hazai nagykövete a Hungária élén mindent megtett érte, hogy nálunk is mindenki felcsavarja a szőnyeget. És milyen átütő sikerrel!
Ihletét az Amerikai Egyesült Államokban szerezte, ahová az 1956-os események idején távozott szüleivel. 1968-ban megnyerte a Ki mit tud?-ot a már említett szerzeménnyel, aztán meg sem állt több mint ötmillió eladott lemezig. Kép forrása: fenyomiklos.hu

Keresztes Ildikó

A kétszeres EMeRTon-díjas énekesnő az X-Faktor tehetséges és érzelmes zsűritagjaként hódított az elmúlt esztendőkben, de Csak játszom és A démon, aki bennem van című lemezeivel a rádiókat is meghódította, miközben színházi szerepekben is helytállt.
Izgalmas alt hangjával a Rózsaszín Bombázók nevű formációban pukkasztott a ’80-as évek végén, amely a popon és a rockon kívül new wave vonulatot is csempészett a magyar könnyűzenébe.

Magna Cum Laude

Az 1999-ben alakult funk-rock együttes tagjai egykoron gyulai zeneszerető barátokként definiálták magukat, ma pedig a magyar zenei élet legjobb művészei között tartják őket számon.
Mező Misi, Szabó Tibor, Kara Mihály és Kilián Imre szeret frappáns és elgondolkodtató szöveget gyártani a fülbemászó dallamok mellé – gondolj csak a Pálinkadalra, s máris bulizni támad kedved!

Omega

A félszázados múltra visszatekintő magyar rockegyüttes több szempontból is úttörőnek számít a magyar könnyűzenei életben. Övék volt az első önálló hazai album 1968-ban, ők alkották az első kinyitható lemezborítót, és a zenei anyagból ők állítottak össze elsőként tévéműsort.
A rekordok sorolgatását folytathatnánk: például jó ideig ők adták el a legtöbb lemezt, ők jutottak ki elsőként fellépni az Egyesült Királyságba… De inkább csak annyit mondunk, hogy Gyöngyhajú lány, és máris tudod, mi a stájsz!

Charlie

Hangját tuti, hogy ezer közül is felismernéd! Kevesen tudják, hogy a Jég dupla whiskyvel előadója eredetileg balett-táncosnak készült, de egy betegség megakadályozta álma valóra váltásában.
Nevéhez fűződnek a Decca, az Olympia és a Generál formációk – ha egy kis retró muzsikára vágysz, bátran keress rájuk! A Tátrai Banddel 10 lemezt adott ki Charlie, szólókarrierje pedig 1994-ben indult. A ’60-as évek végén a filmezéssel is kacérkodott.

ByeAlex

Márta Alex az idei Eurovíziós Dalfesztiválon elért 10. helyezésével érdemelte ki, hogy a legjobbak között lépjen színpadra a Cipő-emlékkoncerten.
Az egyszerre melankolikus és kedves Kedvesem című slágert egy ország dúdolja közösen, de az elvarázsolt filozófus fiatalember most megmutatja: más dalainak előadásával nemcsak a pszichedelikus-posztrock műfaján belül tud jeleskedni.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást